Siófok  12.7  •  5.2 kn       

Keszthely  11.9  •  4 kn       

Balatonfüred  12.4  •  8.7 kn       

Balatonboglár  12.9  •  4.5 kn       

Orfű  10  •  4 kn       

Velencei-tó  12.8  •  7.4 kn       

Tiszafüred  9.6  •  1.4 kn       

Mályi-tó  10.7  •  6.3 kn       

2024. április 19., péntek

Élményvitorlázás a köbön

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Mozgalmas volt a hétvége, ami a balatoni vitorlásversenyzést illeti. Kereken tíz nagyhajós verseny volt a magyar tengeren. Profi egykezes és pályaversenytől, a szakmai regattákon át, egészen az amatőröknek szánt tömegsport sorozatversenyig szinte mindenki megtalálhatta a számára legideálisabb közeget.

Élményvitorlázás a köbön

Persze minden szentnek (amennyiben egy vitorlás magazin szentnek tekinthető) maga felé hajlik a keze, így a Compass Magazin hétvégi beszámolója a siófoki Regatta Hétvégét célozza meg. A beszámoló címe talán nem is teljesen igaz, hiszen három nagyhajós verseny és egy véresen komoly modellvitorlás regatta alkotta az idei Compass Regatta Hétvége programját. Ismét beigazolódott, hogy Siófok a vitorlázásban megkerülhetetlen pont. A két hete rendezett one design verseny és a mostani szakmai regatta is sokat profitált a helyszínválasztásból. Siófok a Balaton idegenforgalmi, turisztikai központja, és mint ilyen ideális „fészket” nyújt szinte bármilyen regattának.

Negyedik alkalommal került megrendezésre a SurgiCare Orvos-Gyógyszerész Kupa, de most első ízben Siófokon. A hétvége másik attrakciója, a Chiemsee melletti vitorlaműhely honi regattája a Fritz-Segel Tour volt. Eszenciaként vegyült a nagyhajós versenyek közé a Chivas Regal Mackó Classic oldtimer verseny. Némi rosszindulattal azt is mondhatnánk, hogy a Regatta Hétvége szervezői gondoltak a megvénülő, sörhasat növesztő vitorlázókra, amikor eléjük tálalták a jövőképet, mégpedig a modellvitorlázás felvonultatásával. Nos, ez azért mégsem ilyen egyértelmű, hiszen a legeredményesebben távirányítóval vitorlázó versenyző alig múlt húszéves és olyan vézna, hogy kétszer kell megnézzük, hogy egyszer meg is lássuk. Az rc vitorlázás sportértékében kételkedők szombaton csattanós választ kaptak a 16 futamos modellvitorlás versenyen.

A Compass Regatta Hétvége péntektől vasárnapig tartó programjainak parti helyszíne a Hotel Móló volt. A szálloda egyben vendéglátó házigazda szerepet is vállalt, harmonikus együttműködésben a regattára érkező Chivas Regal, Osjecko Pivo és Nespresso képviseletekkel. A SurgiCare és a Fritz-Segel mellett a rendezvény kiemelt főtámogatója a Volvo Autó Hungária Kft., a tradicionális svéd márka hazai forgalmazója volt.

Szombaton 11 órakor a Nota Bene nevű rendezőhajón megszólalt a rajtjelet adó kűrt és kezdetét vette a túrafutam. Rangos mezőny rajtolt a tihanyi hajózási út irányába, hogy a „cső” előtt abszolvált pályajel után Alsóörs felé vegye az irányt. Libera, trimarán, cirkálók és a Balaton leggyorsabb racing-cruiserjei domináltak a mezőnyben. Alsóörs előtt a parttól 1500 méterre található bóját megkerülve ért vissza a mezőny Siófokra. A leggyorsabb hajónak, a Raffica liberának kicsivel több, mint másfél óra kellett, hogy a versenytávot teljesítse, de a mezőny utolsó értékelt hajója is alig több mint két és fél óra alatt visszaért a célba. A versenyen csak yardstick I-es és II-es osztályú hajók vettek részt, ami lassan a szakmai regatták esetén megszokottá válik. A német vitorlagyártó neve alatt indított regatta résztvevőinek számából levonható az a következtetés, hogy a Fritz-Segel termékei Balaton szerte úgy terjednek, mint a középkorban a pestis. A rajt pillanatában, a vonalra pillantva Fritz-Segel logós vitorlák hadát pillanthatta meg az élelmes szemlélődő. A versenyen 39 hajó vett részt, melyben a szakmai mezőnyt a névadó mellett, a Debreceni Tudományegyetem, a Szent János Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Olimpia Patika, a bajai és a veszprémi kórházak, a Markusovszky Kórház, a Plastimed, a Berzsenyi Patika és néhány fantázianév mögé húzódó egészségügyi szervezet képviselte.

Kikötést követően a délután öt órára meghirdetett svédasztalos vacsoráig hátralévő időt a Chivas Regal, a Nespresso és az Osjecko Pivo társaságában töltötték a résztvevők. Vacsora után következett a Fritz-Segel tombola, ahol vitorlás dzsekik, pólók és táskák találtak gazdára. Az eredményhirdetésen 21 trófea és közel 200 érem került a jogos tulajdonosához, a leggyorsabbak elnyerték a 4,5 literes Chivas palackot, és a Volvo ajándékokat. Az Orvos-Gyógyszerész vándorkupa a címvédőnél maradt, Dr. Marton István csapata a Baghira II-vel idén sem talált legyőzőre.

Vasárnap kifogástalan vitorlázóidőben, up & down pályán versenyeztek a regatta résztvevői. A folyamatosan erősödő szél, a második kör hátszeles szakaszán feladta a leckét néhány csapatnak, ugyanakkor látványos fotótémákat produkált.

A bankárokhoz, az ügyvédekhez hasonlóan a doktorok is komoly hajókon vitorláztak a saját versenyükön, amely immáron állandó helyet vívott ki magának a presztízs regatták szűk táborában.

Eredmények: http://www.orvosgyogyszereszkupa.hu/index.php?page=3

Modellvitorlás eredmények: http://compassmagazin.hu/file/compass_rc_regatta_eredmeny.pdf

Kép előzetes: http://www.compassmagazin.hu//galeriak/iv-surgicare-orvos-gyogyszeresz-kupa.html

Film hamarosan a www.compassmagazin.hu oldalon.

Folyamatos tájékoztatás Előző

Folyamatos tájékoztatás

Új névadóval erősít a Bankár és Biztosítási Kupa Következő

Új névadóval erősít a Bankár és Biztosítási Kupa