Siófok  16  •  17.4 kn       

Keszthely  15.9  •  12 kn       

Balatonfüred  15.7  •  17.4 kn       

Balatonboglár  16.1  •  19.1 kn       

Orfű  15  •  10 kn       

Velencei-tó  15.8  •  10.1 kn       

Tiszafüred  15.5  •  10.5 kn       

Mályi-tó  16  •  9 kn       

2024. március 29., péntek

Osztálybeszámolók: 25-ös túrajolle

Osztálybeszámolók: 25-ös túrajolle

Fotó: Kiss Attila

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő. Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok, vitorlázók, kollégák a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a Túrajolle osztály beszámolóját ajánljuk nektek. 

A 2020-as szezon sajnos nem sikerült terveinknek megfelelően. A koronavírus az egész évadra rányomta a bélyegét, a szükséges egységszámot a ranglista versenyeken nem mindig sikerült teljesíteni, és az egységek is küzdöttek a csapatuk összetartásával. A szezon elejére tervezett ranglista versenyünket, a Pünkösdi Regattát szerencsére ősszel bepótolhattuk. A Klasszikus és a Svert Kupán hat, az Öszi Pünkösdi Regattán és az Unitef kupán csak öt egységgel álltunk rajthoz. Ez a teljesítmény jóval elmarad a tavalyi aktivitástól. A klasszikus egységek aktivitása továbbra sem nőtt jelentősen, de szerencsére minden versenyen rajthoz áll néhány egység. A klasszikusok a legtöbben a Svert Kupán álltak rajthoz.

Az idei bajnokságon a flotta ismét kis szélben versenyzett. A szükséges futamszámhoz éppen elég szelünk volt, 4 futammal zártuk a bajnokságot. Jól szerepeltek osztályunk legaktívabb egységei a Fru-zu (2. hely), a Vica (3. hely) és az Orion (4.hely). Az első helyet a Bolero nyerte, Soponyai Géza kormányzásával, aki idén „újoncként” próbálta ki a 25-ös osztályt. Az aktív egységek a ranglistán is az első helyeken vannak (ott a sorrend Fru-zu, Orion, Vica, Bolero)

A flotta közösség építésében még mindig nincs jelentős előrelépés, az idei szezon ezt jelentősen megnehezítette. Jövőre ezt javítani tervezzük és a bajnokság ideje alatt közösségi programokat szervezünk. A belső feszültségek továbbra is nagy kihívások elé állítják a flottát. Az új, egységes osztályelőírás reményeink szerint pontot tesz ennek a végére. A közel 90 éves osztályban eltérő menettulajdonságú hajók versenyeznek. A folyamatos modernizációnak köszönhetően az osztály folyamatosan jelen maradt a Balatonon, viszont ezeket a különbségeket egy verseny alkalmával kompenzálni kell. A mindenki által elfogadott osztályelőírás korrektebb lehetőséget biztosít az összes egység számára és remélhetően a feszültségeket is megoldhatjuk ennek köszönhetően.

A 2021-es szezonban - terveink szerint - több pályaversenyen venne részt a flotta, a bajnokságot Ábrahámhegyen tartanánk, ahol több lehetőség adódik majd a parti programokra és a csapatépítésre. Jövőre és középtávon, azaz a következő 1-3 évben az osztály legfontosabb célkitűzése a versenyzési létszám növelése és a csapatépítés túrákon, parti programokon keresztül, valamint a fiatalok aktivizálása és a mancsaft képzés. A jövő évi bajnokságot Ábrahámhegyen, augusztus utolsó hétvégéjén szeretnénk megrendezni. 

Osztálybeszámolók 2020: A 470-es osztály Előző

Osztálybeszámolók 2020: A 470-es osztály

Elhunyt dr. Haán András Következő

Elhunyt dr. Haán András