Siófok  •  9.9 kn       

Keszthely  2.9  •  3 kn       

Balatonfüred  4.6  •  9.6 kn       

Balatonboglár  4.5  •  10.1 kn       

Orfű  •  8 kn       

Velencei-tó  2.7  •  10.4 kn       

Tiszafüred  4.4  •  3.9 kn       

Mályi-tó  5.1  •  0.4 kn       

2024. április 19., péntek

Új gyerek vitorlás bázis a Tisza-tavon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

2014. július 7-én új színfolttal gazdazodott a Tisza-tó turisztikai kínálata.

Új gyerek vitorlás bázis a Tisza-tavon

A Tisza- tó történetének első gyerek vitorlás táborának megnyitójóval a keleti országrész  új vitorlás bázisának  alapjait rakták le a Sarudi- medencében, ahol egy gyerek- és sportkikötő és hozzá tartozó kiszolgáló egységek kialakatását  tűzték ki célként a közeljövőben.

Az ország második  taván eddig a vitorlázás nem kapott kiemelt figyelmet, pedig két  különleges medencéje, változatos természeti adottságai illetve a tóban és a tó közelében található programlehetőségek a vitorlázás szerelmeseinek eddig fel nem fedezett élményeket kínáltak.

A megnyitó rendezvényen minden a Tisza- tó jövője iránt elkötelezett vezetője részt vett a térségnek: Kovács Sándor Úr, a Tisza-tó miniszteri biztosa megnyitójában kielemelte, hogy a most induló kezdeményezéssel sikerült felfedezni egy eddig kiaknázatlan lehetőséget a Tisza-tó vízfelületének  hasznosítására, ráadásul egy olyan szórakozási lehetőség kerülhet e programmal a fókuszba, ami a természet károsítása nélkül kínál egyedi élményeket a Tisza-tó új vendégei számára.

Lipcsey György Úr Tisza-tó Fejlesztési Kft. vezetője kiemelte hogy ilyen előre mutatató kezdeményezések jelenthetik a  Tisza-tó jövőjét és támogatják a kezdeményezést. A Magyar Turzimus Zrt. nevében Szabó Lajos Úr annak fontoságát hangsúlyozta, hogy az új gyerek vitorlás bázis olyan marketing értéket képvisel, aminek már ma is nagyon fontos hatása van a turizmus fejlődésére, de hosszútávon a gyerekek személyes élményei biztosítják a Tisza-tó hírnevnek terjedését, hiszen ők, a mai táborozók holnap a Tisza-tó nagyköveteiként viszik település-, megye- és akár országhatárokon túlra e térség jó hírét.

Az Élményfalu project keretében elindított Tisza-tó Sail Gyerek vitorlás bázis, nem kísebb célt tűzött maga elé, mint az, hogy az ország egyik legjelentősebb ökoturisztikai régiójában meghonosítsa a vitorlázás új dimenzióját, a kishajós élményvitorlázást és a sportvitorlázást és a gyerekek vitorlás képzését..

A táborban 14 Optimist hajóval kezdődött a gyekerek oktatása, de a flottában már most Kalóz vitrolások is várják az ügyesebb gyerekeket. A Tisza-tavon mindeddig nem ért el olyan méretet a vitorlázás, hogy ott versenyeket és táborokat szervezzenek. Pedig adottságai egyediek, hiszen védett öblök teszik lehetővé az alapok oktatását , hatalmas szabad vízfelület (Sarud – medence) az ismeretek alkalmazását, gyakorlását, mindezt  1,10- 1,70 cm –es vízmélység mellett, biztonságban belátható méretekben, emberi léptékkel.  

A cél az, hogy ne csak a nyári hónapokban hódolhassanak a gyerekek ennek az egészséges és varázslatos sportnak, hanem egy gyerek vitrolás akadémia létrehozásával és felépítésével egész évben mozogjanak és talán a jövő hazai vitrolás bajnokai is innen indulhatnak el sportkarrierjük első állomásaként.

Miért is egyedi a Tisza-tó, miért is különlegesebb minden más helyszínnél a Tisza-tó Sail gyerek vitorlás bázis? A gyerekek minden vízi sportot és minden vízi szórakozási lehetőséget kipróbálhatnak a Sarudi- medecében, hiszen a Tisza-tó az ország egyetlen  (majdnem) álló víze, ahol minden tengerparti szórakozás is átélhető, a fánkozástól a vízisiig, hiszen itt békében hódolhat szenvedélyének a vitrolás és a motorcsónakos is – ügyeskedés nélkül, legálisan.

