Siófok  27.7  •  6.5 kn       

Keszthely  24.9  •  6 kn       

Balatonfüred  27.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  27.8  •  7 kn       

Orfű  27  •  5 kn       

Velencei-tó  24.9  •  6.9 kn       

Tiszafüred  23.8  •  7.3 kn       

Mályi-tó  24.5  •  8.2 kn       

2024. július 18., csütörtök

Katamarán Suli Balatonfüreden

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A katamaránok térhódítása egyértelmű – és most már nem csak az élmezőnyben, és a versenysportban, hanem a csemeték életében is.

Katamarán Suli Balatonfüreden

2015 nyarán a Team Black Jack SL33 katamarán versenyző csapata 12 lábas kishajókkal megnyitja hazánk első utánpótlás korú katamarán vitorlás iskoláját. 

Az vitorlás táborról az ötlet gazdájával, Nagy Attilával - avagy balatoni nevén Rozsdával - beszélgettem.

Mi késztet titeket arra, hogy a frissen beszerzett SL 33 mellé vegyetek több apró katamaránt?
A történet nem túl bonyolult. Mind a gyerekek, mind a vitorlázás nekem is, a csapatomnak is a szívünk csücske. Lassan harminc éve vagyok a sportágban és még mindig akad megvalósítandó elképzelésem. Ezt elmondtam nekik is, és láttak benne fantáziát. 

Hol lehet elhelyezni a hajókat, hiszen sokkal nagyobb helyet foglalnak el, mint az OP?
Sajnos pár éve már a Principessa projekttel is kiszorultunk anya egyesületünk - a Balatonfüredi Yacht Club - területéről, így akkor azt is, majd később az SL-33 katamarán szindikátust is már a Hajógyári Kikötőben valósítottuk meg. Itt nem csak kellő hely állt a rendelkezésre, de a vezetés is támogatásáról biztosított minket. Így a kezdetekben magunk katamaránoztunk a Black Jack fedélzetén.  Majd az ottani vezetés is a Fogatlannal, amivel remek eredményt értek el a 2014-es Kékszalagon. Végül a terveket tettek követték, és idénre megalapítottuk az új egyesületünket, illetve a Katamarán Sulit. Mind a saját hajónk, mind a csemete verdák a Hajógyári kikötőben parkolnak. A megújult- közel 300 férőhelyes - kikötő a védett öblével ideális helyszín a többtestű palántáknak. 

Milyen eszközökkel folyik az oktatás?
A hajókiválasztáséban már kikértük a katamarán szakértők véleményét is, sőt az MVSZ által bevezetni tervezett „Vitorlás Suli” elveit, illetve az ISAF elvárásokat is alapnak tekintettük. Ennek megfelelően a választás a Topaz 12-es típusra esett, mely kifejezetten egy szórakoztató bárka. A játékos utánpótlás nevelés és a sportos vízhez szoktatás elvei mentén került kialakítása. Ő a legkisebb katamarán a Topper kínálatában, amit arra álmodtak meg, hogy a gyerekek beletanulhassanak a katamarán vitorlázásba. A Topaz katamaránokat a nemzetközileg is nagyhírű, többtestűben versenyző legenda páros Yves Loday és Robert White tervezte (Ők tervezték a Tornadot is). Nem mellesleg a kishajó komoly díjakkal is büszkélkedhet: - Y&Y magazin legjobb katamarán díj győztese, és az ISAF által elismert ‘Vitorlás tanuló’ osztály cím birtokosa is, egyben.

Miben lesz más a Katamarán Suli, mint egy hagyományos nyári vitorlás tábor?
Ugye arra már fény derült, hogy a hajópark eleve megkülönbözteti az egyéb iskoláktól. A Topaz 12 segítségével úgy ismerkedhetnek meg a fiatalok a vitorlázás rejtelemivel, hogy közben a sebesség ellenére is folyamatosan biztonságban vannak. Itt könnyen és szórakozva tanulhatnak, mialatt a stabil platformon rengeteg vidám és szórakoztató pillanatot is szerezhetnek maguknak a trapézon éppen úgy, mint a rugalmas trambulinon. A katamarán felszerelés egyszerű, pár óra alatt a gyermekek könnyen elsajátíthatják és a kerekes kiskocsijával maguk vízre is tehetik. A kötélzete is egyszerű, minden korosztály számra hamar átlátható, kezelése gyorsan elsajátítható. Uszonya nincs, kormánya könnyen fel és lehajtható, így nincs vízmélységi korlát. A katamaránnal bárhol és bármikor partra szállhatnak vele a vállalkozó kedvű vitorlázó palánták. Kalandjaiknak csak a képzeletük szabhat határt. 

Ahogy már utaltam rá, a Katamarán Suliban kiemelt szempont a biztonság és a minőség. Ennek megfelelően nemzetközileg is elismert gyártók termékeiből választottuk a kiegészítő felszereléseket is. A Musto biztosítja a trapéz mellényeket, a ZHIK a felső ruházatot és ne feledkezzük meg a 12 személyes, 150 lóerős szintén új tábori motorosról sem, melyet a Valiant gyártott le nekünk.  

Mivel jómagam is a célcsoportunk csemetéinek megfelelő „gyakorló apuka” vagyok, így személyes indíttatásom is akad a hangulathoz. Ennek megfelelően a táborunk a résztvevők számra izgalmas elemekkel került kiegészítésre. Lesz benne kalandpark program és felfújható vízi szörny csata éppen úgy, mint a bringa túra, avagy maga a Black Jack SL 33 katamarán kipróbálásra.  De amennyiben igény van rá, a bentlakásos tábor is megoldható nem csak a bejárós változat. Ebben az esetben lehetőség van akár hajós elszállásolásra is, ami a kalandok-kalandja lehet egy tizenéves számára.  A kis katamarán fedélzetén pedig napjaink kormányos jelöltjei átélhetik a sebesség, az izgalom okozta felejthetetlen pillanatokat, vihetik egymást trapézon, akár palacsintázni is a Tihanyba.

Aki nem bírja ki a suli szünetig, azoknak javaslom felkeresni az internetes oldalunkat, vagy magát a Hajógyári Kikötőt. Itt szinte minden hétvégén élőben adunk tájékoztatást az érdeklődők részére.  

www.katamaransuli.hu

Az oktató hajó műszaki paraméterei: 

  • Tervező: Yves Loday és Rob White  (2009)
  • Hosszúság: 3.65 m
  • Szélesség:  1.78 m
  • Súly: 85kg (vitorlázattal)
  • Nagyvitorla: 7.8 nm
  • Fock vitorla: 1.2 nm
  • Gennaker: 7.0 nm (opcionális)
  • Gyártó: Topper International, UK
  • Konstrukció: Trilam modulus szendvics szerkezettel
  • Rudazat: alumínium bumm és árboc

Forrás: Aqua Magazin

Felkerültek a Compass Regatta Hétvége galériái Előző

Felkerültek a Compass Regatta Hétvége galériái

Kétnapos pályaverseny a lelkesebbeknek Következő

Kétnapos pályaverseny a lelkesebbeknek