Siófok  20.7  •  9 kn       

Keszthely  21.9  •  10 kn       

Balatonfüred  20.4  •  4.4 kn       

Balatonboglár  20.4  •  8.8 kn       

Orfű  22  •  6 kn       

Velencei-tó  20.3  •  13.5 kn       

Tiszafüred  22.2  •  6.8 kn       

Mályi-tó  22.4  •  6.4 kn       

2024. május 02., csütörtök

A 420 - asok 2023 - as éve

A 420 - asok 2023 - as éve

A hajó hazai karrierje felfelé ível, nő az egységek száma és a legjobbak igényes külföldi edzés-, és versenyprogramban vesznek részt.

Sorozatban mutatjuk be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

Két versenyző, három vitorla, egy trapéz. És a vitorlás hossza éppen 420 cm, innen a Franciaországban született hajóosztály neve. Kiváló utánpótlás-nevelő vitorlás, jó előszobája a stílusában teljesen hasonló olimpiai 470-esnek, de más kétszemélyes hajóosztályoknak is. A fiatalok ebben a hajóosztályban tökéletesen megtanulják a kétszemélyes csapatmunka, a feladatmegosztás, a hajón belüli kommunikáció trükkjeit. Atlétikus, sportos vitorlázó stílust követel meg a 420-as.

A hajó hazai karrierje felfelé ível, nő az egységek száma és a legjobbak igényes külföldi edzés-, és versenyprogramban vesznek részt.

A nyár elején végre formálisan is megalakult az osztályszövetség és öt tagból álló elnöksége.

Az osztály idei működésével kapcsolatban arra a legbüszkébbek, hogy három olyan új klub is van, ahol elhatározták, hogy a jövő évtől a 420-ast is ők is beveszik a programjukba. A szélesedő bázis komoly reményekre ad okot az osztály további fejlődésével kapcsolatban. Az eddigi munka eredményét az mutatja, hogy az eddigi legnagyobb számú egység indult az OB-n.

Az idei bajnokságot a Keszthelyi Yacht Club rendezte, az osztályszövetség ezzel is támogatja a klubokat abban, hogy helyben erősödni tudjon a 420-as élet. A mezőny rekord-méretű volt, 27 magyar egységgel, ami az osztály idei sikerének egyik jelképe is lehet.

A 2023-as év 420 hajóosztály U19, azaz ifjúsági bajnoki címét és egyben az U17 kategóriáét is Érdi Félix Vazul, a Balatoni Yacht Klub 1912 versenyzője, és Lacza Zaránd, a Kereked Vitorlás Klub versenyzője által alkotott páros szerezte meg. Így ők nyerték el a Kolossváry Endre Vándordíjat, ennek köszönhetően erre a Balatoni Yacht Klub által 1931-ben alapított ifjúsági vándordíjra Lacza Zaránd neve mellett a tavalyi év után immáron másodszor kerül fel Érdi Félix neve.

420 U19 kategóriában második helyezést ért el a Héder Benedek Barna (Spartacus Vitorlás Egylet) és Bősze Marcell (Tihanyi Hajós Egylet), harmadik helyezést pedig a Simó András és Csermák Dorottya (Balatoni Yacht Klub 1912) alkotta párosok.

420 U17 kategóriában második helyezést ért el a Simó András és Csermák Dorottya (Balatoni Yacht Klub 1912), harmadik helyezést pedig a Bakonyi Zsombor és Nedbál Dominik (Tihanyi Hajós Egylet) alkotta párosok.

Hosszú évek után idén gyűlt össze olyan nagy számú női páros, hogy a Női bajnoki cím is kihirdethető volt. A Női bajnoki címet 2023-ban Litkey Janka (Tihanyi Hajós Egylet) és Érdi Hanna Noa (Kereked Vitorlás Klub) párosa nyerte el. Ez a páros 2020-ban volt a 420-as hajóosztály ifjúsági bajnoka és idén az előkelő 25. helyen zárta az Alicanteban megrendezett 420-as Open világbajnokságot a női mezőnyben. A női kategória második helyezettje az egyébként U17 korosztályhoz tartozó Ay Luca és Ay Blanka (Tihanyi Hajós Egylet) testvérpár alkotta páros lett, míg a harmadik helyezést Somogyi Janka és Balogh Emma (Balatoni Yacht Klub 1912) egysége érte el.

2024-ben a bajnokságot a Kereked fogja rendezni, akik igazán profik ezen a téren, erre alapozva megpróbálunk nemzetközi mezőnyt is a Balatonra vonzani. A hazai résztvevők száma is 30 fölé emelkedik az eddigi információink szerint.

Az osztályunk tagjai aktívak voltak a nemzetközi versenyeken. 14 olyan egység volt, mely legalább egy külföldi versenyen elindult a nyolc közül, ami a nemzetközi naptárunkban szerepelt: olasz, szlovén és francia ranglistaversenyek, valamint a lengyel EB és a spanyol VB. Az áprilisi Izola Spring Cup-on az Érdi Félix- Érdi Vince és a Csőregh András - Csőregh Misi páros is a mezőny első 20%-án belül végzett, az alicantei nyílt világbajnokságon az Érdi fivérek a 130-as felnőtt mezőnyben 30. helyet szereztek (23%), majd a szezon végén harmadikak lettek Portorozban, a jövő évi EB helyszínén rendezett próbaversenyen.

A hazai mezőny gyarapodása együtt jár hajóvásárlásokkal is, egymás után érkeznek be a hajók az országba.

Az frissen csatlakozó egységek egyelőre inkább az osztály tömegbázisát erősítik.

Az érdeklődők "nyílt napok" keretén belül ismerkedhetnek a hajóval, ilyenkor edzők és tapasztalt versenyzők is átadják a 420-as iránti szeretetüket. Jövőre a kezdők a Nádas Cup sorozatban is szerezhetnek majd tapasztalatot és sikerélményt.

A 420-as osztályban is egész éves a szezon. Még 2023 decemberében Palamos, a Christmas Race lesz az egyik helyszín, januárban a VB Brazíliában, februárban a San Remo/Carnival Race, majd további olasz kupaversenyek következnek a naptárban. Ezek a nyári világversenyekre is felkészülést és válogatást jelentenek. A Csőregh fivérek egész télen egy francia programban vesznek részt, heti három vízen töltött edzéssel, és elindulnak a téli francia versenyeken is.

Szeretnél részletesebben megismerkedni a 420-asban vitorlázó párosokkal? Bemutatkozásaik írásban és képben a hajóosztály facebook oldalán (korábbi posztokban) itt: https://www.facebook.com/HUN420ClassAssociation

visyla

November 12 - én 33. alkalommal kerül megrendezésre a Trafik Kupa Budakalászon Előző

November 12 - én 33. alkalommal kerül megrendezésre a Trafik Kupa Budakalászon

Idén is keressük az év vitorlázóit Következő

Idén is keressük az év vitorlázóit