Siófok  7.7  •  4.6 kn       

Keszthely  7.9  •  13 kn       

Balatonfüred  7.4  •  5.8 kn       

Balatonboglár  7.7  •  7.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  8.8  •  3 kn       

Tiszafüred  7.6  •  10.5 kn       

Mályi-tó  7.4  •  8.4 kn       

2024. március 19., kedd

Eredményesen zárult a BAHART új hajóinak közbeszerzési eljárása

Eredményesen zárult a BAHART új hajóinak közbeszerzési eljárása

Képünk illusztráció

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított nyílt európai uniós közbeszerzési eljárása eredményesen zárult, amelynek köszönhetően megkezdődhet 2 db 45 méteres komp és 2 db 35 méteres katamarán gyártása. Ez a fejlesztés történelmi léptékű a balatoni hajózás életében.

A kiírásra egy érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat.  

A gyártó feladata az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, majd a végszerelés és a kész hajók átadása. 

A hajók várhatóan 2022 tavaszán készülnek el. A szállítás a Sión történik meg, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd. A hajók vízre bocsátása még 2022-ben megtörténik.

A 15,9 millió eurós, azaz közel 5,7 milliárd Ft-os beszerzés a magyar kormány közel 6,6 milliárd Ft-os tőkeemeléséből valósul meg. A hajók a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel és paraméterekkel rendelkeznek. A hajók beszerzése a BAHART hajóflotta megújításának 1. ütemeként valósul meg, és része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának.

A kormány támogatásának köszönhetően mindenki által érzékelhető fejlesztések várhatóak- új korszak kezdődik a balatoni hajózásban. A kompok és katamaránok beszerzésén túl, a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is. A Balatoni Hajózási Zrt. célja a balatoni hajóflotta megújítása annak érdekében, hogy európai színvonalú szolgáltatást tudjon biztosítani az utasainak.

Osztálybeszámolók 2020: RS-Feva Előző

Osztálybeszámolók 2020: RS-Feva

Osztálybeszámolók 2020: 29er Következő

Osztálybeszámolók 2020: 29er