Siófok  12.2  •  2.9 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  11.9  •  1.2 kn       

Balatonboglár  12  •  1.7 kn       

Orfű  12  •  5 kn       

Velencei-tó  13.4  •  4.2 kn       

Tiszafüred  12.8  •  4.1 kn       

Mályi-tó  10.7  •  4.6 kn       

2024. április 25., csütörtök

Ifj. Csóka László óriási fölénnyel lett bajnok

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Hétvégén, Orfűn rendezték az Egyméteres Modellvitorlás Országos Bajnokságot az F5-E és az IOM osztályok részére. Az egyméteres bajnokságok történetének legnagyobb mezőnye gyűlt össze a Pécsi-tavon.

Ifj. Csóka László óriási fölénnyel lett bajnok

Hatalmas előrelépés a modellvitorlázás fejlődése szempontjából, hogy az egyméteres osztályban idén közel azonos számban álltak rajthoz a nemzeti bajnokságon, mint a Micro Magic osztályban. Idén 29 versenyző volt az MM OB-n és most 27-en indultak az egyméteres bajnokságon.  A Micro Magic osztály a modellvitorlázás belépő osztálya, óriási nemzetközi népszerűséget maga mögött tudva. Az MM vitorlázáshoz csatlakozás költségei viszonylag alacsonyak, míg az egyméteres hajók közel hatszor magasabb áron szerezhetőek be, persze ennek megfelelően komolyabb technikát is képviselnek.  Mindezen tények ismeretében lelkesedhetünk igazán az első 27 hajós mezőnyű bajnokságunk iránt. Arról már nem is beszélve, hogy a kétnapos orfűi regattán 17 komplett futamot rendeztek, ami ugyebár az A és B csoportokra tekintettel a gyakorlatban 34 futamot jelentett. Nem volt egyszerű dolga a bíráskodó Rendeczki Lajos, Ribacz Péter kettősnek és segítőiknek, hiszen a két versenynapon nettó 10 órán keresztül folytak a futamok, szinte megállás nélkül.

Mindkét nap, hasonló szélviszonyok között lehetett vitorlázni, szombaton kicsit stabilabb volt a déli szél iránya és erőssége. Az első nap az OVE klub előtt telepített pályán zajlott a verseny, vasárnapra átköltözött a szörf klub előtti területre.

A mezőny nem csak létszámát tekintve volt erős, komoly versenyzők és hajók jöttek el az orfűi bajnokságra.  Szinte a teljes Bantock armada itt volt Topiko, Pikanto, BritPop és egy BritPop előtti tervből fejlesztett saját építésű hajó. A magyar hajók is szép számban megjelentek, Tacktic, Tiem és a legújabb Zefir is rajthoz állt. Volt két ausztrál hajó és több svéd tervezésű Noux is. A Pikanto, Topiko és Britpop küzdelembe szinte csak a Székely Antal által áttervezett Tacktic tudott beleszólni, a többiek sebességkülönbsége már érzékelhető volt.

Ifj. Csóka László, nagy fölénnyel nyerte a bajnokságot. Csóka, Topiko hajójával a 17 futamból 12 futamot megnyert, begyűjtött két második helyet és ráadásul a három kiejtője közül kettő, harmadik hely volt. Második lett – több mint dupla pontszámmal – Forrai Csaba egy Pikantoval. Szoros verseny folyt a bronzéremért, melyet végül Székely Antal az idei MM bajnok, mindössze egy pont különbséggel szerzett meg, megelőzve a soproni Horváth Zsoltot. A bajnokság első tíz helyezettje közül öten a Pécsi Ércbányász Modellező Klub versenyzői voltak, így ez az egyesület lett a legeredményesebb csapat.

Eredmények: http://modellvitorlazas.hu/versenynaptar/iv-nyilt-mm-baranya-bajnoksag/

Képek: http://www.compassmagazin.hu/galeriak.html

Tengeri nagyhajós magyar bajnok a DAK Sailing Team Előző

Tengeri nagyhajós magyar bajnok a DAK Sailing Team

Első tízben a magyar hajók a nemzetközi versenyeken Következő

Első tízben a magyar hajók a nemzetközi versenyeken