Siófok  21.1  •  3.2 kn       

Keszthely  18.9  •  4 kn       

Balatonfüred  20.8  •  2.9 kn       

Balatonboglár  21.1  •  3.1 kn       

Orfű  20  •  5 kn       

Velencei-tó  21.7  •  3.7 kn       

Tiszafüred  21.7  •  2 kn       

Mályi-tó  24  •  2.7 kn       

2024. július 21., vasárnap

A Magyar Sport Napja: Ismerd meg a vitorlázás hagyományait!

A Magyar Sport Napja: Ismerd meg a vitorlázás hagyományait!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Magyarország a sport szerelmeseinek országa, ahol minden évben számos sporteseményt rendeznek, így van is mire visszaemlékezni.

Minden évben május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Magyarország a sport szerelmeseinek országa, ahol minden évben számos sporteseményt rendeznek, így van is mire visszaemlékezni.

1875. május 6-án Budapesten rendezték meg Európa első szabadtéri sportversenyét. 2000-ben Magyarország úgy határozott, hogy ennek emlékére, május 6-a országosan a sport napja lesz. A magyar vitorlázás kezdete egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, amikor is tizenhat magyar arisztokrata megalapította az első magyar vitorlás klubot. A Magyar Vitorlás Szövetség a 2000-es évek óta szintén megünnepli a Magyar Sport Napját. És van is mit ünnepelni, ugyanis a magyar élsportoló vitorlázók az elmúlt években jobbnál, jobb eredményeket értek el a nemzetközi mezőnyben. A legeredményesebb magyar női vitorlázó Érdi Mária, aki a legutóbbi ötkarikás játékok után ismét jó esélyekkel vitorlázik az olimpiai kvóta megszerzéséért, hasonlóan Vadnai Benjáminhoz és testvéréhez Jonatánhoz. Büszkék lehetünk Berecz Zsombor a világ- és Európa-bajnok vitorlázóra is, aki a tokiói olimpiáról ezüstéremmel tért haza. Majthényi Szabolcs és Domokos András kettős, húsz világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérem tulajdonosaként, a vitorlázás történetének egyik legsikeresebb magyar párosa.

A Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett legtöbb vitorlás sportesemény hosszú múltra tekint vissza, ilyen például a május 13-i Balatoni Évadnyitó túraverseny, amelyen ünnepélyesen sor kerül a Balaton megkoszorúzására. Ezzel az eseménnyel hivatalosan megkezdődik a hajózási, valamint a balatoni idegenforgalmi szezon. Július elején pedig indul a Kékszalag Fesztivál, aminek a keretein belül a régóta fennálló Fehér Szalagot, Kékpántlikát rendezi meg az MVSZ, valamint természetesen a Kékszalagot, ahol a vitorlázók Európa egyik leghosszabb tókerülő versenyén mérhetik össze tudásukat, miközben a kilátogatók különböző parti eseményeken vehetnek részt.

A Magyar Vitorlás Szövetség célja a hagyományok fentartásával többek között az, hogy a vitorlázás még népszerűbbé váljon Magyarországon, illetve a magyar vitorlázók továbbra is sikeresen szerepeljenek a nemzetközi versenyeken. A nem titkolt cél az, hogy a vitorlázás sportág minél több ember számára elérhető legyen, növelve ezzel a szabadidős vitorlázók számát.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöni a sportágat szeretők támogatását, és arra ösztönzi őket, hogy népszerűsítsék a vitorlázást és a többi más sportágat is: „Hagyjuk, hogy a sport összekösse az embereket, és ünnepeljük együtt a Magyar Sport Napját!

Az Atomerőmű Kupával nyitja meg az idei versenyszezonját az ASE VSC Előző

Az Atomerőmű Kupával nyitja meg az idei versenyszezonját az ASE VSC

Kérés a versenyzőkhöz: Aki még nem regisztrálta a hajóját mielőbb tegye meg! Következő

Kérés a versenyzőkhöz: Aki még nem regisztrálta a hajóját mielőbb tegye meg!