Siófok  12.2  •  5.5 kn       

Keszthely  10.9  •  4 kn       

Balatonfüred  11.9  •  7 kn       

Balatonboglár  12.1  •  1.6 kn       

Orfű  12  •  3 kn       

Velencei-tó  14.1  •  6.9 kn       

Tiszafüred  13.1  •  4.8 kn       

Mályi-tó  11.3  •  3.6 kn       

2024. április 25., csütörtök

Platoon győzelem Menorca – n az 52 Superseries idei első versenyén

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Platoon győzelem Menorca – n az 52 Superseries idei első versenyén

Platoon győzelem Menorca – n az 52 Superseries idei első versenyén

Nem csak a GC32 Racing Tour – nak volt a szezonnyitó versenye hétvégén, hanem a TP52 – esek is megkezdték idei szezonjukat, a festői szépségű Menorca – n. Az idei öt versenyből három is Spanyolországban lesz, vagyis mondhatjuk hogy a sorozat nagyrészben visszatért oda ahonnan 2012 – ben elindult. A maradék két verseny pedig Porto Cervo – ban Szardínián, illetve Portugáliában a már megszokott helyen Cascais - ban lesz.

Az első versenyre tizenegy hajó nevezett, ami fejlődés az előző évhez képest. Ami segített a hajószám gyarapodásban, hogy a Phoenix idén két csapattal indul illetve, hogy egy új francia csapat a Team Vision Future is csatlakozott a sorozathoz. A Luna Rossa viszont talán pont az America’s Cup kampánya miatt nem indult az első versenyen.

A csapatoknál is történt némi személyi változás a hosszú tél alatt. Ed Baird visszatért a Quantumhoz, illetve még Camareon Appleton és Juan Villa is csatlakozott a gyári csapathoz. A Bronenosec - hez beszállt az olimpiai bajnok horvát Sime Fantela.

Az első futamot gyenge hat - nyolc csomós szélben kezdték a csapatok. A futamot a Bronenosec nyerte, második lett az Azzurra, harmadik pedig a Phoenix 11. A tavalyi sorozatgyőztes Quantum csak a nyolcadik helyen futott be. A második futamra már kicsit erősödött a szél, de csak 10 – 11 kts – ig. Ezt a futamot az Azzurra nyerte, második lett a Platoon és harmadik a török Provezza. Két futam után az olasz csapat vezetett3 ponttal, második volt a Platoon 7 ponttal és harmadik az első futamot megnyerő Bronenosec 8 ponttal.

A második napon ideális strandidő volt, de szél nem érkezett, így ezen a napon nem rendeztek futamot. A harmadik napon élénk 14 – 16 kts – es szélben rajtoltak a csapatok. A napi első futamot ismét az Azzurra nyerte, aki csak az utolsó hátszélben tudta megelőzni a másodiknak befutó Alegre – t. Harmadik helyre a Provezza csúszott be.A negyedik futamot a Provezza nyerte, második lett a kicsit nehézkesen kezdő Quantum Racing és harmadik a Platoon. A napi utolsó vagyis az ötödik futamot a Quantum nyerte és ezzel öt futam után át is vette a vezetést igaz csak egy ponttal az Azzurra előtt. Az ötödik futamban második lett a Bronenosec, harmadik pedig a Gladiator. Nap végén a Provezza volt a harmadik, igaz azonos ponttal mint az Azzurra.

A negyedik napra is csak egy futam jutott mert a nap halasztással indult, ami egy kicsit meg is tépázta a versenyzők idegeit, mert a rendezőség csak a negyedik rajtot engedte csak el. A futam 8 – 10 kts – es szélben zajlott, amit ismét a Quantum nyert, a Platoon lett a második és a Provezza a harmadik. Összetettben is a Quantum vezetett, de a Provezza egy ponttal állt a harmadik Platoon előtt.

A záró napon élénk 14 – 16 kts – es szél fújt, amiben két futamot sikerült rendezni. Az elsőt a Provezza nyerte második lett a Platoon és harmadik a Phonix 12. Az utolsó futam igen izgalmasra sikerült, mert ugyan a Platoon tisztán nyert, de a nagy kérdés az volt a többiek hol futnak be. Másodiknak érkezett az Azzurra, harmadik lett a Bronenosec negyedik a Provezza és csak hatodik a Quantum. Ez azt is jelentette, hogy a versenyt a Platoon nyerte, második lett a Provezza és harmadik a Quantum.

A sorozat következő állomása júniusban lesz Cadiz – ban.

A verseny honlapja:

www.52superseries.com

Pompás Magyar eredmény a Laser 4.7 EB - n Előző

Pompás Magyar eredmény a Laser 4.7 EB - n

Aleph győzelem Rovinj - ban a 44 Cup - on Következő

Aleph győzelem Rovinj - ban a 44 Cup - on