Siófok  13.3  •  22 kn       

Keszthely  12.9  •  3 kn       

Balatonfüred  12.9  •  20.8 kn       

Balatonboglár  13.3  •  20.7 kn       

Orfű  16  •  14 kn       

Velencei-tó  13.6  •  21.2 kn       

Tiszafüred  10.6  •  12.3 kn       

Mályi-tó  13.3  •  9.2 kn       

2024. március 28., csütörtök

Osztálybeszámolók 2020: Nacra 17

Osztálybeszámolók 2020: Nacra 17

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a NACRA 17 beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Lázár Antóniának.

A 2020-as év nem volt könnyű a pandémia miatt, talán a legnehezebb helyzete a Nacra 17-nek volt a hazai olimpiai hajóosztályok közül. Itthon továbbra is egyedül a Virág Flóra, Molnár Dávid páros versenyzik ebben a hajóosztályban. Téli felkészülésük remekül sikerült.

Villamourában edzettek a holland és horvát válogatottal, holland edző irányítása mellett. A körülmények tökéletesek voltak. Nagyon sokat fejlődtek a srácok a télen.

Két verseny is volt Villamourában, ahol az egyiken 3.helyen végeztek. Február végén volt az utolsó edzőtáboruk. Hazajöttek egy kis pihenőre, aztán mentek volna vissza Villamourába a hajójukért, onnan pedig a pálmai majd a genovai versenyre. Ekkor már folyamatosan figyelték a híreket a járvány miatt. Először a pálmai versenyt aztán a genovai világkupát is törölték. Nagyon el voltak keseredve. Egy jól sikerült téli felkészülés után izgatottan várták a genovai világkupát, ahol az utolsó európai olimpiai kvótáért küzdöttek volna. A versenyt törölték, semmit nem lehetett tudni a kvóta sorsáról. A járvány miatt napról napra változtak a körülmények, mire törölték mindkét versenyt már lehetetlen volt elmenni a hajóért. Ez volt a legrosszabb, mivel csak egy hajójuk van. Itthon közben remek idő volt, lehetett volna edzeni de semmilyen eszköz nem állt rendelkezésükre. Ekkor a legnagyobb és legsürgetőbb feladat a hajó hazaszállítása volt. Végül csak június végére sikerült hazahozatni a felszerelésüket.

A Balatonon egyedül edzettek a nyáron. Minden csapat inkább otthon maradt, nem voltak közös edzések, mindenki félt a járványtól. A legjobban azok a nemzetek tudtak profitálni ebben a helyzetben, ahol több egység van, tenger mellett élnek, valamint a nemzeti szövetség koordinálja a közös munkát. A srácoknak nagyon hiányzott az edzőpartner, a versenyek. Hazai versenyek, edzőpartnerek hiányában szinte lehetetlen a felkészülés. Három nemzetközi verseny volt végül megrendezve. Februárban a VB Ausztráliában, a Kieler Woche és az elmaradt májusi EB, amit szintén töröltek. A Garda-tó helyett az Atterseen került megrendezésre szeptember végén. Flóra és Dávid az EB-n indultak, ahol a 26.helyen végeztek.

Egy friss döntés értelmében, 2021-ben tavasszal a pálmai verseny lesz az utolsó olimpiai kvótaosztó a Nacra 17 számára. Reméljük a járvány további alakulása lehetővé teszi a téli felkészülésüket a holland csapattal és hogy pálmán sikeresen megküzdhessenek az olimpiai kvótáért. A cél elérése érdekében továbbra is mindent megtesznek. A 2020-as év hozott a páros számára egy remek lehetőséget is, amit örömmel vállaltak el, hiszen szorosan kapcsolódik választott hajóosztályukhoz. Egy Extreme 40-es katamaránnal, a RED-el versenyezhettek itthon. Kipróbálhatták milyen egy nagyobb katamaránnal, nagyobb csapattal vitorlázni, versenyezni, ami bár nem foileres, mint a Nacra 17, de nagy élmény volt számukra. Tudásukat nagyon jól tudták kamatoztatni a nagy katamaránon, valamint sokat tanultak a csapatkommunikáció és munkamegosztás terén.

Szöveg: Lázár Antónia

Osztálybeszámolók 2020: Elliott 770 Előző

Osztálybeszámolók 2020: Elliott 770

A jövő Laseres Olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári Következő

A jövő Laseres Olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári