Siófok  •  11.5 kn       

Keszthely  3.9  •  4 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.6  •  12 kn       

Orfű  •  9 kn       

Velencei-tó  3.3  •  11.3 kn       

Tiszafüred  6.1  •  5.7 kn       

Mályi-tó  5.1  •  2.8 kn       

2024. április 19., péntek

Szélből nem volt hiány

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Álmodni sem lehetett volna szebb versenyidőt, mint amilyen az MVM Finn Országos Bajnokság résztvevőit köszöntötte Balatonfüreden.

Szélből nem volt hiány

Ugyan az első versenynap az erős szél miatt parti halasztással indult, azonban Fluck Benedek versenyrendező két órás halasztás utána megfelelőnek érezte a körülményeket a versenyzéshez. És nem csalódott. Egyenletes irányú, délnyugati 20 csomós erejű szélben rajtolt az első futam, amelyet 24-28 csomós ráfújások  és hatalmas hullámok tettek még izgalmasabbá és kihívásokkal telivé. A szélerő alapján a szabad pumpálást engedélyező O lobogó végig kitűzve maradt. 

Az erős szélben a mezőny egynegyede ugyan úgy ítélte meg, hogy a parton várja meg a szél gyengülését, a többiek látványos és izgalmas menetelését azonban öröm volt nézni. Egy tiszta rajt után az első kreutz bóját Berecz Zsombi vette elsőként és magabiztosan vezette végig a futamot. Másodikként Zsombi valenciai edzőtársa, a horvát Milan Vujasinovic futott be, harmadikként Majthényi Zsombor, negyedikként pedig Tomai Balázs szelte át a célvonalat, aki Laser hajóosztályban szerezte meg pár hónapja Magyarország számára az olimpiai kvalifikációt. Szintén tiszteletreméltó volt Szilvássy Attila teljesítménye is, aki az idősebb generációt képviselve, ötödik helyen ért célba.

A második futam hasonló időjárási körülmények között, szintén tiszta rajttal indult, amelyben Szilvássy Attilától láthattunk egy tökéletes rajtot. Berecz Zsombi ismét nem hagyott esélyt versenyző társainak, hatalmas előnyt gyűjtve már az első kreutz szakaszon hajóhosszakkal járt előttük. Milan Vujasinovic  számára a második futam sajnos nem volt szerencsésnek mondható, hiszen az első szakaszon eltörött a kormánya, így kiállni kényszerült. Az első szakasz végén Berecz Zsombi után másodikként Tenke Martin, harmadikként Majthényi Zsombi vette a bóját, de mögöttük Tomai Balázs és Szilvássy Attila is jó pozícióból folytatta a küzdelmet. A futam további részében Ian Ainslie és Huszár Géza is javított pozícióján így a második futam befutója a következő eredményt hozta: Első helyen, magabiztos győzelemmel Berecz Zsombi, másodikként Ian Ainslei, harmadikként Tomai Balázs, majd Huszár Géza és Majthényi Zsombi száguldott be a célba.

A második futam végére a szél 12-14 csomósra csökkent, így a parton várakozó versenyzők is beszálltak a küzdelembe. A harmadik futamban negyvennégy hajó állt rajthoz. Berecz Zsombi a jobb oldalt választotta, de végül a bal oldal fizetett jobban, így a felső bóját negyedikként vette Milan Vujasinovic, Majthényi Zsombi és Tomai Balázs után, azonban az utolsó raum szakaszon, látványos pumpálással színesítve menetelését a második helyre vitorlázta fel magát. A célvonalat ezúttal a kormányt cserélő horvát Vujasinovic szelte át elsőként Zsombi előtt. Huszár Géza harmadikként, Tomai Balázs negyedikként zárta az első versenynap utolsó futamát.

A fárasztó, de annál izgalmasabb versenynapot a Kolsoka kikötőben közös vacsora zárta az MVM Sportegyesület meghívására.

A három futam összesített eredményei alapján első helyről Berecz Zsombi (MVM SE) magabiztos vezetéssel várja a holnap második versenynapot, második helyen Tomai Balázs (MVM SE), harmadik helyen pedig Majthényi Zsombi (THE) áll.

A versenyzőkre további három versenynap és ezen belül hét további futam vár még, amelyek összesített végeredménye alapján dől el,ki  lesz az idei év Finn magyar bajnoka!

Bővebb információ és eredmények:

Johan Anker Kupa: flottabajnokságra készül a Dragon osztály Előző

Johan Anker Kupa: flottabajnokságra készül a Dragon osztály

Ömlik ki a víz a Balatonból Következő

Ömlik ki a víz a Balatonból