Siófok  18.5  •  10.3 kn       

Keszthely  18.3  •  14 kn       

Balatonfüred  18.2  •  3.5 kn       

Balatonboglár  18.1  •  11.2 kn       

Orfű  17  •  5 kn       

Velencei-tó  19.5  •  9.7 kn       

Tiszafüred  18.7  •  8.1 kn       

Mályi-tó  16.8  •  8 kn       

2024. április 27., szombat

Versenyvitorlázás: A jelen és a jövő alapjai is stabilak

Versenyvitorlázás: A jelen és a jövő alapjai is stabilak

Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy párhuzamosan zajlott az ILCA osztályok Európa-bajnoksága Athénban, ahol csodálatos magyar sikerek születtek, ami még inkább a kishajós vitorlázásra irányította a reflektorfényt.

Az idei Budapest Boat Show stratégia partnere – 2023-hoz hasonlóan – a Magyar Vitorlás Szövetség, a kiállítás díszvendége pedig a Vitorlázz Itthon programjával a Magyar Vitorlás Akadémia volt. Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy párhuzamosan zajlott az ILCA osztályok Európa-bajnoksága Athénban, ahol csodálatos magyar sikerek születtek, ami még inkább a kishajós vitorlázásra irányította a reflektorfényt. 

„A magyar vitorlázás és bővebben a hajózási ipar számára egyaránt kiemelten jelentős fórum a Budapest Boat Show, hiszen ennek keretei között nagyon fontos beszélgetések zajlanak, fontos partnerek tudnak egymásra találni” – mondta a hajózási szakkiállítás megnyitóján Haranghy Csaba, a rendezvényt ezúttal is stratégiai partnerként támogató Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke. 

A Boat Show idejére esett az olimpiai ILCA osztályok idei felnőtt Európa-bajnokságának végjátéka, így az ott elért csodálatos magyar sikerek szerencsés egybeeséssel erősítették meg a Magyar Vitorlás Szövetség legfőbb célkitűzését, a versenysport eredményességének fokozását – amit a Szövetség standján pódiumbeszélgetésében az elnök, Haranghy Csaba is kiemelt. A Budapest Boat Show-ra kilátogató és a szövetség standját felkereső érdeklődők a helyszínen lévő szakemberek kommentálása mellett kísérhették Érdi Mári és a Vadnai testvérek kiemelkedő sikerét. 

A 2024-es Budapest Boat Show idei díszvendége, a Magyar Vitorlás Akadémia azt tűzte zászlajára, hogy az úgymond „kishajós” vitorlázást, ezen belül is az utánpótlást mutatja be a lehető legszélesebb spektrumban. Már korábban felhívást tettek közzé az utánpótlást nevelő tagszervezetek körében, melyben meghívták a fiatalokat a hajójukkal együtt az kiállításra. Végül hét klub kilenc hajóosztállyal és több egységgel képviseltette magát. Jelen voltak a Vagabund, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, a Keszthelyi Yacht Klub, a Katamaránsuli, a Balatonfüredi Yacht Club, valamint a Földön Vízen Levegőben Alapítvány vitorlázói, akik Open Skiff, RS Feva, 29er, FINN, Nacra 15, 49FX valamint 420-as osztályhajókat hoztak magukkal, emellett kiállítottak egy ILCA 6, valamint ILCA 7 hajót Érdi Mári Európa és világbajnok, valamint Vadnai Jonatán olimpikonok versenyvitorláival – mondta el a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője.

„Az volt az alapkoncepció, hogy díszvendégként megpróbáljuk bemutatni a hazai utánpótlást, vagy azt is mondhatjuk, a jövő olimpikonjait. Ez sikeres volt, hiszen amellett, hogy lehetőséget kaptak a fiatalok bemutatkozni, megmutatni hajóikat, sokan arra is fel tudták használni ezt a néhány napot, hogy saját hajóosztályukat népszerűsítsék, hovatovább versenytársakat toborozzanak az adott osztályba. Külön öröm volt látni, hogy nagy számban jelentek meg olyan érdeklődők a standnál, akik csak most kapcsolódnának a vitorlázás világába és kedvet kaptak a jollevitorlázáshoz” - fogalmazott Szépvölgyi István, az MVA ügyvezetője. 

„A legnépszerűbb beszélgetéseket az aktív és a reménybeli olimpikonokkal folytattuk, de nagy érdeklődés kísérte a szövetségi kapitányok elképzeléseit és az edzőképzést szinte új alapjait bemutató programokat is” – mondta Náray Richárd, az MVSZ standjának egyik szervezője. Sokan kísérték figyelemmel a szövetségi kapitány, Berecz Zsombor gondolatait az olimpiai felkészülésről – nem is annyira az idei olimpiára fókuszálva, de inkább a 2028-as, vagy még inkább a 2032-es játékokra vonatkoztatva. „A marseille-i versenyekre az összes feltétel adott, az előttünk álló hat hónap finanszírozása teljes mértékben megoldott, nem függetlenül az előző ciklus eredményességétől” – mutatta a stabil alapokat Holczhauser András, a szövetség főtitkára, aki immár a harmadik olimpia előkészületeiben vesz részt. 

Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte az évtizedeken keresztül az osztrák vitorlássportban kulcsszerepet játszó – olimpiai aranyak és további sikerek kovácsaként - Fundák György elképzeléseit az edzőképzés szakmai megújításáról, illetve egy más aspektusban olimpiai tapasztalatait. 

A kiállítás mind a négy napján úgynevezett MVSZ Help Desk-et üzemeltettek, ahol a titkárság helyszínen lévő munkatársaitól kaphattak információkat az érdeklődő vitorlázók, emellett az idei évben is üdítővel, kávéval, apró süteménnyel látták vendégül a vitorlázókat, valamint a stúdióban szereplő előadókat, vendégeket.

csl

René Lezard – Egy újabb sikeres utánpótlás program a Liberák világában Előző

René Lezard – Egy újabb sikeres utánpótlás program a Liberák világában

A szövetségi kapitányok összefognak a Nádas Kupa edzőkkel Következő

A szövetségi kapitányok összefognak a Nádas Kupa edzőkkel