Siófok  12.7  •  19.6 kn       

Keszthely  13.9  •  5 kn       

Balatonfüred  12.4  •  19.2 kn       

Balatonboglár  12.7  •  19.8 kn       

Orfű  17  •  9 kn       

Velencei-tó  14  •  16.5 kn       

Tiszafüred  16.1  •  13.6 kn       

Mályi-tó  14.4  •  10.5 kn       

2024. március 28., csütörtök

Pünkösdi Regattával rajtol a Yardstick Trophy 2013-as szezonja

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Alig két hónap múlva a Pünkösdi Regattával veszi kezdetét a negyedik szezonjába lépő Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat.

Pünkösdi Regattával rajtol a Yardstick Trophy 2013-as szezonja

A 2013-as versenynaptárat a korábbi évek hagyományainak megfelelően a már jól ismert, tradicionális regatták alkotják és idén első alkalommal a Szüreti Regatta is csatlakozik a sorozathoz.

A Yardstick Trophy (YST) kiírója, a Somogy Megyei Vitorlás Szövetség (SMVSZ) 2010-ben azzal a céllal hívta életre a sorozatot, hogy egy közös értékelési rendszer kialakításával biztosítson egy egész szezonon átívelő minőségi versenyzési lehetőséget a Balatonon. Mindezt úgy, hogy új regatták alapítása helyett, az egyesületek tradicionális versenyeit szervezték sorozatba. A versenyprogram évről-évre újabb „klasszikusokkal” bővült, így lett állandó állomása a sorozatnak a kenesei Alkotmány Kupa, a földvári Unitef Kupa, vagy éppen a Pünkösdi Regatta. A sorozat fejlesztése pozitív eredményt hozott, hiszen a résztvevői létszám is dinamikus növekedésnek indult, a Szövetség erőfeszítéseinek köszönhetően pedig a tavalyi évtől a Yardstick Trophy-t a Magyar Vitorlás Szövetség flottabajnoki rangra emelte. Bár az idei szezon még el sem kezdődött, az SMVSZ újabb fontos eredményt könyvelhet el, miután a 2013-as szezonnak idén a Szüreti Regatta is egyik állomásává vált. A TVSK és az SMVSZ között a közelmúltban lezárt egyeztetésnek eredményeként idén már a Balaton legnépszerűbb, legnagyobb résztvevői számmal megrendezett klubregattái közül kettő is a sorozat részét képezi, ami kétségtelenül tovább emeli a Kupasorozat rangját.

„A megállapodás túlmutat egy egyszerű együttműködésen, hiszen a Yardstick Trophy versenysorozat koordinációjában közreműködő Compass Magazin az idei évben a Pünkösdi és Szüreti Regatták hivatalos kommunikációs partnere is lesz. Úgy véljük ezzel a lépéssel még nagyobb publicitást biztosíthatunk versenyeinknek és a velük kapcsolatos információknak. Együttműködésünk nagyon sok lehetőséget rejt magában, amely természetesen a sorozatra is jótékony hatással lesz majd” – mondta a megállapodást követően Siklósi Máté, a TVSK elnöke.  

A Yardstick Trophy 2013-as szezonja több mint féléves kényszerű téli szünetet követően május 19-én rajtol a Pünkösdi Regatta vasárnapi napjával, Keszthely város Nagydíjával. Hasonlóan a 2012-es kiíráshoz a YST értékelésébe kizárólag az ezen a napon elért eredmények számítanak majd bele, de a tavalyihoz hasonlóan a részvétel feltétele ezúttal is a háromnapos regattára való nevezés lesz. Az eredeti tervek szerint, a szövetségi Vitorlás Bál alkalmával került volna sor a kupasorozat győzteseinek díjazására, de az ismert körülmények miatt erre nem kerülhetett sor. A korábbi évek gyakorlatát követve, a szezon első versenye lesz tehát a mögöttünk lévő évad díjkiosztójának helyszíne, így idén a Pünkösdi Regatta középső napján díjazzák a YST 2012 sorozat győzteseit.

