Siófok  6.1  •  7.4 kn       

Keszthely  4.9  •  0 kn       

Balatonfüred  5.8  •  4.4 kn       

Balatonboglár  •  6.7 kn       

Orfű  •  3 kn       

Velencei-tó  4.7  •  5.9 kn       

Tiszafüred  •  9.6 kn       

Mályi-tó  5.9  •  5.1 kn       

2024. április 25., csütörtök

INFINITI Nautic Fesztivál másodszor

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

​A ​II. INFINITI Nautic Fesztivál keretében 2015 július 16 és 19 között idén is a KMPSE ​balatonkenesei vitorlás központja ad otthont az idény​ egyik​ legrangosabb eseményének.

INFINITI Nautic Fesztivál másodszor

A nagyhajós vitorlázás iránt érdeklődők minden évben kiemelt figyelmet szentelnek a Nautic330 hajók Országos Bajnokságának, hozzájuk csatlakozott Soponyai Géza új hajóosztálya​,​ a NAU370RUN is a tavalyi évben először. ​Utóbbi a Nautic „család” feltétlenül megbecsülendő a Balatoni versenyrendezők oldaláról is, hiszen mindkét Nautic osztály töretlen és kiemelkedő versenyzési aktivitást mutathat fel az elmúlt években.

Nautic osztályban éve óta stabil 15-18 hajó képviselteti magát a Bajnokságokon, közöttük megtalálhatók az ízig-vérig a bajnoki címért küzdő egységek, de ugyanúgy az izgalmas pályaversenyt és a Nautic baráti kör közösségi eseményeit kedvelő túravitorlázó sporttársak egyaránt. Az idei Kékszalag versenyen a Nautic330-as osztályból 34 (!) egység állt rajthoz, míg a NAU370 osztály valamennyi (8) egysége képviseltette magát​.

​A ​NAU370RUN osztály tagjai ​az elmúlt pár év alatt  a nagyhajós vitorlás élet meghatározó szereplőivé váltak, köszönhetően a hajók attraktivitásának és az osztály kiemelkedő versenyzési hajlandóságának​. A 2014 versenyévadban a NAU370 osztály 15 versenyt értékelt a ranglistában, ebből 7 versenyen a teljes osztály egységesen megjelent. 2015-ben is folytatódott a NAU370-es hajók dominanciája a nagyhajós regatták élmezőnyében, egyidejűleg a csapatok felkészültsége és teljesítménye is nagy fejlődésen ment keresztül. Amíg a korábbi években 1-2 hajó tudott a nagyobb versenyek abszolút versenyében is elől szerepelni, idén az Évadnyitó​ versenyen​ 4 hajónk végzett a TOP 20-ban, a Pünkösdi Regatta futamain több TOP 10-es helyezést szereztünk, a Mihálkovics emlékverseny pedig egyenesen NAU370 bemutatót eredményezett mindkét futam 5-5 TOP 10-es helyezésével​. Az idei nem kis izgalmakkal és változatos szélviszonyokkal tarkított Fehérszalagon ismét 6 hajónk fért be a TOP 20-ba. Ugyan nem hozott teljes létszámot, de említésre méltó az osztály EGIS-Kupa ranglista versenye, ahol 5 izgalmas pályafutamon vettünk részt. Biztosan többet fogunk foglalkozni a jövőben pályaversenyek rendezésével, ez biztosítja ugyanis a csapatok fejlődésének legnagyobb lehetőségét.

Nagy büszkeséggel töltött el, hogy az év legrangosabb túraversenyén az 540 vitorlást felvonultató Kékszalagon 3 egységünk is a hagyományos egytestűek között a TOP 20-ban végzett!

Az osztály fejlődését bizonyítja a 2015 tavaszán vízre került legújabb egységünk a „Surprise” és így már 8 hajóval kezdtük az idei versenyévadot. NAU370RUN hajók a Soponyai Géza és a Nauticboat Kft dolgozóinak legmagasabb színvonalú termékei. 2014 évtől a Magyar Vitorlás Szövetség által elismert osztályként a „Sporthajó” kategóriában szerepelünk. Az osztály megalakításakor stratégiai kérdés volt az osztály One-Design jellegének megtartása, a hajók reális versenyképességének biztosítása. Tavasszal kialakítottunk egy új vitorla felmérési rendszert, amiben a pontos szabályozás mellett a bőszeles vitorla innovációs lehetőségét nyitva hagytuk a gyártók számára.

Terveink szerint az Országos Bajnokságon valamennyi egységünk rajthoz áll és újra izgalmas csatákat vívhatunk a bajnoki címért. Visszatekintve a 2014-es OB-ra, a bajnoki cím az utolsó futamon dőlt el a Sleepwalker javára, ráadásul pontegyenlőséggel az Evolution csapatával. Jellemző volt a versenyre az is, hogy a zárónapig 4 hajónak volt reális esélye a győzelemre.

A II. Nautic Fesztivál kereteiben megrendezésre kerülő Országos Bajnokságot Dávid Juli és csapata rendezi a tőlük elvárható akkurátus színvonalon. A kiírás szerint és a szélviszonyoktól függően tervezünk nappali-éjszakai túrafutamokat és ’up and down’ pályafutamokat egyaránt.

Parti rendezvényt az INFINITI támogatásával szervezzük, a​melynek fénypontja a szombati ​gálavacsora és zenés összejövetel. Ide várjuk a versenyzőkön kívül a hozzátartozókat és a Nauticboat szimpatizánsokat egyaránt. Baráti társaságunk számára ezek a rendezvények is kiemelt jelentőségűek, a versenyeken kívüli összetartás is megkülönböztető jelzője a NAU370 csapatnak.

Az osztály fejlődését és a ​balatoni nagyhajós vitorlássportban meghatározó jelenlétét bizonyítja, hogy az INFINITI mellett több új szponzor érdeklődését is felkeltette az NAU370 osztály aktivitása.

Köszönjük szponzorainknak, hogy támogatják a magyar nagyhajós vitorlássport kiemelkedő eseményét a 2015. évi NAUTIC fesztivált!

NAU370RUN osztály nevében:

Temesfői Zénó

Versenykiírás:
http://hunsail.hu/uploads/races/contests2/16017/NAUOB2015versenykiiras.pdf

Támogatók:

            
High-End és luxus a Balatonkenesei NAUTIC Fesztiválon Előző

High-End és luxus a Balatonkenesei NAUTIC Fesztiválon

Kánikulai diákolimpia Következő

Kánikulai diákolimpia