Siófok  16.1  •  7.9 kn       

Keszthely  17.9  •  5 kn       

Balatonfüred  16.3  •  3.5 kn       

Balatonboglár  16.8  •  9.7 kn       

Orfű  16  •  3 kn       

Velencei-tó  17.7  •  8.6 kn       

Tiszafüred  13.6  •  5.1 kn       

Mályi-tó  12.8  •  2.2 kn       

2024. május 02., csütörtök

Szövetségi kapitányi tájékoztató összefoglaló

Szövetségi kapitányi tájékoztató összefoglaló

Berecz Zsombor az előadása elején elmagyarázta, hogy miért is fontos az olimpikonok képzése mindenki számára a vitorlázásban. Amellett, hogy a magas szinten való versenyzés öregbíti a vitorlázás nevét, az eredményesség többek között biztosítja a támogatottságot is.

Hétfő este adtak elő a Szövetségi Kapitányok a Kékszalag Portban a következő évi terveikről.

Berecz Zsombor az előadása elején elmagyarázta, hogy miért is fontos az olimpikonok képzése mindenki számára a vitorlázásban. Amellett, hogy a magas szinten való versenyzés öregbíti a vitorlázás nevét, az eredményesség többek között biztosítja a támogatottságot is.
Először a már szerződéses sportolók 2024-es programját mutatta be. Ian és Zsombi is nagyra becsülik azt, amilyen magas szintre már eljutottak így igyekeznek a lehető legnagyobb támogatást megadni ahhoz, hogy érmet szerezhessenek jövőre az olimpián.

A 2028-as olimpiát megcélozva szeretnének egy Pathway squad nevezetű csapatot felállítani olyan vitorlázókból, akik már 2024-től az olimpiai hajóosztályokban versenyeznek. Fontos, hogy ezek a versenyzők olyan szinten legyenek, hogy akár a jelenlegi olimpikonjainknak is méltó edzőtársaik legyenek azonban bennük legyen a lehetőség, hogy akár képviseljék hazánkat a 2028-as olimpián. Ehhez a Szövetségi Kapitányok a szakértői csapatot szeretnék biztosítani számukra.

A programban résztvevő fiatalok a Development squad nevű csapatot erősítik, akik közül potenciálisan a 2032-es olimpián képviselheti majd hazánkat valaki. Ebbe a csoportba két úton lehet bekerülni. Vannak, akik már részt vettek az első edzőtáborban október végén, amiről itt számoltunk be. Ezen kívül lesz még egy meghívásos kiválasztó tábor számukra 2024 március végén. Az edzőtáborokon kívül a fiatalok részt vesznek egy mentális és egy fizikai teszten is. Akik ebből a két kiválasztó táborból teljesítik az elvárásokat bekerülnek a Development squadba. Azok, akik nem kaptak meghívást a kiválasztó táborba se csüggedjenek, hiszen lesznek olyan események, ahol azok, akik szeretnék megmutathatják majd a tudásukat.

Fontosnak tartják, hogy merjenek nagyot álmodni a fiatal vitorlázók, azonban tudják, hogy egy olimpiához vezető úton semmi sem biztos az elbukás lehetőségén kívül. Ez egy kemény munka, ami nem mindenki számára való. Az olimpiára egy osztályban csak egy vitorlázó mehet azonban a csapatmunka elengedhetetlen az oda vezető úton. Ezért szeretnék népszerűsíteni, hogy minél többen kerüljenek fel vagy alkossanak nagyhajós csapatokat is.

A Development squad számára a legfontosabb esemény az Ifjúsági világbajnokság lesz jövőre. A 2024-es évben a fizikai felkészülés mellett 40 nap edzésük lesz, amiből 20 nap csapatedzés és 20 nap osztályspecifikus edzés lesz. A technikai edzésekhez szeretnének minél jobb szakembereket biztosítani a fiataloknak. Ezeken az edzéseken lesznek edzők, akik meghívásos alapon részt vehetnek majd, így fejlesztve az edzőket is a vitorlázók mellett.

A programoknak alapvetően a Kékszalag Port ad majd otthont, amelyről remélik, hogy professzionális bázisa lehet a versenysportnak. Az osztályszövetségekkel pedig szeretnének együttműködni, hogy minél több motivált és profi szinten vitorlázni vágyó fiatal edzhessen a majd kikötőben.

Idén is keressük az év vitorlázóit Előző

Idén is keressük az év vitorlázóit

Az Optimistesek 2023 - as éve Következő

Az Optimistesek 2023 - as éve