A Tisza-tó Sail program keretében teljes új oktató célú  Opimist hajókat terveztettek és gyártatnak a Szervezők, maguk és a hazai egyesületek számára, akik a tábor után már rendelhetnek is a helyszín népszerűsítése miatt „TISZA-TÓ Sail” márkanével piacra kerülő új oktató hajókból. Az új Optimistek bemutatására is rendezvényen került sor, amelyek a jelenlévők szerint az ország legigényesebb és legszebb egységes képzőhajó flottája. Az új hajók megtekinthetők és kipróbálhatók a Sarudi-medencében a Tisza-tó Sail bázisán.

A project sikere érdekében a szervezők megalapították a Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesületet, melynek Tisza-tó Sail vitorlás szakága hamarosan kéri felvételét a Magyar Vitrolás Szövetség tagjai közé, így is megteremtev annak a lehetőségét, hogy komoly szakmai és verseny élet is elindulhasson a Sarudi-medencében.

A Program együttműködésre törekszik minden helyi szervezettel. A rendőrség munkatársai ismertetik a tábor lakóival a vízi közlekedés szabályait, a szabályos közlekedés érdekében, a kapitányság minden segítséget felkínált a kezdeményezés sikere érdekében.

A KÖTIVIZIGTŐL azt kérték a szervezők, hogy a Sarudi-medencében most folyó munkálatok során igyekezzenek szem előtt tartani a medence balesetmentes hajózhatóságának biztosítását és annak elérését, hogy a kis Tisza-medrének kotrásával támogassák a vitorlázást (és ezzel a Tó turisztikai vonzerejének javítását) egy olyan hajózható meder kialakítását, ami folyamatosan biztosítja a nagyobb merülésű hajók biztonságos közlekedését a Tisza-tó és a Tisza-folyó között.  Amennyiben a Komplex – Tiszató project keretben erre találnak megvalósítási lehetőséget, akkor segítségüknek köszönhetően egy olyan különleges turisztikai attrakció jöhetne létre a térségben, ami által vitorlások és minden más hajó egész évben akadálytalanul juthatna ki a Sarudi medencéből a Tiszára, és a vitorlák új színfoltjai lennének a tónak és a folyónak is. Ezzel támogatással még nagyobb népszerűsége lehetne a Tisza- tavi hajós életnek, ami fizetőképes vendégkört jelenthetne a helyi vállalkozók számára.

A program a tábor hivatalos megnyitója szalagátvágással zárult, melyet Kovács Sándor úr Sarud Polgármesterével, Dr. Petrovics Jánossal hajtott végre. Ezt követően a gyerekek birtokba vették a Tisza-tavat és elindult a tábor programja.

Az Élményfalu Project  rövid bemutatása:
Az Élményfalu project 2013-ban indult, célja a Tisza-tó és ezen belül Sarud település népszerűsítése, az itt élő emberek sorsának javítása. Olyan kezdeményezéseket kíván megvalósítani, ami Élményeket kínál a térség leendő vendégei számára, és egyedi programokon keresztül szólítja meg a Tisza-tavat még nem ismerőket illetve annak kedvelőit is.

A Project elsősorban a gyerekeken keresztül igyekszik elérni a családokat, a természetet szerető baráti közösségeket, és a gyerekeket az átélt élményeikkel felvértezve a Sarud és a Tisza-tó nagyköveteinek nevezi ki. Első lépésként hagyományteremtő céllal új táborokat indított a Sarudi – medencében.  2014 –ben a Tisza-tó Fishing horgásztábor, és Matula Természet Tiszteleti tábor, és a Tisza-tó Sail gyerek vitorlás tábor várja a gyerekeket, szinte egész nyáron. A gyerekek nem megszokott körülmények között 10 fős csoportokban ismerkednek meg a Tisza-tóval és fedezik fel saját képességeiket, tanulnak új hobbikat, ismerkednek meg egymással a térség lakóival. A táborokban már most az ország egész területéről érkeznek gyerekek, akik szervezők törekvései szerint magukkal viszik az élményeket és visszahozzák barátaikat és családjukat.

A Project jelenleg önerőből, külső támogatás nélkül működik. A Táborok mellett a program nevéhez köthető, hogy kihelyezhetők lettek az M3 autópályán az eddig hiányzó Tisza-tavat jelző táblák, illetve a kerékpárút mellett kihelyezésre kerülő települési információs táblák a kerékpárosok jobb tájékoztatása érdekében. A táblák kihelyezését az átadott engedélyek alapján a Tisza-tó Fejlesztési Kft. vállalta magára. Bízunk benne, hogy hamarosan ezzel is sikerül vonzóbbá tenni a Tisza-tavat.

Az előadás nagyszerű lesz! Előző

Az előadás nagyszerű lesz!

Egy közvetítés margójára Következő

Egy közvetítés margójára