Siófok  11.6  •  10 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  11.9  •  7.8 kn       

Balatonboglár  11.1  •  9.8 kn       

Orfű  10  •  2 kn       

Velencei-tó  9.6  •  9.7 kn       

Tiszafüred  10.6  •  6 kn       

Mályi-tó  10.1  •  7.1 kn       

2024. április 20., szombat

Akik nem koronáztak

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesülete talán az egyetlen Balaton szerte, mely nem lépett házasságra az MVSZ-el a sportszolgáltatási díjak és az érte nyújtott szolgáltatások terén. Ennek ellenére június 26-án remek versenyt rendeztek Fonyódon.

 Akik nem koronáztak

Az időjárás ezen a megismételt időponton sem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, ami az esőzést és az ilyenkor megszokotthoz képest hideg időt jelentette.

Az előzetesen nevezett 44 egységből végül 37 vágott neki az esős, borús időben rajtoló futamnak. A rajteljárás során 3 hajó is korai rajtot vett. Ők a visszahívást jelző lobogót már nem figyelték, így az Anna, a Tom Tailor és az Ogre legénysége csak távolról figyelte a későbbi eredményhirdetést. Az eső a rajtot követően kis idő múlva elállt, azonban sajnos a szél is gyengülni kezdett, az első, Badacsony alatt lévő pályajelet a mezőny második fele csak nagyon nehezen tudta venni. A mezőny első, gyorsabb fele ekkor már a második, Fenyvesnél lévő bója felé járt és izgalmas csata bontakozott ki az ekkor a korai rajtot nem észlelő és a kizárásról akkor még mit sem sejtő Anna és a későbbi győztes Fortély között.
A fenyvesi bóját követő frissülés sem adott elég lendületet a versenyzőknek, a gyenge szél hatására a versenyrendező pályarövidítés mellett döntött, így Fonyódnál már nem kellett a fáradt mezőnynek újabb pályajel felé venni az irányt.
Mucsi László részben új legénységgel de a régi „Fortéllyal” nyerte meg mind az abszolút befutónak mind a YS I. 1. helyezettjének járó trófeát. Az abszolút sorrend 2. helyezettje a Vörös Balázs vezette Tomahawk, míg 3. helyezettje a Szabados Attila által kormányzott Aeroplane lett.
A YS I. – ben 2. helyezett Aeroplane-t a Dámával induló Salekovics István követte a 3. helyen.
YS II. – ben Bíró Márk a Vivace, Tarjányi Attila a Marlin és Berényi András az Aphrodité kormányánál állva szerezte meg az első 3 helyet.
Ezúttal a csalafinta időjárás az élmezőny által is izgalmasnak tartott csatát hozott a YS III.-ban. Végül Pandúr László az Allure-rel győzedelmeskedett Gáthy Marcell és a Lellei Szél csapata előtt. A 3. helyen némi szerencsével és kiváló taktikával a Pálinkás Gergely által kormányzott Unicum Laude végzett. A versenyt követően mindenki elismerését fejezte ki a kis hajó tegnapi teljesítményéért. A kormányos rövid hajónaplójában így írt:

„Esőre állt az idő és 3-as É-ÉNY-i szél fújdogált amikor a csapatok felsorakoztak a kormányosi értekezlethez a fonyódi klubház mellett. A pálya a Badacsony-Szigliget-Balatonfenyves háromszögben lett kijelölve. A lelkesebbek nyomban kifutottak a fonyódi mólótól NY-ra helyezett rajtvonal feltérképezésére. Negyed órával később már tökéletesen elázva várakoztak a vízen. Ahogy a zápor elvonult mi is kihajóztunk. A rajtvonalat végigvitorlázva úgy döntöttünk, hogy a jobb oldaláról backboardon rajtolunk. Ez nagyon jól sikerült és a pálya jobb oldalán frissülő és élesedő É-i szélben vidáman nekivágtunk Badacsonynak. A szél félvíztől egyre gyengült, majd az első pályajel előtt leállt. Ekkor már csak a YS III néhány egysége volt mögöttünk, a többiek már Balatonfenyves felé vették az irányt. Legalábbis arra állt a hajók orra, mert szél nem volt, a spinakkerek lógtak. Nagy nehezen vettük a bóját, felrántottuk a blisztert és nekivágtunk Fenyvesnek. Pontosabban Györök felé, merthogy úgy láttuk, mintha apró brízek terjednének le Badacsony Ny-i lábától a D-i part felé. Éppen akkorák, hogy kiállt tőlük a vitorlánk és egyikről a másikra csúszva É-ról egy kiflit rajzolva megleptük a többieket. Fenyves előtt már YSII-es hajók farvizén suhantunk az egyre frissebb szélcsíkokban. A bója előtt viszont a badacsonyihoz hasonló limányba futottunk, de itt hamarabb átjutottunk. Ezután eseménytelen negyedszeles etap jött Fonyódig az újra frissülő északi szélben. Befutó után előkerült a jól megérdemelt uzsonna és hozzá a híres Kormorán rozé. Jöttek a hajóra a barátaink, újabb rozék, hajós történetek. Szuper volt! Jeles legénységeim ahogy mindig dr. Pap és dr. Hortobágyi Gáborok voltak.
Pálinkás Gergely – Unicum Laude
Fonyód, 2010-06-2”

A sport mellett jutott hely a jótékonyságnak is, hiszen a  verseny résztvevői csatlakoztak a Nemzeti Segélyvonal által hirdetett jótékonysági akcióhoz a májusi ítéletidő kárvallottjainak javára vitorláikon illetve molinókon hívták fel a figyelmet a 1752-es hívószámra.

Hídvégi József polgármester az eredményhirdetéskor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a verseny résztvevőinek telefonhívásai mellett Fonyód Város Önkormányzata Sátoraljaújhely károsultjait a képviselő-testület határozata értelmében külön anyagi támogatásban is részesíti.

Az eredményhirdetést követően kecskepörkölt, babgulyás, pogácsa, zserbó és sajttál, valamint az elmaradhatatlan Kormorán Rozé várta a versenyzőket Csocsó büféjében és természetesen a megszokott hangulatú Kormorán-buli zárta a napot.

A következő YST verseny a Rizling Kupa, két hét múlva!
 
Eredmények
 
Képek
 
YST pontverseny állása két futam után

Felkerült a Kormorán Kupa végeredménye Előző

Felkerült a Kormorán Kupa végeredménye

Videó: ahogy a profik csinálják Következő

Videó: ahogy a profik csinálják