Siófok  31.1  •  6.6 kn       

Keszthely  29.9  •  7 kn       

Balatonfüred  30.8  •  2.6 kn       

Balatonboglár  31.1  •  6.2 kn       

Orfű  34  •  2 kn       

Velencei-tó  35.7  •  10.3 kn       

Tiszafüred  36.3  •  7.9 kn       

Mályi-tó  32.9  •  1.4 kn       

2024. július 14., vasárnap

Osztálybeszámolók 2020: Bavaria 32

Osztálybeszámolók 2020: Bavaria 32

Fotó: KnoTs Photography – Karsai Tímea

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a Bavaria 32 osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Karsai Gábor osztálykapitánynak.

A 2019 decemberében Budapesten tartott évzáró osztálygyűlésünkkor még sejtésünk sem volt arról, hogy valami elég mélyen és hosszasan beleszól eddigi jól megszokott hajós életünkbe. 2020-as versenyszezonunk sajnos átalakult és nem minden sikerült úgy, ahogy azt terveztük. A koronavírus ujjlenyomata az egész évadon meglátszott. Versenyek maradtak el vagy más időpontra kerültek át, ezzel teljesen átszabva a már előre lekötött és meghirdetett ranglista versenyeink sorát. Újratervezés indul...!

Osztályunk egységeinek lendülete és vitorlázni, versenyezni vágyódása mindennél elsöprőbb volt. Soha nem éreztem még, hogy ennyire akarnak, akarunk valamit. Megmondom őszintén, hogy kicsit féltem is tőle, hogy a nagy lendület majd valahol félút tájékán alább hagy egy kicsit, de nem. Mindenki mindig ott volt – aki vállalta - a rajtvonalon és így a ranglista versenyeknél előírt szükséges egységszámot osztályunknak mindig sikerült teljesíteni. A csapatok egységesek voltak és a létszámhiány sem okozott problémát.

Versenyszezonunkba elsőként tervezett ranglista versenyünk, a Rudi Trans 4kezes új időpontra került a koronavírus miatt, míg a Mihálkovics Kupa pedig teljes egészében elmaradt. Így június első hétvégéjén kezdtük el a csatározásokat az Ezüst Szalaggal. Itt a VIAPAN – kormányos: Vida Péter – diadalmaskodott a SKYWALKER előtt, ezzel folytatva előző évi kiváló menetelését. Ezután jött a hónap végén a Fehér Szalag, amin a siófoki befutónál a SZÉLMÉNY - kormányos: Illinger András -haladt át először a célvonalon, megelőzve a VALLDEMOSSA-t. Jött a július, ahol osztályunk ismét két ranglista versenyen vett részt. Először a májusról elhalasztott Rudi Trans 4kezes következett, amit tavaly a VICI – kormányos: Bártfai Zsolt – nyert meg óriási előnnyel. A második helyen az AQUARIUS futott be. Jöhetett a jó öreg Kékszalag! 2020-ban a szalagot egy teljesen új összeállítású egységgel a ZUZU – kormányos: Dr. Rozsos Tamás - nyert meg, pár perces előnnyel a második VICI előtt. Majd jöhetett egy csendesebb augusztus, ahol a csapatok elkezdték a felkészülést a szeptemberi OB-ra. Érkeztek új vitorlák, köteleket cseréltek a csapatok a hajókon, illetve edzéseket szerveztek. Szeptember közepén a balatonlellei BL Yachtclub adott otthont osztályunk országos bajnokságának. A 11 futamra kiírt 4 napon át zajló esemény végső győztese a VICI lett, ezzel megszerezve a 2020-as év Magyar Bajnoki címét.

A VIAPAN BAV32 OB végeredménye:

  1. VICI kormányos: Bártfai Zsolt
  2. SKYWALKER kormányos: Cséfán Illés
  3. VIAPAN kormányos: Vida Péter
  4. SAILANA kormányos: Komenda Norbert
  5. SZÉLMÉNY kormányos: Illinger András
  6. FAVONIUS kormányos: Berkes Attila
  7. AQUARIUS kormányos: Bene Sándor
  8. JACKY kormányos: Karacs Zoltán
  9. SZÉLÉNK kormányos: Kovács Szabolcs

Osztályunk utolsó ranglistaversenye az októberben megrendezett Rudi Trans 4kezes verseny volt. Ezen a versenyen a hajóknak és 2 fős legénységeinek nem csak egymással, de a széllel, illetve annak keresgélésével is meg kellett küzdeniük. Végül a versenyt nagy küzdelemben – kb. 60-70 cm-rel – a VIAPAN csapata – kormányos: Vida Péter nyerte meg a SKYWALKER előtt.

Sikeresen futottuk le meghatározott ranglista versenyeinket, így az év végén ismét átadásra kerülhetett AZ ÉV VITORLÁZÓ CSAPATA díj is. Amit az összes ranglista versenyen futott eredmények összesítése alapján adunk át. Ezt a 2020-as versenyszezonban is a VIAPAN csapata, kormányosa Vida Péter vehetett át az előző két évhez hasonlóan.

Osztályunk versenyző közösségének építése jövőbeli célkitűzéseink egyik legfontosabb feladata. Szeretnénk megalapozni osztályunk biztos jövőjét, hogy még sokáig tudjuk színesíteni vele saját, illetve a hajós társadalom életét, palettáját.

Összeállította:
Karsai Gábor
osztálykapitány

Idén is a Raiffeisen Bank lesz a Kékszalag névadó támogatója Előző

Idén is a Raiffeisen Bank lesz a Kékszalag névadó támogatója

Ez már nem a kalandvágyó tengeri medvék versenye Következő

Ez már nem a kalandvágyó tengeri medvék versenye