Siófok  11.1  •  13.5 kn       

Keszthely  10.9  •  15 kn       

Balatonfüred  10.8  •  9.6 kn       

Balatonboglár  11.1  •  13.1 kn       

Orfű  10  •  7 kn       

Velencei-tó  13.3  •  12.9 kn       

Tiszafüred  15  •  9.8 kn       

Mályi-tó  14  •  10.2 kn       

2024. április 18., csütörtök

Javítottak a Magyar élversenyzők a Világranglistán

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Javítottak a Magyar élversenyzők a Világranglistán

Javítottak a Magyar élversenyzők a Világranglistán

Majdnem mindegyik magyar csúcsversenyző feljebb lépett a World Sailing (WS) aktuális világranglistáján a korábbi pozíciójához képest. A legjobb helyezés Érdi Márié, ő jelenleg a 6.

A pillanatnyilag érvényes világranglistán továbbra is jól szerepelnek a magyar élmenők. A legkedvezőbb pozícióban az idei előolimpián harmadik helyet szerzett Érdi Mári tartózodik, ő a laser radial osztály WS világranglistájának 6. helyét foglalja el pillanatnyilag. Mári legjobb helyezése a 3. pozíció volt, amit tavaly nyáron ért el. A ranglistán az előző közzététel során – ami idén szeptember elején volt – még a 8. helyen állt a magyar vitorlázó. A világranglistát a dán világbajnok Anne-Marie Rindom vezeti, őt a brit Alison Young és a tavalyi világbajnok belga Emma Plasschaert követi. Mári előtt a görög Vasileia Karachaliou kivételével csak korábbi világranglista-vezetők és világbajnokok állnak.

Finn dinghy világbajnokunk, Berecz Zsombor jelenleg a 14. helyen tartózkodik, az ő legjobb pozíciója a 4. volt, ahol idén szeptember elején állt. A tavalyi világbajnokság megnyerése után Berecz az idei európa-bajnokságon második – a nyílt versenyben 3. – helyezést  szerzett,  az augusztusban a japán Enoshimában rendezett olimpiai tesztversenyen pedig ugyancsak elsőként végzett. A számítás során Berecz Zsombor pontszámát 5 verseny alapján állapították meg (hasonlóan a 20. amerikai Caleb Paine és a 23. finn Tapio Nirrko pontszámához), míg az első 25 többi helyezettjének pontszámait hat verseny alapján számolták. A rangsorban jelenleg a 2013-ban világbajnok brazil Jorge Zarif áll elől, akit a holland Nicholas Heiner és a norvég Anders Pedersen követ. A szintén 5 verseny alapján számolt ponttal rendelkező riói olimpia bajnok, idei európabajnok brit Giles Scott a 32. helyen áll Bereczénél mintegy 130-cal kevesebb ponttal. Érdekesség, hogy mind Zarif, mind Heiner apja ugyancsak nemzetközi szinten is kiemelkedő finnesek voltak.

A laser standard osztályban két magyar versenyző, Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin is a közvetlen élmezőnyben szerepel. A jelenleg aktuális világranglista érdekessége, hogy kettejük közül most először áll előrébb Jonatán, eddig mindig az idősebb Benjamin helyezése volt jobb. A genovai világkupa-fordulót megnyerő Jonatán jelenleg a 23. helyet foglalja el az előző 30. után, ez egyben az eddigi legjobb pozíciója. Benjamin a 27., ő volt már 17. is. A lista első két helyén ausztrál vitorlázók állnak, az idei világbajnok Tom Burton és Matthew Wearn, majd Sam Meech következik a szomszédos Új-Zélandról.
A férfi 470-esek világranglistáján Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor is előrelépett, a mostani 18. helyezésük kettővel jobb, mint a legutóbbi listán betöltött pozíció volt. Gyapjasék legjobb pozíciója a 13. volt. A magyar élversenyzők közül ők még küzdenek a tokiói kvalifikációért, ennek megszerzésére jövő év áprilisában Genovában a világkupa-fordulón lesz lehetőségük. A férfi 470-es világranglistát a többszörös világbajnok, olimpiai bajnok az idei Rolex év vitorlázója díjra is jelölt ausztrál Matt Belcher és legénysége, Will Ryan vezeti a fiatal, de már világkupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes spanyol Jordi Xammar-Nicolas Rodriguez páros és a szintén világbajnok svéd Dahlberg-Bergström kettős előtt.

A világranglista számítás alapját a visszatekintő 12 hónapban elért hat legjobb eredmény képezi - a világranglista pontokat adó versenyeken. A WS ranglista albizottsága minden év novemberében sorolja be a versenyeket 200, 100, illetve 50 pontos kategóriákba, e versenyeken minden részt vevő egység szerez pontokat egy előre meghatározott képlet alapján. Az olimpiai osztályok világbajnokságai, a világkupa versenyek jellemzően 200 pontos versenyek, a kontinentális bajnokságok és a legfontosabb nemzetközi versenyek 100, míg más nemzetközi versenyek 50 pontosak. 

világranglista részletes állását itt lehet nézni.

Vérre menő játékban, kemény küzdelemben nyerte a hétvégén Berecz Zsombor a finnesek első pénzdíjas versenyét Athénban Előző

Vérre menő játékban, kemény küzdelemben nyerte a hétvégén Berecz Zsombor a finnesek első pénzdíjas versenyét Athénban

Ben Ainslie is beszáll a Sail GP - be Következő

Ben Ainslie is beszáll a Sail GP - be