Siófok  13.9  •  3.5 kn       

Keszthely  12.9  •  5 kn       

Balatonfüred  13.5  •  7 kn       

Balatonboglár  14.1  •  3 kn       

Orfű  12  •  5 kn       

Velencei-tó  14.6  •  5.3 kn       

Tiszafüred  11.8  •  1.9 kn       

Mályi-tó  9.6  •  6.2 kn       

2024. április 19., péntek

Verőfényes napsütésben búcsúztunk a Balatontól

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

November 7-én 84 vitorlás és 15 modellvitorlás búcsúztatta a 2015-ös vitorlás szezont Balatonkenesén a BFYC-ben. 99 hajó vett részt a IX. El Yacht – Areus Dér Kupán, melyet a megszokott módon a Compass magazin szervezett.

Verőfényes napsütésben búcsúztunk a Balatontól

Divatos kifejezéssel szólva beégett a vitorlás versenynaptárba a Balaton szezonzáró versenye, a Dér Kupa. Igazán last minute regatta lett az évek hosszú sora alatt fejlődő évadzáró verseny. Kilenc éve, minden novemberben ránk mosolyog a szerencse és csodálatos időben olykor 12-16 fokos hőmérséklet mellett vágnak neki a vitorlások az utolsó nagy kalandnak. Sokszor még a szél is megérkezik időben és akkor mondjuk, hogy álomverseny zárta a szezont. Sajnos idén csak a napsütés és a meleg érkezett időben, a szél nem. A szezonbúcsúztatáshoz ugyan elég volt, de egy jó versenyhez kevés.

Az első pályajel elérése is óriási kihívás lett a folyamatosan csökkenő, egyébként is gyenge szélben. Kényszerű döntéssel az aligai bója lett a befutó, de sokan ide se értek el szintidőn belül. Talán erre a versenyre fokozottabban igaz az a mondás, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Részt venni azon az eseményen, melyen néhány hónapra búcsút mondunk szeretett tavunknak, a Balatonnak.

Voltak persze akik a versenyt is komolyan vették, ők a dobogón dicsőültek meg miután kivárták az óvástárgyalások lebonyolítását. A leggyorsabb gyengeszeles hajó egy 8mOD, a Nekem 8 lett. A yardstick I/1-et a Puro Contento egy J-105-ös nyerte, míg a I/2 csoportot a Nagymágus nevű Európa 30-as. A yardstick II-t Róznerék nyerték a Vica nevű 25-ös jolléval. Az Elan 310-esek csatáját a Bartha Ferenc kormányozta Vela nyerte. A Folkeboat-oknál a sok éves tapasztalat meghozta a gyümölcsét, Kövendi Dénes és a Slim Jim nyert. A Nautic osztályban a Gyöngy nyert, míg a NAU 370 Sopi győzelmét hozta, aki a Revolutiont kormányozta. A modellvitorlás versenyt Székely Antal nyerte, maga mögé utasítva ifj. Csóka Lászlót az RC vitorlázás hazai nagyágyúját.

Eredmények
Modellvitorlás eredmények
Képek

 
Új tulajdonosa van a balatonlellei BL YachtClubnak Előző

Új tulajdonosa van a balatonlellei BL YachtClubnak

Magyarország újdonsült nemzetközi versenybírója Következő

Magyarország újdonsült nemzetközi versenybírója