Siófok  7.3  •  3.8 kn       

Keszthely  5.9  •  5 kn       

Balatonfüred  6.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  6.1  •  3.6 kn       

Orfű  •  5 kn       

Velencei-tó  6.6  •  5.9 kn       

Tiszafüred  7.1  •  11.3 kn       

Mályi-tó  •  13.7 kn       

2024. március 29., péntek

Visszafoglalta birodalmát az Irokéz

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az ábrahámhegyi szervezők munkájának és talán a YST sorozatnak is köszönhetően fénykorát idézte az idei Rizling Kupa.

Visszafoglalta birodalmát az Irokéz

Már reggel látszott, hogy nagy létszámú versenyre számíthatunk, hiszen a rajt előtt Lelle, Boglár, Fonyód, Révfülöp, Badacsony irányából jelentős számú hajó vette célba a Jégmadár kikötőt. Az előnevezések is bíztatók voltak, de a tényadatok felülmúlták a várakozásokat. Több mint 70 hajó nevezett a versenyre és a kormányosok között Litkey Farkas és Király Zsolt is feltűnt. A kellemesen és stabilan fújó északkeleti szélnek köszönhetően mindenki időben, sőt inkább túl korán érkezett a rajtterületre. Sebaj, volt idő kikötni, elintézni az ügyes bajos dolgokat. A kikötőbe érve impozáns látvány fogadta a betérőket, két 70-es cirkáló az Anna és a Kékszalagon debütáló új Irokéz állt egymás mellett a sólya szomszédságában. A szomorú előzmények után nagyon jó volt látni a HUN 7-es 70-es cirkálót ismét a vízen ringatózni, ha lehet ilyet mondani még szebb mint az elődje volt. Hosszú idő óta a tavalyi Rizling Kupa volt az első melyen nem vett részt az Irokéz az ábrahámi kikötő zászlóshajója. Most viszont teljes pompájában várta a küzdelmet.

Tíz óra körül, szépen egymás után sorakozva megindultak a hajók a vízre. A rendezők a rajtvonalat a kikötőbejáratra merőlegesen, attól jó 500 méterre tűzték ki. Az első pályajel Révfülöp előtt volt és tekintve az északkeleti szélirányt krajcolni kellett. Először úgy tűnt, hogy a parttal párhuzamos takkok lehetnek jobbak, de később kiderült, hogy aki vízközép felé húzott sokat nyerhetett a felélesedő szélben. A révfülöpi bóját az Irokéz vette elsőnek, majd a Gardazzurra és az Anna következett. Révfülöp után a mezőny irányba vette a boglári dombot és mindenki feszülten kezdte keresgélni a következő bóját. Sokan félszélben hajóztak, majd a Boglártól Fonyód irányába kihelyezett pályajelet megpillantva előkerültek a bőszeles vitorlák. A Ys I osztály még gond nélkül vette a második bóját és kezdett raumolni az Ábrahámtól Badacsony irányába kihelyezett bója felé. A többiek már nem voltak ilyen szerencsések, leálló szélben hauzolva vették a boglári jelzést, ugyan egy darabig még fennmaradtak a spinakkerek, de erőltetve sem lehetett a bója irányát tartani, sokan leszereltek. A harmadik pályajel után szinte teljesen leálló szélben, nagyon óvatos negyedszeles szakaszok következtek a befutóig. A 25-ös jollék ádáz küzdelmet vívtak egymással, amit az is jól tükröz, hogy a befutójuk egy dudán előadott zeneműre hasonlított leginkább. A versenyt az Irokéz nyerte megelőzve a Gardazzurrát és az Annát. A dobogós hármas után loholt a Balaton legújabb Nautic hajója a 370 Run, keresztnevén a Sllepwalker. Tisztán látszott, hogy ha megoldódnak a bőszeles vitorlagondok, komoly ellenfele lehet az első három helyen végzett hajónak. A fonyódi X35-ösnek most meg kellett elégednie az 5. hellyel.
Yardstick II-ben a Vivace, Sentosa és Imi Jé csata bontakozott ki és a hajók többszöri helycseréjét követően ebben a sorrendben véglegesedett. A Ys III-at a Birdie nyerte. A 25-ös jolléknál a Frucu, Mackó, Hobo dobogó lett a végleges eredmény.

A parton étel ital fogadta a versenyzőket és előkerültek a palackozott Rizlingek. Lilahagymás zsíros kenyér, gulyás és fröccs szolgálták a szomjúság és az éhség csillapítását. A csapatok letelepedtek az árnyékos fák tövében és piknikhangulatban elkezdődött a Rizling Kupa második felvonása. Kicsi késéssel, az ilyenkor megszokott huzavona után került sor az eredményhirdetésre. Gazdára lelt a Rizling és a Törköly Kupa illetve számtalan különdíj is megtalálta helyét valamely vitorlázónál. A verseny főrendezője Vágó Árpád az eredményhirdetés végén azzal zárta szavait, hogy mindenkit meghívott a XI. Rizling Kupára.

Eredmények
Képek
YST pontverseny 3 verseny után

Igazi retro regatta Előző

Igazi retro regatta

Vadnai Benji újabb sikere Következő

Vadnai Benji újabb sikere