Siófok  11.6  •  3.2 kn       

Keszthely  10.9  •  5 kn       

Balatonfüred  11.3  •  2.6 kn       

Balatonboglár  11.8  •  1.9 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  14  •  5.4 kn       

Tiszafüred  12.9  •  4.3 kn       

Mályi-tó  12.3  •  4.9 kn       

2024. április 25., csütörtök

A boglári klasszikus, az International Kupa

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A nyugati Balaton egyik legnagyobb tradíciókkal bíró versenye, az International Kupa. Csaknem két évtizedes múltjával a boglári regatta mára kihagyhatatlan állomás a nagymedence hajósainak naptárában.

A boglári klasszikus, az International Kupa

Csaknem húsz év telt el azóta, hogy Rick Csaba, az International festéket és hajóápolási szereket forgalmazó Ricky Sport tulajdonosa, és az egykori boglári vitorlásiskola és vitorlásklub vezetője, Karsai Lajos azon gondolkoztak, hogy mivel lehetne a helyi vitorláséletet felpezsdíteni, a kikötői közösséget jobban összekovácsolni. A beszélgetés „eredményeként” megszületett az International Kupa, még azokban az időkben, amikor nem jutott minden hétvégére tucatnyi verseny a Balatonon és egy-egy regatta célja valóban a közösség építése volt. A verseny hamar közkedvelt lett, így nem csoda, hogy azóta csak egyetlen évben nem rendeztek International Kupát, 2005-ben, Karsai Lajos halálának évében. 2006-tól azonban immáron az ő tiszteletére és emlékére is visszatért a regatta a versenynaptárba és népszerűsége továbbra is töretlen. 

Tizennyolc év hosszú idő, ennyi idő alatt a Balatonon is sok minden megváltozott. Felnőtt egy újabb generáció, szélesebb köröket szólított meg a vitorlázás, és a nagyhajós versenyzés köré is kiépült egy professzionális üzletág. Az elmúlt csaknem 20 évben fokozatosan jelentek meg a tavon a modernebb hajótípusok, a profi „versenygépek”, ami újabb, magasabb szintre helyezte a versenyzést. Egy dolog azonban ennyi idő alatt sem változott: az International Kupa hangulata, amely mai napig elsősorban a közösségről, a társaságról, a hagyományokról szól, ahol éppúgy rajthoz állhatnak évről-évre a rohanógépek, mint például az olykor családi kincsként őrzött B31-esek. 

Persze a versengés is főszerepet játszik, hiszen az International Kupa az elmúlt évekhez hasonlóan idén is része a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozatnak, amelybe az itt szerzett pontok kettes szorzóval számítanak. Az International Kupa túraverseny eredménye Yardstick osztályokban kerül értékelésre, emellett a hagyományokhoz hűen idén is lesz B31 Kupa, a Balaton 31-es típusú, „bútorszállító” hajók versenye. A verseny tétje is komoly, hiszen a regatta 270 ezer forint összdíjazású, amelyet a kiíró Ricky Sport minden dobogós helyezettnek különböző értékű vásárlási utalványok formájában biztosít.

Az International Kupa szervezőihez mindig is közel álltak a jótékony kezdeményezések, elég csupán a 2010-es versenyre gondolni, amelynek teljes bevételét egy árvízkárosult falu megsegítésére ajánlották fel. 2012-ben hagyományteremtő jelleggel az Eurakvilo Alapítvánnyal karöltve útjára indították az Eurakvilo Regattát, amely élményterápiás jelleggel biztosít egy vidám napot daganatos betegségből gyógyult gyermekek és családtagjaik számára. A kezdeményezés már első évében óriási siker volt, hiszen az Eurakvilo programjára több tucat család jelentkezett és élt a vitorlázás lehetőségével. A tavalyi siker alapján a szervezők idén egy teljes napot szentelnek a gyermekeknek, így augusztus 4-én ők veszik birtokba a kikötőt. Ahogy a tavalyi esztendőben, úgy a szervezők idén is várják azon vitorlázók jelentkezését, akik a vasárnap 11 órakor kezdődő élményvitorlázásban is aktívan részt tudnak venni. Az Eurakvilo Regattára jelentkezni lehet a helyszínen a nevezés során, vagy előzetesen e-mailben az info@compassmagazin.hu címen. 

Versenykiírás

A XVIII. International Kupa programja:

2013. augusztus 2., péntek
18:00 – 20:00 nevezés és regisztráció

2013. augusztus 3., szombat
07:00 – 09:00 nevezés és regisztráció
09:00 – kormányosi értekezlet
10:00 – rajt
16:00 – befutási limitidő
17:00 – eredményhirdetés, díjátadó
18:00 – vacsora
19:00 – retro party a kikötőben

2013. augusztus 4., vasárnap
10:00 – kormányosi értekezlet
11:00 – Eurakvilo Regatta rajt
14:00 – Eurakvilo Regatta eredményhirdetés és díjátadó

Idén is Eurakvilo Regatta Bogláron! Előző

Idén is Eurakvilo Regatta Bogláron!

Felkerült a Soproni Építők Kupa versenykiírása Következő

Felkerült a Soproni Építők Kupa versenykiírása