Siófok  21.1  •  3.2 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.9 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.1 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  21.7  •  3.7 kn       

Tiszafüred  21.7  •  2 kn       

Mályi-tó  24  •  2.7 kn       

2024. július 21., vasárnap

Bihary-ikrek: osztrák bajnoki arany

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A magyar vitorlássport egyik legnagyobb hazai reménységei, a 420-as hajóosztályban versenyző Bihary-ikrek, Gergely és Dániel (Sailing Team Danger) idén eddig is bizonyították tehetségüket.

Bihary-ikrek: osztrák bajnoki arany

A testvérpár legutóbb a Fertő-tavon indult az osztrák bajnokságon, melyen a felnőttek mezőnyében tavaly a Spring Cup-on a harmadik, míg a bajnokságban a 2. helyen végzett. Idén mindkét versenyt egy viadalként rendezték meg Neusiedl am See-n - magyarul Nezsider -, ami a vitorlások között nagyon népszerű kis osztrák település. Egy biztos, a Bihary-ikrek egyik kedvenc helyévé vált a piciny falu.

A regatta első napján viszonylag kicsi szélben - ami menet közben fokozatosan erősödött - három futamra került sor. A fiúk már ekkor megmutatták, ezúttal bizony nem érik be az ezüstéremmel.

„Nagyon jól mentünk, és egy első, valamint két második hellyel zártuk a napot. Ahogy azt a verseny előtt elterveztük, sikerült begyakorolni a rajttaktikánkat, valamint nagyot léptünk előre a krajc-szakasz gyakorlásában, ami nem más, mint cirkálás a szél felé. Valamennyi rajtolásunk jó volt, és valamennyi futamon a legjobb három között értük el az első bóját” – elevenítette fel Bihary Dániel.

A második napon igen erős, szinte viharos szélben folytatódott a bajnoki csata, és bizony ez az időjárás alaposan megrostálta a mezőnyt.

„Több hajó már a rajtnál felborult és egy szerencsétlenül járt szlovák versenyző még az árbocát is eltörte. Sajnos a csapattársaink sem voltak túl szerencsések, technikai probléma miatt aznap csak egy futamot tudtak teljesíteni. Mi viszont eddigi pályafutásunk egyik legjobb napját produkáltuk, ráadásul a hajóvezetési technikánk miatt a nagy szélben nagy sebességelőnyünk is volt a többiekkel szemben, és két első, valamint egy második helyünkkel jelentős előnyt szereztünk összetettben” – fogalmazott Bihary Gergely.

A harmadik nap jóval kisebb lett a szél, így a technikás stílus került előtérbe, ám az ikrek ebben is a legjobbnak bizonyultak.

„A harmadik nap egy újabb stílust kívánt meg tőlünk: lelassul ilyenkor a mozgás, ezért minden szélrezdülésre azonnal reagálni kell. Szerencsére ebben a szélben is mi bizonyultunk a legjobbnak, és egy első, és egy második hellyel nem kevesebb, mint 15 pontot vertünk a második helyezettre, és megnyertük a bajnokságot. Elképesztő három nap áll mögöttünk, nagyon sokat tanultunk, amit remélhetőleg a későbbiek során hasznosítani tudjuk majd például a Cipruson rendezendő világbajnokságon is” – árulta el Gergely.

Kettős Vadnai győzelem a horvát bajnokságon Előző

Kettős Vadnai győzelem a horvát bajnokságon

63. Rund um Következő

63. Rund um