Siófok  34.8  •  6.5 kn       

Keszthely  31.9  •  5 kn       

Balatonfüred  34.4  •  8.1 kn       

Balatonboglár  32.1  •  8.3 kn       

Orfű  35  •  6 kn       

Velencei-tó  33.6  •  6.5 kn       

Tiszafüred  36.8  •  11.7 kn       

Mályi-tó  34  •  4.7 kn       

2024. július 14., vasárnap

Március 15 - én nyitott a megújult Balaton Club Balatonföldvár - ON

Március 15 - én nyitott a megújult Balaton Club Balatonföldvár - ON

A Balaton Club, Balatonföldvár városának és kikötőjének egy régi ékköve amely több mint száz éves hagyományokra tekint vissza.

Vitorlázóktól vitorlázóknak

A Balaton Club, Balatonföldvár városának és kikötőjének egy régi ékköve amely több mint száz éves hagyományokra tekint vissza. Az épületet régi hírnevéhez méltó állapotba 2021 – ben került újra. Ekkor reggeliző, étterem, kávézó és fagylaltozó nyitotta meg kapuit az épületben, de valami hiányérzete még lehetett az embernek… Talán egy remek Bár hiányzott még, ahol a szomjas vitorlázók és járókelők minőségi italokkal tudják szomjukat oltani.

Idén március 15 - én viszont már ez a hiányérzet is a múlté lett, hiszen a Balaton Club - ban új bár nyitotta meg kapuit. Az ital kínálatukban több mint ötven féle rövidital, húsz különböző gin, tizenöt féle rum, tíz fajta vodka szerepel. Csapolt sör választékukban talán a Kronenburg - ot és a Budweiser - t érdemes kiemelni. A bor és pezsgőkínálatban, balatoni borok széles választéka, minőségi magyar pezsgők illetve Prosecco is szerepel.

A Club – ban két bárpult is kialakításra került, egy a vízhez közel egy pedig az épületen belül. Emellett nyáron a Balaton klub oldalában, szabadtéren két grillkocsik is fog üzemelni, amiből az egyikben csapolt sörök és folyóborok várják a vendégeket, a másik kocsiban pedig street food ételek (grill kolbászok, hamburgerek, fish & chips) széles választékából lehet majd válogatni. Emellett a különféle lángosok és a palacsinták sem maradnak majd el a kínálatból.

A bár mellett idén az éttermi rész is megújult kínálattal várja látogatókat. Az étkezés és italozás mellett a minőségi szórakozás sem maradhat el, amihez a nyári koncertek biztosítanak tökéletes lehetőséget.

A programokról, étel és italkínálatról az alábbi linkeken lehet tájékozódni:

https://www.balatonklub.hu/

https://www.facebook.com/BalatonKlub

A Balaton klub története:

Az 1900 - as évek elején épült Balaton Klub - átfogó, többéves felújítás után – 2021 - ben nyerte vissza régi pompáját, s a munkálatok során maximálisan figyelembe vettük a műemléki elvárásokat, az egykori létesítmény értékeinek megőrzését. A 2012 - ben védetté nyilvánított épületben, mely pezsgő, társasági színhely volt, ma ismét vendéglátó komplexum működik. A balatonföldvári kikötőben álló Balaton Klub építészettörténeti kuriózum. Az 1900 - as évek elején alapították meg a körülbelül 600 - 800 tagot számláló zárt Vitorlás Klubot. A megalakulást követően már az első évben megbízást adtak a klubház megtervezésére.

Zielinski Szilárd - a hazai vasbeton építészet egyik úttörője. Országszerte hidak, víztornyok köz- és magánépületek fűződnek nevéhez. Tervező társával, Ray Rezsővel, egyebek mellett, a Margit-szigeti, a normafai és az újpesti víztorony, valamint  a Józsefvárosi Telefonközpont terveit is ők alkották. Az építmény 1905 - ben került átadásra, melynek költsége 50.000 koronába került.

Ez volt az első, nem ipari funkciójú vasbeton szerkezetű épület az országban. Ötvözi a századvég és a századelő stílusait: a historizáló attitűd monumentalitása, a szecesszió formavilága és a modern gondolkodás egyaránt tetten érhető rajtuk, bár a szecesszió kétségtelenül visszaköszön a homlokzatok kialakításában. A bejárat és az épület fő tömegének nagyvonalú kezelése, a lapostetős megoldás azonban egyértelműen a modern építészet irányába mutat. Karakterének másik meghatározó tényezője, hogy időszakos használatra épült. A balatoni villák szezonális használata sok kötöttségtől szabadította meg a tervező építészeket, és ezáltal a könnyed, pavilonos jelleg is visszaköszön.

„…a klub pezsgő élet középpontja. Az ott tartott nyári hangversenyek oly közönséget vonzanak oda, aminőt kevés fürdőhely mutathat fel az országban..”- olvashatjuk a Balaton-Földvár gyógyfürdő ismertetése (1909) című kiadványban.

A harmincas években már kaszinóként, vigadóként működött.

Érdekesség, hogy a budapesti Gellért tértől hidroplánok szállították ide a kaszinó szórakozni vágyó tagjait.

A háborút követően, ahogy a balatoni villák többsége, úgy ez az épület is állami tulajdonba került.  A szocializmus idején vállalati üdülőként használták: a Hajtómű- és Felvonógyár Üdülője, majd Hajtóművek és Festékberendezések Gyárának Üdülője volt.

1965 - ben Callmeyer Ferenc tervei alapján a víz fölé nyúló, tömegében meghatározó kiegészítést kapott. A bővítmény azonban kevésbé illeszkedett az eredeti építmény stílus és forma világába, a felújítás alkalmával csak az alépítményt, a beton teraszt tartottuk meg, a felépítmény elbontásra került.

Az épület 1995 - ben önkormányzati tulajdonból magánkézbe került. Hosszadalmas, szakszerű felújítás során sok kompromisszum árán sikerült a műemléki épület eredetiségét megtartva új funkciókat létrehozni elsősorban az épület belső kialakítását illetően.

Reggelizőt, éttermet, (melynek  konyháját a legfejlettebb technológiával szereltek fel), kávézót, fagylaltozót, nyilvános illemhelyet egyaránt találunk benne.

A tervek szerint az emeleti belső terek, teraszok további nívós vendéglátó egységekkel fognak bővülni.

A Balaton Klub környezete is megújult: a már korábban megépített parkot játszótér, pihenőpadok és sétányok teszik a nagyközönség számára még élvezetesebbé, a Balaton parti kikötő csodálatos látványát feledhetetlenné.

Elhunyt Simon Károly, a BYC és az MVSZ örökös tagja Előző

Elhunyt Simon Károly, a BYC és az MVSZ örökös tagja

Az Elliott 770 osztály 2023 - as évértékelője Következő

Az Elliott 770 osztály 2023 - as évértékelője