Siófok  33.5  •  4.2 kn       

Keszthely  29.9  •  5 kn       

Balatonfüred  33  •  2.5 kn       

Balatonboglár  30.1  •  5.8 kn       

Orfű  32  •  7 kn       

Velencei-tó  34  •  5.8 kn       

Tiszafüred  32  •  10.5 kn       

Mályi-tó  29.6  •  10.2 kn       

2024. július 19., péntek

Osztálybeszámolók 2020: 29er

Osztálybeszámolók 2020: 29er

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a 29er osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Cserép Csabának.

A 2020-as év a 29er osztály számára kimondottan sikeresnek bizonyult, a COVID-19 pandémiával járó mindennemű nehézségek és korlátozások ellenére. Több csapat is részt vett a téli időszak során külföldi edzőtáborokon, hogy a szezon első – és utána hosszú ideig egyetlen – EuroCup eseményén felkészülten vehessen részt. Az El Balis-ban (ESP) rendezett versenyen a 89 indulóból az előkelő 34. helyen végzett a Kis-Szölgyémi Luca – Ugron Hanga kettős. A verseny után nem sokkal érkezett a járvány első hulláma, illetve az ezt követő lezárások, melyeknek nem csak a versenyek, de a csoportos edzések is áldozatul estek.

A nagy nemzetközi versenyek (EB, VB, World Sailing ifjúsági VB) mindegyike, de az EuroCup-sorozat számos versenye is törlésre került. Ezért is döntött úgy az Osztályszövetség elnöksége, hogy idén kivételesen nem írunk ki válogatott edzői pályázatot, hanem a 2021-es szezonban is Takácsy Levente lesz a kijelölt válogatott edző. A szigorú intézkedések és a járványhelyzet enyhülése mellett óvatosan megindulhattak a hazai edzések, versenyek, majd a nemzetközi versenypályákon is megindult a mozgolódás. Módosult tervekkel ugyan, de sikerült mind a négy hazai ranglistaversenyt lebonyolítani, melyek a F.W: Raiffeisen Private Banking Ifjúsági Kupa - Spari Kupa, a Kereked 29er Grand Prix, a Kereked Ifjúsági Kupa és a Rooster-Monautix 29er Grand Prix voltak. Közben a nemzetközi porondon az elmaradt hyeres-i (FRA), workum-i (NED), rungsted-i (DEN) és a weymouth-i (GBR) EuroCup fordulók után következett a csehországi, illetve a kiel-i (GER) forduló.

A szigorú korlátozások ellenére egy külföldi egység részvételével sikerült megrendezni a hazai EuroCup versenyt, amely egyben Országos Bajnokság is volt. Az EC-fordulót a Gyapjas testvérek nyerték meg az osztrák Roman Egger – Paul Kropfitsch kettős előtt, a bronzérmet pedig a világbajnoki 8. helyezett Jeney Máté – De Jonghe Arthur páros szerezte meg. A Magyar Bajnok a Zolnai Sámuel – Arányi Barna kettős, az ezüstérmes a Csekovszky Mór – Nagy Botond, míg a bronzérmes a Kis-Szölgyémi Luca – Ugron Hanga páros lett, akik a legjobb női csapat trófáját is megszerezték. A hölgyek a 2020-as ranglistát is megnyerték, megelőzve az ezüstérmes Csekovszky Mór – Nagy Botond és a bronzérmes Zolnai Sámuel – Arányi Barna kettősöket.

A korosztályok eltérő hazai és külföldi szabályozásának szeretnénk véget vetni a következő szezontól, ezért a 2021. évi versenyrendelkezésekhez és versenyrendszerhez módósító beadványt készítettünk, melynek elfogadása esetén a nemzetközivel megegyezően a 29er egy nyílt osztály lesz, támogatott ifjúsági osztályként pedig U19 illetve U17 korosztályokkal működik majd. Az OB alatt tartotta az osztály az éves rendes Közgyűlését. A EuroCup-sorozat záró versenyén, a hagyományosan a Garda-tavon megrendezett döntőn is jó eredmények születtek, a Szabó Roni – Csébfalvi András páros az előkelő 19., míg a Kis-Szölgyémi Luca – Ugron Hanga kettős a 31. helyen végzett, a 61 hajót számláló mezőnyben.

Az idei szezon során sikerült még egy stratégiai előrelépést is tennie az osztálynak, hiszen az osztályszövetség két darab 49er FX típusú hajóval elindította a high-performance női olimpiai osztályt itthon, mégpedig a „Hungarian 9ers” projekt keretén belül. Az alapkoncepció kipróbálása – mely szerint egy sikeres ifjúsági hajóosztály versenyzői számára biztosítani illik a továbblépési lehetőséget, akár nemzetközi, akár csak hazai szinten gondolkodnak is – kiválóan sikerült az októberi tesztversenyen. Az elképzelés szerint – a külföldi nemzeti versenyeken már bevált módon – közös eseményeken tudják összemérni tudásukat a 49er, a 49erFX és a 29er osztályok versenyzői. A két olimpiai hajóosztály közösen rajtol, majd öt perccel később indulnak az ifjúsági versenyzők egy valamivel rövidebb cirkálószakaszra. A rendszer előnye, hogy egyetlen plusz bója használatával két további osztály versenyeztetésére is lehetőség nyílik, míg a fiatalok életközelből figyelhetik meg saját jövőjüket. A rengeteg boldog arc igazolta: a próba kiválóan sikerült. Reményeink szerint a következő szezontól kezdve a három „9er”-osztály közös versenyeken nyújt majd lehetőséget a fiataljaink fejlődésére és továbblépésére.

Az új évet érintő további fontos változás, hogy a közgyűlés döntése értelmében az osztályszövetségi tagdíj 7000 Ft-ra csökken, (pont annyival lesz kevesebb, amennyi a nemzetközi osztályszövetség tagdíja, ezzel is ösztönözve versenyzőinket az abba való belépésre), ez azonban feltétele lesz a ranglista versenyeken és az OB-n való indulásnak. Az egész szezonban csak egyetlen versenyre beülő versenyzők ennek a felét kell befizessék, ebben az esetben azonban nem szavazhatnak a közgyűlésen. Zárásként pedig szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a téli időszakban tervezünk online képzési alkalmakat szervezni a 9er osztályok versenyzőinek és természetesen minden érdeklődőnek, melyekről a 29er osztály Facebook és Instagram oldalán lesznek majd információk. Jó szelet, rövid telet!

Szöveg: Cserép Csaba

Eredményesen zárult a BAHART új hajóinak közbeszerzési eljárása Előző

Eredményesen zárult a BAHART új hajóinak közbeszerzési eljárása

Osztálybeszámolók 2020: J24 Következő

Osztálybeszámolók 2020: J24