Siófok  15.5  •  21.4 kn       

Keszthely  15.9  •  16 kn       

Balatonfüred  15.2  •  21.2 kn       

Balatonboglár  15.5  •  19.3 kn       

Orfű  16  •  11 kn       

Velencei-tó  16.8  •  20 kn       

Tiszafüred  14.3  •  16.8 kn       

Mályi-tó  13.5  •  14.9 kn       

2024. március 28., csütörtök

Erős szeles versenyünk lesz

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Erős szeles versenyünk lesz a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon – magyarázta kérésünkre Horváth Ákos meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisát.

Erős szeles versenyünk lesz

„A verseny időtartama alatt döntő részt kifújt, erős szél fog fújni, amely még éppen nem éri el a viharos fokozatot” – mondta Horváth Ákos meteorológus a Kékszalag sajtóközpont kérdésére. A legutóbbi prognózis, amely kedden 11.50-kor készült, részletesen az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának Kékszalag oldalán olvasható. Legközelebb szerda hajnalban végeznek majd új számításokat.

A várható időjárási események lényege, hogy szerdáról csütörtökre virradóra egy hidegfront húz át a Balaton felett, amely zivatarokat és rövid ideig viharos szelet (75-90 kmh) hoz majd. Ez főleg azoknak lehet kellemetlen, akik éjszaka szándékoztak átvitorlázni Balatonfüredre.

A rajt tervezett csütörtöki időpontjára a zivatarzóna a jelenlegi számítások szerint már átvonult a térségen, ám a front mögött – átmeneti csendesedés után – erős északi, északnyugati szél (45-55 kmh) fúj majd, amelyet 60-65 kmh erősségű pöffök kísérnek. Horváth Ákos elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint a nyugati medencében a szélerő átmenetileg csökken majd, de mire a legtöbb hajó elindul Keszthelyről vissza keletnek, addigra újból „tutulni” fog.

Úgy tűnik, hogy nem sok értelme van a kivárásnak sem, mert a szél éjszaka ismét 55-60 kilométerre erősödik és pénteken sem csökken majd, sőt szombatra további erősödés várható. A szélerő csökkenésére inkább csak hétfőn van esély. 

A jelenlegi hőséghez képest jóval hűvösebb lesz, és napközben várhatók záporok is. Mindent összevetve erős szeles, hűvös, esős versenyre számíthatunk.

A részvételről szóló döntés felelőssége a kormányosé Előző

A részvételről szóló döntés felelőssége a kormányosé

Az esélyesek szerint szuper rekordok, de borzalmas bukások is lehetnek Következő

Az esélyesek szerint szuper rekordok, de borzalmas bukások is lehetnek