Siófok  16.6  •  22.7 kn       

Keszthely  15.9  •  19 kn       

Balatonfüred  16.3  •  22.2 kn       

Balatonboglár  16.6  •  23.6 kn       

Orfű  16  •  15 kn       

Velencei-tó  16.8  •  20.8 kn       

Tiszafüred  16.7  •  18.4 kn       

Mályi-tó  12.9  •  16 kn       

2024. március 28., csütörtök

10-ből 10 futam az MVM Asso99, Melges24 és 8mOD OB-n

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az MVM Sportegyesület rendezésében lebonyolított MVM Asso99, Melges24 és 8M OD Országos Bajnokság utolsó versenynapján a még hiányzó utolsó egy futam sok izgalmat tartogatott.

10-ből 10 futam az MVM Asso99, Melges24 és 8mOD OB-n

Az eredménylista ponttáblázatában nagyon szorosan alakult az aktuális sorrend, így az utolsó futam volt a mindent eldöntő.

Sipos Péter versenyrendező délelőtt fél tizenegyes rajtot hirdetett, és már az előző napi időjárás előrejelzés is jól mutatta, hogy erős északi szél várható vasárnapra.  Ez a valóságban is beigazolódott, hiszen a futam során 15-25 csomós széllel küzdött a mezőny, néha még ennél is erősebb befújásokkal tarkítva. Az átlagoshoz képest erősebb szél több hajóegységet is a parton marasztalt, mások számára viszont épp az erősszeles menetelés jelentette az igazi kihívást és lehetőséget a végeredményük javítására.

A futamot az erős szél ellenére mindhárom hajóosztályban sikerült elsőre és tisztán elrajtoltatni, és ezután megkezdődött a villámgyors száguldás, izgalmas páros csatákat, gyönyörű manővereket láthattak a versenyt figyelemmel kísérők, akik megcsodálhatták mire is képesek ezek a remek One Design hajók nagy szélben.

A futam befutója rendesen átalakította a bajnokság végeredményét, legkomolyabban talán az Asso hajóosztályban, ahol a Detre Szabolcs által kormányzott Infla Deus hajóegység gyönyörű vitorlázással megnyerve a futamot az eredménylista élére vitorlázta fel magát, maga mögé utasítva az eddig vezető, Litkey Farkas által kormányzott Asso Le Mio csapatot, akik az utolsó futamban 4. helyen értek célba. A többszörös Repülő Hollandi világbajnok kormányos, Majthényi Szabolcs csapata megőrizte eddigi dobogós harmadik helyét.

A Melges 24 hajóosztályban szintén gyönyörű csatákat láthattunk, igaz, a Strange Brew csapat elsőségét már semmi sem veszélyeztette, a második és harmadik hely sorsáról azonban az utolsó futam döntött. Bakóczy Róberték utolsó hátszeles látványos száguldása meghozta a maga gyümölcsét, hiszen megszilárdította a csapat (FGF ISUZU Sailing Team) második helyét, így a Czégai Péter által kormányzott Jedi Business hajóegység nem tudott feljebb lépni a harmadik helyről.

A 8 méteresek tízfős mezőnyében hat hajó állt rajhoz az utolsó versenynapon, a futamot öt hajó fejezte be eredményesen, és bár a Nekem 8 csapat sem indult el, az ő győzelmüket már nem tudta a többi csapat elvenni. Az összetett második helyen az utolsó futamot megnyerő Raiffeisen csapat végzett Pfeninberger Miklós irányításával, a dobogó harmadik fokára megérdemelten az American Crew csapata állhatott fel.

A bajnokság során összesen egy óvás érkezett be a Fluck Benedek által vezetett Versenybírósághoz, amely a vízen is szemléte a versenyszabályok betartását. 

A bajnokság díjátadó ünnepségére vasárnap délután került sor a volt OMFB Kikötőben. Díjazásra mindhárom hajóosztályban az országos bajnokság 1-6. helyezettje, valamint nemzetközi kategóriában az 1. 3. helyezett csapatok kerültek, e mellett az első futamok győztesei átvehették a  Tóth László emlékdíjat.

Sipos Péter versenyrendező és Fluck Benedek versenybíró értékelő szavai után a Kutassy László által készített, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség által biztosított díjak átadásában az MVM Sportegyesület támogatóinak – a névadó szponzor MVM Zrt. és BMW Group, valamint a Kópis és Társa Kft. -  képviselői közreműködtek.

Végeredmény

Asso99, Melges24, 8mOD OB - harmadik nap Előző

Asso99, Melges24, 8mOD OB - harmadik nap

Nemzetközi vitorlásverseny Orfűn! Következő

Nemzetközi vitorlásverseny Orfűn!