Siófok  15.5  •  9 kn       

Keszthely  15.9  •  5 kn       

Balatonfüred  15.2  •  7.8 kn       

Balatonboglár  15.7  •  7.6 kn       

Orfű  15  •  6 kn       

Velencei-tó  18.2  •  7.4 kn       

Tiszafüred  14.1  •  7 kn       

Mályi-tó  16.4  •  5.6 kn       

2021. szeptember 23., csütörtök

Trofea Marcello Campobasso - Nápoly, 2013. január 4-6.

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Talán az egyik legismertebb Piedone-film, A zsaru című alkotás díszletei közé cseppentek a magyar Optimistesek Nápolyban a 20. Trofea Marcello Campobasso regattán.

Trofea Marcello Campobasso - Nápoly, 2013. január 4-6.

A rendező klub, a Reale Canottieri Yacht Club Savoia közvetlen környezete is többször képbe kerül a filmben, például 00:51 környékén, amikor nápolyi születésű Carlo Pedersoli - alias Piedone - a rosszfiúkat keresi a Hotel Excelsiorban.)

A verseny az 1993-ban elhunyt Marcello Campobasso emlékét őrzi, aki az olasz vitorlázás nagy alakjainak egyike volt. A klub akkori elnöke hozta létre a versenyt, legjobb barátja emlékének megőrzése céljából.

A versenyen 26(!) ország ifjú vitorlázói vesznek részt. A közel háromszáz versenyzőt a rendező klub látja vendégül, értve ezalatt az étkezés és a szállás költségeit is. Minket magyarokat különösen nagy szeretettel és jóleső nagyrabecsüléssel várnak Nápolyba, elsimerve a magyar Optimist-vitorlázás hagyományait és eredményeit. 

A klub épületében - amely egyébként egyáltalán nem hivalkodó - lépten-nyomon a több, mint száz éves nemzedékről-nemzedékre öröklődő vitorlás tradíció érezhető és látható.  (Vajon lesz-e egyszer magyar klub, amely ugyanezt az érzést tudja nyújtani az oda belépőnek?)

A regatta meghívásos, amely annyit jelent, hogy minden országból a válogatott ranglista szerinti 5 legjobb optimistes utazhat Nápolyba (kivéve az olasz srácok tekintetében, mert nekik ugyanez klubonként érvényes). Ebből fakad azután, hogy nem akármilyen mezőny gyűlik össze az idén tavaszias idővel (napközben 17 C) hívogató Nápolyban, a Vezúv-biztosította háttér előtt.

Hazánkból az utazó keret Tenke Áron (SpartacusVE), Erőss Loránd (Spartacus VE), Wolf Szabolcs (BS-Fűzfő), Lászlófy Levente (Spartacus VE), Lászlófy Ábel (Spartacus VE) lett volna (Tóth Levi korábban jelezte, hogy nem megy Nápolyba),  azonban Szabinak halaszthatatlan iskolai elfoglaltsága volt, így a ranglistán a következő, nevezetesen Korchmáros Sári (Balatonfüredi Yacht Club) került a csapatba. A versenyzők Török Péter szövetségi edző vezetésével utaztak el Dél-Olaszországba.

A verseny január 4-én kezdődött szikrázó napsütésben, 16 fokos téli melegben és enyhe szellős szélviszonyok között. 

Az ifi versenyzők krajc-raum-hátszél-krajc-hátszél-raum pályát; míg a serdülők krajc-hátszél-raum pályát teljesítettek. 

Az első versenynapon két futam is sikeredhetett volna mindkét korosztálynak, azonban a részint leálló, részint elforduló szél miatt a második futam lelövésre került. Az elegáns esti fogadáson jóllakott versenyzők - no és persze a rendezők - abban bíztak, hogy a második versenynapon sikerül erősen növelni a futamszámot, annak érdekében, hogy az ifik számára kitűzött cél, a kilenc érvényes futam megközelíthető legyen (a serdülők számára 6 futamos lett volna a regatta).