Ezt követően júniusban Fonyód veszi át a főszerepet, előbb június 15-én Győri Attiláék várják a versenyzőket a VIII. Joker – Termoplusz Kupán, amelynek izgalmas pályaversenyei 2012-ben is üde színfoltjai voltak a sorozatnak. A verseny után nem érdemes hamar elhajózni Fonyódról, egy héttel később június 22-én már a Fonyódi Kormoránok látják vendégül a sorozat résztvevőit.

Némi szünetet követően augusztusban nyílik lehetőség újra pontszerzésre a Kupasorozaton, a versenydömpinget augusztus 3-án a XVIII. International Kupa nyitja Bogláron. Rick Csabáék csaknem két évtizedes múltra visszatekintő versenyét senkinek sem kell bemutatni, kihagyhatatlan állomás a túraversenyek kedvelőinek.

Augusztus 10-én ismét Fonyódon bonthat vitorlát a mezőny, a Pálos István Emlékversenyen, amely a Port Lacaj kikötő adottságainak köszönhetően minden évben barátságos, családias hangulatot biztosít az egyre népszerűbb regatta résztvevőinek. 

A rajtpisztoly újabb elsütéséig újfent csak egy hetet kell várni, augusztus 17-én az Alkotmány Kupa várja a YST mezőnyét. Ahogy azt a korábbi években már megszokhattuk a versenyprogramnak idén is része az old timer hajók számára kiírt Tabu Kupa, valamint a Tig-Res Kupa, így várhatóan idén is nívós mezőny sorakozik majd fel a kenesei rajtvonalon. 

A Szigligeti Kupa idén az első őszi hétvégén, szeptember 7-én fogadja majd a YST mezőnyét. Az idén nyolcadik évét taposó regattát szintén egyre kevesebbeknek kell bemutatni, hisz a magas színvonalú versenyrendezés mellett a szigligetiek hírét az évről-évre minőségi parti programok és barátságos vendéglátás öregbíti, így valószínű, hogy az indulók száma az elmúlt évek tendenciáját követően idén is emelkedik majd. 

Két héttel később, szeptember 21-én és 22-én a badacsonyi Szüreti Regatta debütál a Yardstick Trophy sorozatban.  Az ősz legjelentősebb versenyének dedikált helye van a legtöbb vitorlázó versenynaptárában, így várhatóan itt is népes mezőny száll majd vízre. A YST értékelésébe a verseny vasárnapi futama lesz értékelve, de a Pünkösdi Regattához hasonlóan a részvétel feltétele itt is a teljes versenyre szóló nevezés. 

Ha szeptember vége, akkor Balatonföldvár, Unitef Kupa. Erdély Béci szeptember 28-án és 29-én rendezi meg nagysikerű versenyét, ahol a résztvevők a regatta túraversenyével kapcsolódnak a versenysorozathoz.

Ahogy az elmúlt három évben minden alkalommal, úgy idén is a Dér Kupa zárja majd nem csak a Yardstick Trophy sorozatot, de a teljes balatoni vitorlás szezont is november 2-án. A hetedik éve megrendezett szezonzáró regatta várhatóan idén is komoly szerephez jut a sorozatban, hiszen a népes mezőnyben elért jó eredmények még komolyan befolyásolhatják a sorozat végeredményét is. 

Mint látható, a Somogy Megyei Vitorlás Szövetség és partnerei az idei esztendőben is igyekeztek egy változatos, színes versenyprogramot kialakítani a 2013-as esztendőre Kenesétől Keszthelyig, legyen szó akár pálya- akár túraversenyekről. A többéves múltra visszatekintő regatták minden esetben garanciát jelentenek a minőségi versenyvitorlázásra, a Szüreti Regatta beiktatása pedig újabb fontos lépés a sorozat rangjának növelésében.

Új digitális rádió frekvencia tavaink körül Előző

Új digitális rádió frekvencia tavaink körül

Őrizzük meg a vizet a Balatonban! - olvasói levél Következő

Őrizzük meg a vizet a Balatonban! - olvasói levél