Siófok  7.2  •  12.9 kn       

Keszthely  6.9  •  11 kn       

Balatonfüred  6.9  •  10.4 kn       

Balatonboglár  6.8  •  13.2 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  6.5  •  11.8 kn       

Tiszafüred  7.3  •  0.9 kn       

Mályi-tó  6.8  •  0.2 kn       

2024. április 19., péntek

XXIV. Palamós Optimist Trophy

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A magyar Optimistes fiatalok turnéja a spanyolországi Palamósban folytatódott, ahol fiataljaink - három napos ottani edzőtábort követően - a XXIV. Palamós Optimist Trophy-n vettek részt.

XXIV. Palamós Optimist Trophy

A regattán 462 versenyző indult, a világ számos országából. A magyar csapat tizennyolc versenyzője az 5. legnépesebb egy országból származó versenyzői csoportot alkotta.

Érdekes volt látni, hogy az egyes országokat képviselő versenyzők, edzők és gyerekek mennyire más habitusúak. A finnek visszahúzódó természete mellett erősen kontrasztosan tűnt ki az Egyesült Államokból érkezők szereplési vágya és a spanyol versenyzők temperamentuma.

A verseny az eredeti elképzelések szerint csoportbontásban (egy csoportban 115 versenyző) kezdődött volna (azok számára, akik nem annyira jártasak az Optimistes világban: nyilvánvaló, hogy 460 hajót nem lehet egyszerre rajtoltatni, ezért a verenyzők sorsolás alapján színekbe kerülnek és ennek a színnek megfelelő szalagot kapnak, amelyet a vitorla tetejére kell erősíteni. A színek ezután vagy egy másik színnel, vagy egymagukban (ezen a versenyen egymagukban) abszolválnak egy futamot, és ebből születik egy eredmény. A színekben a srácok legalább négy futamot kell, hogy teljesítsenek, mert akkor már egy kieső is van. Az így létrejött eredmény alapján a versenyzők medal race-t vívnak, azaz arany, ezüst és bronz csoportba lesznek osztva).

Az időjárás azonban áthúzta az eredeti elképzeléseket, mert pénteken esős szélben 3 futam került megrendezésre, szombaton azonban a mezőny szél hiányában a parton maradt, így nem volt elég futam ahhoz, hogy medal race legyen. A versenykiírásnak megfelelően a fiatalok a színekben folytatták a küzdelmeket, de sajnos vasárnapra is egyetlen futam sikeredett csak, méghozzá úgy, hogy a negyedik szín utolsó futama a kapubójánál pályarövidítéssel futott be.

A versenyt az angol David Labrouche nyerte, a belga Verstraete Miel és a francia Maxime Pedron előtt.

A legjobb magyar Erőss Loránd (Spartacus Vitorlás Egylet) lett, aki a végeredményben a 35. helyen végzett. Lóri a 3 futamban futamgyőzelmet aratott és az utolsó futamban 3. lett. Tenke Áron (Spartacus Vitorlás Egylet) az utolsó futamban begyűjtött fekete rajtja (BFD) miatt a 89. helyet szerezte meg. Lászlófy Levente (Spartacus Vitorlás Egylet) egyenletes teljesítményt nyújtva a 104. helyen végzett. Wolf Szabolcs (BS-Fűzfő) a 153., Futó Marcell ( Spartacus Vitorlás Egylet) a 179., Lászlófy Ábel (Spartacus Vitorlás Egylet) 204., Nyári Dániel (Yacht Club Agárd) a 212., Bihary Ádám (Yacht Club Agárd) a 223., Korchmáros Sára (Balatonfüredi Yacht Club) a 239., Héjja Marcell (Spartacus Vitorlás Egylet) a 246., Argay Balázs (Spartacus Vitorlás Egylet) a 278., Vida Péter (Yacht Club Agárd) a 281., Kocsis Bálint (Spartacus Vitorlás Egylet) a 306., Christoph Möhring (Yacht Club Agárd) a 318., Oláh Gergely (Spartacus Vitorlás Egylet) a 337., Pavlik András (Spartacus Vitorlás Egylet) a 361., Jeney Máté (BS-Fűzfő) a 428. helyen végzett.

A kisebb súlyú versenyzőket a pénteki erős szél próbára tette és többségük el is fáradt a második, harmadik futamra. A széltelenség pedig  elsősorban a  rendezőség idegeit tette próbára, bár nehéz egy spanyolnak (bocsánat, egy katalánnak) a bizakodását lerombolni, hiszen a válasz általában az, hogy ¡ Mañana !...

A magyar Optimistesek márciusban a szlovén tengerparton és a Garda-tavon folytatják soha véget nem érő versenysorozatukat.

VÉGEREDMÉNY

A versenyen készült képek ide kattintva megtekinthetők

(Lászlófy Csaba)

 
Megmentette apját a 11 éves kislány Előző

Megmentette apját a 11 éves kislány

Vendée Globe: az utolsó hajó is rekorder lett Következő

Vendée Globe: az utolsó hajó is rekorder lett