A második versenynapon sem sikerült azonban egynél több futam, mert az előző napihoz hasonló szélviszonyok ezt nem tették lehetővé. Tekintettel arra, hogy az első két versenynapon összesen két futam volt, már tudni lehetett, hogy a serdülők számára kiejtő (kieső) futam nem lesz, tekintve, hogy Olaszországban a serdülők számára napi két futamnál többet nem rendeznek (és ez egyébként a versenykiírásban is benne foglaltatott).

A harmadik versenynapon azután sikeredett a serdülők számára két, az ifik számára három futam megrendezése - persze egy amolyan "olaszos" pályaátrakást követően - így a végeredményben az ifik öt futammal (egy kiesővel), a serdülők négy futammal (kieső nélkül) zárták a nápolyi versenyt. A legjobb szél - egy kellemes 2-es, 3-as - persze az utolsó versenynapon fújt...

És akkor nézzük az eredményeket.

A versenyt az ifik mezőnyében az osztrák Lucan David nyerte, megelőzve a svájci Suri Damian-t és a görög Athanasopoulos-Yogo Telis-t. A legjobb ifi lány a szlovén Mara Turin lett.

A mieink közül az ifi mezőnyben Erőss Loránd (Spartacus VE) a 17. helyen végzett. Loránd gyengébb kezdés (29.) után szépen összeszedte magát, és a 4. futamban még egy futamgyőzelmet is aratott - igaz erről ott a vízen gyakorlatilag senki sem tudott, mert az összes előtte végzett versenyző korai rajtos volt, de ez persze csak a parton derült ki. Lóri tavaly eredményéhez képest (akkor 55. lett) nagyot lépett előre, így eredménye bíztató a jövőre nézve. (Fontos megemlítenünk, hogy tavaly a versenyt Gyapjas Zsombor megnyerte!)

A magyar csapat rangidőse, Tenke Áron (Spartacus VE) 121. helyen végezett a 238 fős mezőnyben. Az első futam gyengébb eredményét sajnos nem tudta ejteni a 3. futamban szerzett OCS-e miatt, így az is rontotta eredményét. Ettől függetlenül ezen a versenyen Áron nem úgy ment, ahogyan az elvárható lett volna tőle. Taktikában és hajókezelésben hibátlanul teljesített, de stratégiai szempontból rossz döntéseket hozott. Összeségében nem azokkal versenyzett, akivel neki kellett volna, hanem kicsit "beragadva" a mezőnyben hősiesen küzdött az első 10-20-on kívüli versenyzőkkel. Ez a startégia erre az eredményre volt elegendő. 

Korchmáros Sári (Balatonfüredi Yacht Club) 123. lett az ifik mezőnyében. Sajnos ő is begyűjtött egy korai rajtot (ezt a büntetést nem lehet kiejteni), így ez jelentősen rontott az eredményén. Sári egyébként megbízhatóan hozott egy nemzetközi mezőnyben is jó eredményt, de ezen a versenyen ennél nem tudott előrébb lépni.

Az ikrek, Lászlófy Levente (Spartacus Vitorlás Egylet) és Lászlófy Ábel (Spartacus Vitorlás Egylet) még nincsenek 11 évesek, így a serdülő mezőnyben indultak, ahol szépen helyt is álltak. Kár, hogy az első versenynap 2. futamát a rendezők "lelőni" kényszerültek, mert ha az befuthat, még fényesebb lett volna az eredmény. Így sincs ok búslakodásra, mert Levente elhozta a serdülő 3. helyet, Ábel pedig egy hellyel csúszott le a dobogóról, és a 4. helyen végzett. Szép volt fiúk, mert így az évek óta tartó nápolyi dobogós-széria töretlen maradhatott...

A következő megmérettetés a Spanyolországban a XXIV. Palamos Trophy lesz, amelyen a magyar Optimistesek nagyobb számban képviseltetik majd magukat.

Ifi eredmények ITT

Serdülő eredmények ITT

Lászlófy Csaba

Londonba megy Knut hajószörnyetege Előző

Londonba megy Knut hajószörnyetege

Rendkívüli izgalmak a végére Következő

Rendkívüli izgalmak a végére