Siófok  16.6  •  22.6 kn       

Keszthely  16.9  •  19 kn       

Balatonfüred  16.3  •  21.5 kn       

Balatonboglár  16.6  •  22.9 kn       

Orfű  17  •  17 kn       

Velencei-tó  16.2  •  22.1 kn       

Tiszafüred  15.7  •  18 kn       

Mályi-tó  16.6  •  15.7 kn       

2024. március 28., csütörtök

Vegyél hajót és hozzá egy Vitarát Kupa!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bavaria Kupa volt a hétvégén, nem csak Bavariáknak. Lellén a BLYC-ben került megrendezésre egy olyan klubregatta, amelyről az első pillanattól kezdve látszott, a támogatóik nagyon magukénak érzik az eseményt.

Vegyél hajót és hozzá egy Vitarát Kupa!

Jelentősen vissza kéne tekerni az idő kerekét, hogy hasonló parti megjelenés emlékezete felidéződjön, mint amit a Suzuki most Lellén produkált. Az időgépben egy másik japán márka a Honda emblémája látszana 7-8 éves távlatból. A Suzuki nem bízta a véletlenre, hogy a résztvevők pontosan tudják, hol is vannak a hétvégén. 8-10 autó - szinte valamennyi új modell - több motorkerékpár és számos csónakmotor jelezte egy reklámzászló erdő tövében, hogy a támogató fantáziáját megmozgatta a vitorlássport. Persze, ha ebből nem lett volna mindenki számára nyilvánvaló az elkötelezettség, akkor a díjátadón a maradék kétsége is szertefoszlott, látva a minőségi Suzuki reklámajándékok hadseregét.

Azt mindenki döntse el maga, hogy a 33 hajó az sok vagy kevés, bár a mai viszonyok között, a nyugati Balaton közepén, 40 fok körüli hőségben egy kimondott klubregattán nincs miért szégyenkezni. A résztvevők tekintetében dominált a Bavaria hajóval versenyzők létszáma, a két Bavaria flotta a 32-es és a 37-es. Szépen csendben kialakult egy olyan nagyhajós versenyosztály a BAV32 flotta, ahol ma már vérre menő küzdelem van a helyezésekért. A hajók egyformák, élcelődve azt is mondhatnánk, hogy egyformán lassúak, de a flottában versenyzés élményéből ez vajmi keveset von le. A hajóosztályban több mint 30 regisztrált hajó van és ezek jelentős része aktívan részt vesz a regattákon. Akárki akármit mond, ezt már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, itt történt valami, ami egyre több versenyző ingerküszöbét csiklandozza. Nem is beszélve az ádáz vitorla-háborúról, ami a Quantum és a Fritz Segel között folyik az osztálytagok kegyeiért. Mind két gyártó prémium minőségű szetteket kínál a BAV32 hajókhoz. A mostani hétvégén a Fritznél örülhettek, hiszen kettős győzelemmel zárták a flotta versenyét, az első és a második helyen is a bajor gyártó csapatai végeztek.

A Bavariák mellett a mezőnyben fellelhető volt szinte minden, színre szagra tekintet nélkül. A leggyorsabbak az X-Yacht-ok voltak, de volt Dehler, 25-ös jolle vagy J24-es éppúgy, mint a yardstick III mezőny különböző egységei. A résztvevők Lelléről Szemes irányába, széllel szemben, stabil 4-es alapszélben rajtoltak és célba vették a balatonszemesi kikötő előtt elhelyezett első pályajelet. A rajtnál egy apró technikai malőr azért történt, a rajthajó a vonal lee oldalán helyezkedett el, így szél alatti pozíciójának okán a rendezőnek esélye sem volt megállapítani a korai rajtolókat. A Szemesig tartó krajc után következett egy hosszú hátszél Révfülöpig, amit tulajdonképpen nem a bója elérése szakított meg, hanem a szél teljes leállása. Némi ácsorgás után megérkezett a nyugati szél, ami megmentette a regattát és a mezőnyt Révfülöpről visszajutatta Lellére.

A fáradt és elcsigázott versenyzőket színvonalas vendéglátás fogadta a parton, majd egy monstre eredményhirdetésen szinte mindenkinek jutott valamilyen trófea vagy tombolanyeremény, ahogy ezt egy rendes, tisztességes klubregattán megszokhattuk. A nap végén előkerült az Irigy Honaljmirigy zenekar is, akiknek a népszerű koncertjét csak a vihar tudta félbeszakítani. Versenyre, hangulatra, parti programokra és vendéglátásra még kritikus szemmel sem lehet panasz csakúgy, mint a szponzorok szokatlanul aktív közreműködésére. Jó verseny volt, így érthetetlen, hogy miért nem jönnek többen? Talán majd jövőre!

A következő nagyhajós verseny augusztus 21-én pénteken lesz Fonyódon, ahol zárul a Bahart Regatta idei sorozata. Ebből kifolyóan érem és trófea tájfun van kilátásba, így aki szeretne magának valami dísztárgyat télire, annak Fonyódon a helye 21-én!

Emelkedett a vízi tragédiák száma a Balatonon Előző

Emelkedett a vízi tragédiák száma a Balatonon

Jön a végjáték! Következő

Jön a végjáték!