Siófok  7.7  •  1.7 kn       

Keszthely  3.3  •  0 kn       

Balatonfüred  7.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.3  •  1.9 kn       

Orfű   •  0 kn       

Velencei-tó  1.2  •  1.9 kn       

Tiszafüred  5.1  •  2.6 kn       

Mályi-tó   •  2.1 kn       

2021. október 19., kedd

Izgalmas Dragon EB végén dán győzelem – Kis-Szölgyémiék a 29. helyen

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Magyar szempontból nem a legszerencsésebben, de mindenképpen nagyon izgalmasan alakult a San Remo-i Dragon Európa-bajnokság hajrája.

Izgalmas Dragon EB végén dán győzelem – Kis-Szölgyémiék a 29. helyen

Az utolsó előtti napon két futamot sikerült tartani, így a kieső pontszámok is szerepet játszottak. Az egykori finnes keletnémet olimpikon, Malte Philipp – aki már Dragon-világbajnok is volt –  ezen a napon két futamot is nyert, így az esélyesek közé lépett elő. A poraiból ismét csak feltámadt Markus Wieser – aki az ukrán Transbunker csapat színeiben 2010-en Balatonkenesén is Európa-bajnoki címet nyert – két második hellyel rukkolt elő, és komolyan fenyegette a vezető dán Lars Hendriksent.

A döntés tehát az utolsó napra maradt. Hendriksennek iparkodnia kellett, hogy néhány helynél jobban ne maradjon le a másik két hajó mögött, mert csupán néhány pont választotta el őket.

Szombaton – az egész hét gyenge szelei után – végre igazi „dragonos” idő, 18-20 csomós szél várta a versenyzőket. A rajtnál kivételesen csak egyéni visszahívást jeleztek, ám a kitűnő luvrajtot elkapó dán hajó visszafordult. „A legjobb rajtunk volt, de a rádiónk recsegett. Azt hittük általános visszahívás van, később észrevettük, hogy csak egyéni.... Nem is értem, hogy lehettem a világ legnagyobb hülye barma” – nyilatkozta Hendriksen a futam után.

Minden hajó a part felé indult, mert ott több szélre és kisebb hullámokra számítottak. Hendriksenék a zavart szélből kifordulva a másik oldalnak tartottak, és a rossz oldalválasztás ellenére sikerült magukat beverekedni a mezőny első harmadába. Malte Philippéknek nem ízlett az erős szél, lemaradtak, de Wieser a tizedik hely körül vitorlázva jó eséllyel pályázhatott a végső győzelemre.

A nagy vitorlázókat arról is fel lehet ismerni, hogy egy rossz döntés után is képesek javítani. Lars Hendriksen és csapata pontosan ezt a tételt bizonyította, amikor az utolsó méterekig küzdve feljöttek a 13. helyre. Ez biztosította, hogy összesítésben két ponttal megnyerjék az Európa-bajnokságot. Második helyen Markus Wieser, harmadik helyen a Transbunker-csapattárs Jevgen Braszlavec végzett.
 

Három futam után a magyar hajó a 27. helyen áll az EB-n Előző

Három futam után a magyar hajó a 27. helyen áll az EB-n

Berecz és Érdi is jól kezdett a Világkupán Következő

Berecz és Érdi is jól kezdett a Világkupán