Siófok  7.7  •  1.5 kn       

Keszthely  3.3  •  2 kn       

Balatonfüred  7.3  •  2.6 kn       

Balatonboglár  6.3  •  1.3 kn       

Orfű   •  4 kn       

Velencei-tó  2.2  •  1.8 kn       

Tiszafüred  6.1  •  2 kn       

Mályi-tó  5.1  •  2.2 kn       

2021. október 19., kedd

Megbillent a Balaton

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Olyat láttak a vízügyi szakemberek a héten a Balatonnál, hogy kettéállt tőle a szemük. Egy mediterrán ciklon nyomáskülönbsége miatt szó szerint megbillent a víztükör.

Megbillent a Balaton

Keszthelyen megvolt a 98 centi.

A legfrissebb mérések szerint hét eleje óta is nőtt a Balaton vízszintje, péntek reggel az átlagos vízállás 70 centiméter volt, Siófoknál pedig 72 centimétert mutatott a vízmérce (tavaly ugyanekkor 80 centis volt a víz). 2013 első másfél hónapjában három Velencei-tónyi vízmennyiség érkezett a Balatonba, ez 120 millió köbmétert jelent, de a vízügyi szakemberek is elismerik, hogy még több csapadékra van szükség ahhoz, hogy a turisztikai szezonban fürdőzéshez és hajózáshoz is optimális legyen a vízszint.

Próbálják hasznosítani a belvizet is, a szárazföldön felesleges vizet szivattyúkkal emelik át a Balatonba. Február 5. óta 180 ezer köbméter víz került így a tóba, de ez nem sok mindenre elég. Kitaláljátok, hogy vízszintben mennyit jelent ez? 0,3 millimétert. Igen, millimétert.

A hét legnagyobb eseménye nem feltétlenül a vízszintemelkedés volt, hanem egy döbbenetesen ritka természeti jelenség, amelyről Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője mesélt az MTI-nek. Egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva - nincs rá jobb szó - kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén.

A jelenség hatására Balatonfűzfőn 51centiméteres, Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő. A rendkívül ritka irányú és nagyságú kilengés nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje. Ha most véletlenül 110 centin állnánk, nem lett volna nagy vidámkodás a Keszthelyi-öbölben, az egyszer biztos.

Pénzeső a Balatonnál Előző

Pénzeső a Balatonnál

Elmarad a Vitorlás Bál! Következő

Elmarad a Vitorlás Bál!