Siófok  8.8  •  5.1 kn       

Keszthely  5.9  •  2 kn       

Balatonfüred  8.5  •  5 kn       

Balatonboglár  8.8  •  4.6 kn       

Orfű  •  7 kn       

Velencei-tó  11.4  •  5.6 kn       

Tiszafüred  10.8  •  4.3 kn       

Mályi-tó  12.9  •  3.4 kn       

2024. március 01., péntek

Ömlik ki a víz a Balatonból

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Másodpercenként 55 köbmétert engednek le a Sión a tóból. Kinek áll ez érdekében?

A Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítési terveihez szükséges áramlástani mérések miatt megkezdték a Sió-zsilip nyitását, amit szeptember 27-én fognak újra lezárni.

A vízeresztésről a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége értesítette a balatoni önkormányzatokat.

A címzetteket arról tájékoztatták, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából a Viziterv Consult Kft. nevű konzorcium készíti el a Sió-zsilip és a hozzá kapcsolódó létesítmények, műtárgyak korszerűsítésének tervezési munkáit. Ennek részeként végez áramlástani méréseket a Budapesti Műszaki Egyetem a siófoki vízleeresztő zsilip átmeneti, 14 napig tartó megnyitásával. A méréseket még ebben a hónapban el kell végezni, tekintettel arra, hogy a projekt határideje 2015 november 15. - áll a vízügy levelében.

A vízeresztést hétfőn délután kezdték meg. A zsilip fokozatos nyitásával szerdán érték el a maximális kapacitást, azóta másodpercenként 55,3 köbméternyi víz ömlik a Balatonból a Sióba. A zsilip teljes zárását szeptember 27-én 10 órakor tervezik.

A vízügyi szakemberek MTI-nek adott korábbi nyilatkozatai alapján a jelenlegi 94 centiméteres balatoni vízszint a szeptemberi optimális vízszint felső határának számít, és úgy becsülhető, hogy a két hét alatt 3-5 centiméter vízoszlopnyi mennyiséget eresztenek le, ami nem okoz jelentős vízkészlet csökkenést a Balatonban. Mindenesetre az első három nap során a vízszint 94 centi maradt.

Szóval nincs miért aggódni.

Szélből nem volt hiány Előző

Szélből nem volt hiány

Litkeyék második helyen végeztek Következő

Litkeyék második helyen végeztek