Siófok  11.6  •  6.1 kn       

Keszthely  9.9  •  7 kn       

Balatonfüred  11.3  •  6.1 kn       

Balatonboglár  11.6  •  6.9 kn       

Orfű  11  •  3 kn       

Velencei-tó  12.5  •  4.1 kn       

Tiszafüred  11.1  •  3.5 kn       

Mályi-tó  12.3  •  3.3 kn       

2024. április 27., szombat

A Balaton 25 - ösök 2023 - as éve!

A Balaton 25 - ösök 2023 - as éve!

A Balaton 25-ös sokak szerint az ideális balatoni családi túrahajó.

Sorozatban mutatjuk be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

A Balaton 25-ös sokak szerint az ideális balatoni családi túrahajó. Mindössze 1.30-as merülésével az egész tó, az összes kikötő bebarangolható. Kajütjében négy fekhely van, a vitorlázó létszám maximum hat fő, versenyzésre 3-4 fő az ideális. 1984-ben kezdték a gyártását a Balatonfüredi Hajógyárban, Szilágyi István tervei alapján. Sikeres modell lett, a hajógyár bezárása után más műhelyek is gyártani kezdték, a Vega Yachtsport Kft a mai napig gyártja az eredeti sablonból némileg továbbfejlesztve. Jövőre ünnepli a típus a 40. születésnapját. Bár nem kifejezetten versenyhajó, de versenyzésre is alkalmas, akár gyerekekkel családi csapatban. Elsősorban tulajdonosai lelkesedése, vérmérséklete a döntő. Bármelyik Balaton 25-ös alacsony költségvetéssel is az osztály versenyein ütőképes indulóvá fejleszthető. 

Sajnos a Balatonon található több, mint 100 hajó közül az idén is a tervezettnél - és a lehetségesnél - kevesebben indultak a versenyeken. 15 aktív hajó volt melyek közül mindössze 8 indult a bajnokságon. A bajnok ismét a Penny lett, a második a Zsaben3 harmadikkent pedig a Solaris állhatott fel a dobogóra. A bajnokság alatti kikötési nehézségek és az, hogy szinte csak a keleti medencében vannak ranglista versenyek sem segítették a részvételt az osztály versenyein. A nehézségek ellenére sikerült 2023-ban is teljesíteni az aktív osztálystátusz megmaradásához szükséges feltételeket. A ranglista versenyek (Mihalkovics Kupa, Tramontana Kupa, Fehér Szalag és Timu Emlékverseny) mellett a Kékszalagon is 7 hajóval képviselte magát az osztály, befutási sorrendben Penny, Solaris, Vad Kacsa, Zenit&More, Indra, Anonym, Gemini.

Minden évben vannak új egységek, akik pótolják a kieső hajókat. 2023-ban kezdett versenyezni a Bestia, a Triton és a Gemini. Aktív résztvevői a versenyeknek, részt vettek az osztályértekezleten ahol új belépőként megosztották a javaslataikat, tapasztalataikat az osztállyal kapcsolatban. Amennyiben valaki Balaton 25 vásárlásán gondolkodik versenyzési szándékkal, javasolt az osztály megkeresése a vásárlás előtt, mivel található a Balatonon több olyan Balaton 25-ös is, amelyik olyan átalakításon ment keresztül, amely nem teszi lehetővé a hajó osztályban való versenyzését.

Ha találkozunk egy kikötőben, rendezvényen Balaton 25 tulajdonossal, beszélünk vele próbáljuk rávenni az osztályba való belépésre, versenyzésre. Emellett van egy élő facebook oldalunk aminek jelenleg 630 tagja van. Az a tapasztalatunk, hogy a típus tulajdonosai az osztályról tudnak, csak a versenyzés ezen formájára kevésbé nyitottak a szükséges adminisztráció miatt. Jó kapcsolatunk van a típus gyártójával is.

Tartottunk egy évzáró vacsorát is novemberben Budapesten, ahol 10 hajó csapata, 23 fő volt jelen. Január elején szoktunk tartani egy online osztályértekezletet, ahol véglegesítjük a ranglista versenyeket. Februárban szokott lenni egy elméleti tréning, ehhez az MVSZ szokott termet biztosítani Budaörsön, a létszám itt is 8-10 hajó képviseletében 20-30 fő szokott lenni.

A Magyar Cruiser Class 2023 - as éve Előző

A Magyar Cruiser Class 2023 - as éve

Megjelentek a 2023 - as év ranglistái Következő

Megjelentek a 2023 - as év ranglistái