Siófok  23  •  9.9 kn       

Keszthely  24.3  •  11 kn       

Balatonfüred  22.7  •  7.8 kn       

Balatonboglár  23.7  •  9.3 kn       

Orfű  23  •  5 kn       

Velencei-tó  25.4  •  9.2 kn       

Tiszafüred  26.1  •  5.3 kn       

Mályi-tó  23.5  •  8.7 kn       

2024. május 05., vasárnap

Dinamikusan bővült a 420 - as osztály, jöttek is a nemzetközi sikerek

Dinamikusan bővült a 420 - as osztály, jöttek is a nemzetközi sikerek

Nem maradtak el a nemzetközi sikerek sem, az alicantei nyílt világbajnokságon az Érdi fivérek a 130-as felnőtt mezőnyben a 30. helyet szerezték meg. Az osztályszövetség elnöke idén a mezőny további bővülésére a bajnokságon külföldi indulókra is számít.

Látványosan gyarapodott a múlt évben a magyar 420-as flotta, a szeptemberi bajnokságon az utóbbi évek rekordmezőnye állt rajthoz. Nem maradtak el a nemzetközi sikerek sem, az alicantei nyílt világbajnokságon az Érdi fivérek a 130-as felnőtt mezőnyben a 30. helyet szerezték meg. Az osztályszövetség elnöke idén a mezőny további bővülésére a bajnokságon külföldi indulókra is számít.

A 420-as osztály aktivitása és versenyzése a terveknek megfelelően alakult 2023-ban – derül ki a nyáron formálisan is megalakult osztályszövetség elnöke, Csőregh Zoltán értékeléséből. https://420sailing.hu/ A versenyszezon során 28 egység vett részt a hazai versenyeken, közülük 23 rendszeres résztvevő volt a ranglistaversenyeken, a rendezett bajnokságon pedig rekordmezőny gyűlt össze.

A 2023-as bajnokságot szeptember közepén a Keszthelyi Yacht Club (KYC) rendezte, az osztály ezzel is támogatta a klubot abban, hogy helyben is erősödni tudjon a 420-as élet. Az osztály „újkori” hazai történet során még nem látott mezőny állt rajthoz – volt olyan egység, amely a bajnokság előtt egy héttel kapta meg a hajóját, így pár napos edzéssel a hátuk mögött vágtak bele. Sőt, hosszú évek után annyi női páros gyűlt össze, hogy számukra is ki tudták hirdetni a bajnoki címet.

„2024-ben a bajnokságot a Kereked fogja rendezni, akik igazán profik ezen a téren, erre alapozva megpróbálunk nemzetközi mezőnyt is vonzani” – mondja az osztályszövetség elnöke, Csőregh Zoltán. Várakozásai és az eddigi információk szerint a hazai résztvevők száma 30 fölé emelkedik. A hazai mezőny gyarapodása együtt jár hajóvásárlásokkal is, egymás után érkeznek be a hajók az országba.

A frissen csatlakozó egységek egyelőre inkább az osztály tömegbázisát erősítik. A 420 mezőnyben meghatározó szerepet tölt be az utánpótlásnevelés is, hiszen ez az egyik legfontosabb utánpótlás osztály, az olimpiai 470-es felvezetője. Az érdeklődők "nyílt napok" keretein belül ismerkedhetnek az osztállyal, ilyenkor edzők és tapasztalt versenyzők mutatják be a 420-asosztály vonzerejét. Jövőre a kezdők a Nádas Cup sorozatban is szerezhetnek majd tapasztalatot és sikerélményt.

Az osztály tagjai aktívak voltak a nemzetközi versenyeken is, 14 olyan egység volt, mely legalább egy külföldi versenyen elindult a nyolc közül, ami a nemzetközi naptárukban szerepelt: olasz, szlovén és francia ranglistaversenyek, valamint a lengyel EB és a spanyol VB. Az áprilisi Izola Spring Cup-on az Érdi Félix-Érdi Vince és a Csőregh András-Csőregh Misi páros is a mezőny első 20 százalékán belül végzett, az alicantei nyílt világbajnokságon https://2023worlds.420sailing.org/en/default/races/race az Érdi fivérek a 130-as felnőtt mezőnyben 30. helyet szereztek (23 százalék), majd a szezon végén harmadik helyet szereztek Portoroz-ban, a jövő évi EB helyszínén rendezett próbaversenyen.

A decemberi brazíliai Buzios-ban rendezett ifjúsági világbajnokságon a bajnok Érdi Félix és Lacza Zaránd képviselték a magyar 420-asokat, a versenyen a 17. helyen végeztek, ezzel az európai vetélytársak közül a német és a szlovén párost sikerült megelőzniük.

Számottevő téli programot bonyolítottak le a 420-as hazai élmenői, decemberben Palamos-on a Christmas Race-en vettek részt lesz az egyik helyszín, januárban a brazíliai ifjúsági világbajnokságon versenyeztek, februárban pedig San Remoban a Carnieval Regattán állnak rajthoz a tervek szerint, majd további olasz kupaversenyek jönnek. E versenyek a nyári világversenyekre is felkészülést és válogatást jelentenek. A Csőregh fivérek egész télen egy francia programban vesznek részt, heti három vízen töltött edzéssel és elindulnak a téli francia versenyeken is.

2023 nyár elején végre formálisan is megalakult az osztályszövetség és öt tagból álló elnöksége.

„Az osztály idei működésével kapcsolatban arra vagyok a legbüszkébb, hogy három olyan klub is van, ahol elhatározták, hogy a 420-ast is beveszik a programjukba” – mondja az elnök. A szélesedő bázis komoly reményekre ad okot az osztály további fejlődésével kapcsolatban.

csl

Búcsúzunk Törzs Imrétől! Előző

Búcsúzunk Törzs Imrétől!

JÁTSSZ VELÜNK és NYERJ Budapest Boat Show belépőket! Következő

JÁTSSZ VELÜNK és NYERJ Budapest Boat Show belépőket!