Siófok  17.7  •  7.1 kn       

Keszthely  16.9  •  5 kn       

Balatonfüred  17.4  •  6.1 kn       

Balatonboglár  17.4  •  8.6 kn       

Orfű  17  •  7 kn       

Velencei-tó  19.9  •  7.1 kn       

Tiszafüred  17.6  •  3.2 kn       

Mályi-tó  20.1  •  2.1 kn       

2024. június 16., vasárnap

Svájci csapat nyerte a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A svájci Safram csapat Ventilo M1 típusú katamaránja nyerte meg az idei, gyenge szeles Kékszalag vitorlásversenyt. A Safram, amelynek szkippere Rodolphe Gautier, kormányosa pedig Christophe Péclard, pénteken 2 óra 6 perckor futott be a balatonfüredi célba

Svájci csapat nyerte a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat

A második helyen a Kékszalag időrekordját tartó Fifty-Fifty nevű 50 lábas magyar katamarán érkezett, 15 perc hátránnyal. A hajó kormányosa Józsa Márton. 

Harmadik lett a tizenegyszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy Decision 35 típusú, Cellum névre keresztelt kéttestű hajóval vágott neki a versenynek. 

A legjobb egytestű hajó az egytestű rekordot tartó Raffica lett Király Zsolt kormányzásával. 

A rekorddöntés ezúttal a gyenge szél miatt elmaradt. 

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye csütörtökön 9 órakor rajtolt el Balatonfüreden, hogy megtegye a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját. A verseny első részét a Cellum és a Safram küzdelme fémjelezte. A siófoki bóját a Safram több mint tíz perc előnnyel vette, de Tihany előtt Litkeyék ismét beérték a svájci egységet. 

A délután folyamán a két hajót utolérte egy üldöző boly, köztük a Black Jack nevű katamarán de két egytestű hajó is, a Király Zsolt kormányozta Raffica és a Kaiser Kristóf vezette Principessa. Ekkor még legalább tíz hajó látszott esélyesnek a győzelemre. 

A verseny a Keszthelyi-öböl bejáratánál dőlt el, amelyet a Safram északról, Balatongyörök felől gyorsabban közelített meg, mint a délen vitorlázó Cellum. A svájci hajó itt tudott véglegesen az élre állni, és előnyét egyre növelni tudta a célig. 

A győztes csapat már sok kiváló eredményt ért el. Nemrégiben megnyerték a Genfi-tavon a Genf-rolle-Genf versenyt, legyőzve a Décision 35-ös flottát. A Genfi.tavi tókerülő Bol d’Or Mirabaud versenyen a 9. helyen végeztek, de csak néhány perccel lemaradva az élmezőnytől.Rodolphe Gautier csapata tapasztalt, összeszokott versenyzőkből áll, de hajójuk a Ventilo M1-es is gyors hajó. Különösen a gyenge, változékony szelekben lehet voltak gyorsak, és a Balatonon éppen ilyen szél fújt. A győztes csapat: Christophe Péclard, kormányos Rodolphe Gautier, Fabian Racloz, Yves Guntern, Attila Pénzes, Fabien Froesch.  

A szél a nap folyamán végig nagyon gyenge maradt, csak este 10 órakor érkezett lett kicsit élénkebb a légmozgás. A mezőny a verseny alatt a Balaton teljes hosszában széthúzódott. Sokan feladták a küzdelmet, de a kitartó hajók zöme is csak péntek késő délután vagy éjszaka ér majd célba. 

47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj - Csütörtök déli helyzet Előző

47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj - Csütörtök déli helyzet

Víz és turizmus konferencia a Kékszalagon Következő

Víz és turizmus konferencia a Kékszalagon