Siófok  9.4  •  6.4 kn       

Keszthely  7.9  •  10 kn       

Balatonfüred  9.1  •  8.7 kn       

Balatonboglár  8.9  •  7.6 kn       

Orfű  10  •  9 kn       

Velencei-tó  11  •  4.9 kn       

Tiszafüred  11.2  •  11.3 kn       

Mályi-tó  10.7  •  8.6 kn       

2024. április 23., kedd

Igazi retro regatta

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hétvégén a tízedik Rizling Kupán fogunk vitorlázni. A sokak számára balszerencsés Kékszalag után kifejezetten jó lesz újra vitorlázni és feledni a fiaskót.

Igazi retro regatta

Talán a második vagy a harmadik Rizling Kupán voltam először az ábrahámhegyi Jégmadár kikötőben. Lelléről fél tucat hajóval mentünk szombaton reggel Ábrahámra, akkoriban ez a regatta volt a régió talán legnagyobb versenye. Megérkeztünk a kikötőbe azzal a szándékkal, hogy kikötünk nevezni, majd irány a rajtterület. A kikötőmedencébe érve el nem tudtam képzelni, hogy fogunk mi itt kikötni, zsúfolásig hajókkal megtöltött mólók, vitorlások egymás hegyén hátán, két olykor három hajó egymásra kötve. Míg a lehetetlen feladaton elmélkedek, már szólnak is az egyik hajóról, hogy dugjam oda az orrom és farhorgonnyal rögzítsem a hajót. Bevallom számomra is meglepően simán ment ez a manőver, kikötöttünk. A többi lellei hajó is felcsimpaszkodott valamelyik hajófürtre és valamennyien időben elértük a nevezés helyszínét.

A versenyről csak annyi maradt meg bennem, hogy egy jó szervezett regattán, friss szélben viszonylag sokat vitorláztunk. Fáradtan érkeztünk vissza a kikötőbe, ha lehet még nagyobb volt a tumultus mint reggel de csodák csodájára senki nem idegeskedett, megvárta míg az előtte lévő kiköt majd rögzítette saját hajóját. A kikötőmedence megtelt hajókkal, az egyik végéből a másikba száraz lábbal, hajókon ugrándozva lehetett eljutni. A parton hatalmas fák alatt az árnyékban telepedtünk le, majd kisvártatva érkezett egy zenekar szenzációs repertoárral. Az eredményhirdetés és a bőséges étel ital kínálat után szinte senki nem akart hazamenni, élvezte a 60-as évek hangulatát idéző környezetet. Gondoltam ezek azok a kikötők melyekről számtalan legenda kering Balaton szerte és melyeket lakói valamiféle kultikus helynek tekintenek. Itt van egy közösség mely a kikötőt klubbá tette. Csupán a lemenő félben lévő nap emlékeztetett, hogy estére haza ígértük magunkat, így nehezen ugyan de az indulás mellett döntöttünk. Kalandosra sikeredett a haza vezető út, Boglár előtt 6-osra erősödött az északi szél ami okozott egy kisebb kalamajkát. Mi még technikai gond nélkül beértünk Lellére, de a mögöttünk vitorlázó két FPC már nem volt ilyen szerencsés. Mindkét hajónak szinte ugyanott eltört az orrvitorla betekerője és így nem tudták reffelni a vitorlákat.

Egy évtizede rendeznek Rizling Kupát Ábrahámhegyen, de a verseny atmoszférája mit sem változott és ez így van jól.

Beszámoló a győztestől Előző

Beszámoló a győztestől

Visszafoglalta birodalmát az Irokéz Következő

Visszafoglalta birodalmát az Irokéz