Siófok  •  3.8 kn       

Keszthely  6.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.7  •  2.6 kn       

Balatonboglár  6.1  •  1.9 kn       

Orfű  15  •  10 kn       

Velencei-tó  7.5  •  9.7 kn       

Tiszafüred  9.3  •  15.8 kn       

Mályi-tó  8.3  •  9.9 kn       

2024. március 29., péntek

Yardstick Trophy 2011

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Somogy Megyei Vitorlás Szövetség szervezése mellett kilenc vitorlás sportegyesület, kilenc tóparti településen rendezett tizenhárom vitorlásversenye alkotja a 2011. évi Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozat állomásait.

Yardstick Trophy 2011

2010-ben a nyugati medencében útjára indított versenyrendszer idén átlépett a „csövön” és siófoki, kenesei valamint füredi helyszíneket bevonva a Balaton teljes vertikumában kínál versenyzési lehetőséget. A YST nyugat felé is terjeszkedik, hiszen a Szigligeti Vitorlás Egyesület Aqua Kupája is szerepel a programban.

A YST célkitűzése, hogy az általánosságban mostohán kezelt előnyszámrendszerű versenyzést rangosabb szintre emelje, színvonalas, sportértékkel bíró, hagyományokkal rendelkező regattákat szervezzen a teljes vitorlásszezonon átívelő versenysorozatába. Nem elsődlegesen preferált cél, hogy a résztvevőket a parton kápráztassák el a szervezők, sokkal inkább a versenyek vitorlás sportértékének dominanciája kell érvényesüljön az egyes futamokon. A YST, a sportolókat és versenyzőket várja a sorozat futamaira. A versengés május 14-én Fonyódon indul a Kormorán Évadnyitóval, mely idén egyben a IV. Harmat Kupa is. Az utolsó verseny november 5-én lesz Balatonkenesén, a Balatonfői Yacht Clubban kerül megrendezésre a V. Dér Kupa. Idén már öt Bahart kikötő is szerepel a YST állomások között és a Balaton legnagyobb (TVSK) és két legeredményesebb (BYC és SVE) klubja is részt vesz a YST sorozatban. A kupasorozat, a közeli jövőben felfrissülő hivatalos www.yardsticktrophy.hu honlapja mellett saját Facebook oldalán is várja az érdeklődőket, sőt az egyes versenyek külön esemény oldallal is rendelkeznek a legnagyobb közösségi oldalon.

Az optimálisnak még jóindulattal sem mondható kikötői körülmények ellenére Fonyód az egyik fellegvára az előnyszámrendszerű vitorlásversenyzésnek. Ennek megfelelően négy versenynek Fonyód lesz a helyszíne, bár ebből egy regatta házigazdája a 25-ös jolle flotta sasfészkének számító Port Lacaj lesz. Az International & Schuller Kupa – Karsai Lajos Emlékverseny visszaköltözik Boglárra és hosszú idő után a lellei Bahart kikötőnek is lesz saját versenye a Sekli Kupa. Ami szinte bizonyos, hogy a BL Apartments & Yachtclubban az új, de mára csernobili kipusztultságot mutató lellei kikötőben nem lesz se YST futam, se semmilyen vitorlásverseny köszönhetően a CIB Bank vitorlázókat megdöbbentő, értelmetlen, kikötőt bezáró döntésének.

A Kenese Marina Port egyik legrégebb óta szervezett augusztusi versenye az Alkotmány Kupa - TIGRES Kupa lesz a YST nyolcadik fordulója. Természetesen idén is része a YST versenyprogramnak az ábrahámi Rizling Kupa, a földvári Unitef Kupa és a BFYC-be költöztetett Dér Kupa is.

A kupasorozat programjában jellemzően egynapos versenyek szerepelnek, melyek általában szombatonként kerülnek megrendezésre. Kivételt képez a kétnapos Unitef Kupa és a vasárnapra eső Horváth Boldizsár Emlékverseny.

Tavaly, a sorozat első évében közel 250 hajó kapitánya döntött úgy, hogy részt vesz a Yardstick Trophy Nagyhajós Kupasorozaton. Az idén bevezetett változások és a versenysorozat bővítése folytán ez a szám akár meg is duplázódhat. A 13 versenyből, a résztvevők legjobb 8 versenyeredményét értékelik a kupasorozatban. Változik a bónuszpont rendszer is, már a második versenytől jár pluszpont, így egy szorgalmas résztvevő, aki minden versenyen részt vesz, akár ezzel annyi pontot gyűjthet, mintha a 13-ból egy versenyt nyert volna az osztályában. Az 1-6 helyezetteknek járó eredményességi pontok rendszere nem változik.  Adott versenyen elérhető pontok száma, a helyezés szerinti pontszámból, az indulásért járó alappontból és a szorgalom (bónuszpont) illetve a jó teljesítmény (eredményességi pont) következtében járó pontokból áll. A kupasorozat éves díjazása sem változik, minden osztály első hat helyezettje részesül elismerésben.

Az SMVSZ, a kupasorozattal szeretné erősíteni a vitorlás klubok összefogását, a klubregatták rendszerét és ezek által a vitorlás tömegsportot. A nagy nevezőszámú, szervezett versenyek egyben jelentős sportszolgáltatási díj bevételt is eredményeznek a Magyar Vitorlás Szövetség számára, így másodlagosan a YST az utánpótlás sport támogatásához is hozzájárul.

 

YST 2011 versenynaptár:

Verseny

Időpont

Helyszín

Klub

  1. Kormorán Évadnyitó és Harmat Kupa

2011.05.14-14.

Fonyód

FKVE

  1. Joker-Termoplusz Kupa

2011.06.04-04.

Fonyód

FVE

  1. Sekli Kupa

2011.06.25-25.

Balatonlelle

LVE

  1. Horváth Boldizsár Emlékverseny

2011.07.10-10.

Balatonfüred

BYC

  1. International - Schuller Kupa és Karsai Lajos Emlékverseny

2011.07.23-23.

Balatonboglár

LVE

  1. Rizling Kupa

2011.08.06-06.

Ábrahámhegy

TVSK

  1. Pálos István Emlékverseny

2011.08.13-13.

Fonyód

TVSK

  1. Alkotmány Kupa – TIGRES Kupa

2011.08.20-20.

Balatonkenese

KMP VSE

  1. Kormorán Évadzáró

2011.08.27-27.

Fonyód

FKVE

  1. Aqua Kupa

2011.09.17-17.

Szigliget

SZVE

  1. Unitef Kupa

2011.10.01-02.

Balatonföldvár

SVE

  1. Siófoki Évadzáró

2011.10.22-22.

Siófok

SVE

  1. Dér Kupa

2011.11.05-05.

Balatonkenese

LVE

 

Budapest Boat Show képekben Előző

Budapest Boat Show képekben

Nem engednek le több vizet a Balatonból Következő

Nem engednek le több vizet a Balatonból