Siófok  8.3  •  6.8 kn       

Keszthely  6.9  •  6 kn       

Balatonfüred  •  5.2 kn       

Balatonboglár  8.4  •  8.1 kn       

Orfű  •  4 kn       

Velencei-tó  •  5.8 kn       

Tiszafüred  5.1  •  4.9 kn       

Mályi-tó  7.4  •  3.1 kn       

2024. április 19., péntek

Hat év után ismét magyar bajnokság a 49er osztályban – jól sikerült az U23 Eb-főpróbája

Hat év után ismét magyar bajnokság a 49er osztályban – jól sikerült az U23 Eb-főpróbája

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A magyar bajnoki címet Szabó Roni Oszkár és Csébfalvi András, az EGIS versenyzői nyerték el, a nyílt versenyt a lengyel Tytus Butowski-Lukasz Machowski kettős nyerte.

Hat éves kihagyás után ismét magyar bajnokságot rendeztek Balatonfüreden a 49er és a 49er FX  osztálynak. A magyar bajnoki címet Szabó Roni Oszkár és Csébfalvi András, az EGIS versenyzői nyerték el, a nyílt versenyt a lengyel Tytus Butowski-Lukasz Machowski kettős nyerte.

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) az új Kékszalag Port kikötőben rendezte meg október 7. és 10. között a 49-er és 49-er FX nyílt magyar bajnokságot. A több éves kihagyás után (az előző magyar bajnokságot 2016-ban futották) ismételten bajnoki versenyt futó magyar – és külföldi – 49er egységek számara a tervek kilenc, 30 percesre tervezett futamot írtak elő a füredi vizeken.

A hamarosan, október 13-án kezdődő 49er és 49er FX junior Európa-bajnokság felkészülési előversenyének is tekinthető nyílt magyar bajnokságon a két osztályban összesen 20 egység szállt vízre a magyarokkal együtt 7 nemzet képviseletében. Külön pozitívum a sok külföldi résztvevő, a 49er mezőny éppen felét tették ki a külföldi – belga, cseh, izraeli, lengyel és osztrák versenyzők. A 49erFX osztályban pedig két magyar egység állt rajthoz.

Bár az időjárás az egész Balatont tekintve rendkívül bizonytalan volt – az ugyanekkor zajló balatonfűzfői Optimist ranglistaverseny első két napján például a kikötőt sem hagyta el a 108 egységes mezőny – és az előrejelzés túl sok jót sem jósolt, Balatonfüreden mindjárt az első napon sikerült 3 futamot megtartani. Az első két futamot átlagosan 6-8 csomós szélben futották a mezőnyök, a harmadikat pedig egy kicsit gyengébben, öt-öt és fél csomósban.

A második versenynapra írták a prognózisok a legkevesebb szelet, mégis megjött a keleties szél, ki is tartott, így újabb három futamot tudtak teljesíteni a mezőnyök.

A harmadik, szombati versenynap parti halasztással indult, majd Böröcz Berta főrendező vízre vitte a mezőnyt és a nagyon forgolódó észak-északkeleties szélben újabb három futammal zárult a 6 éves kihagyás után rendezett magyar bajnokság. Így rendezőknek a tartaléknapot nem is kellett igénybe venniük, sőt a kiírt összes futam teljesítésével sikerült lefutni a versenyt – ez a magyar bajnokságok között idén ritka teljesítménynek mondható.

A nyílt versenyt a lengyel Tytus Butowski-Lukasz Machowski kettős (a tavalyi junior VB 5. helyezettje) nyerte, az izraeli Tal Sade és Ely Reuveny, illetve a szintén lengyel Marceli Mierzwicki és Szymon Cierzan előtt. A legjobb magyar egység és így a magyar bajnokság győztese a nyílt verseny 5. helyén végző Szabó Roni Oszkár és Csébfalvi András, az EGIS versenyzői lettek.

A magyar bajnoki címet elnyerő egység nemzetközi felkészülési programot valósít meg, így ők ennek megfelelően felfelé kilógtak a hazai mezőnyből. A bajnoki címvédő Cserép Csongor-Cserép Csaba (BYC) kettős a második helyen végzett, míg a bronzérem a Csák Máté Péter-Balázs Zétény (Kereked) csapaté lett.

Fontos kiemelni, hogy mind a magyar bajnok, mind pedig a bronzérmes egységek vitorlázói a 29er osztályból ültek fel, így lényegében az olimpiai 49er osztály a magyar mezőnyben is komoly utánpótlással rendelkezik – mondta Cserép Csaba, a nemzetközi 29er szövetség alelnöke, a Magyar 29er Szövetség elnöke, a BYC elnökségi tagja.

A magyar bajnokság az új szövetségi kikötő, a Kékszalag Port számára is a napokon belül kezdődő junior Európa-bajnokság főpróbájának számított, ami Cserép Csaba szerint nagyszerűen sikerült.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

Borocz Berta

Szinte kettévált a Balaton a Szüreti Regatta második napján Előző

Szinte kettévált a Balaton a Szüreti Regatta második napján

A balatoni túravitorlázás ünnepe volt az idei Szüreti Regatta Következő

A balatoni túravitorlázás ünnepe volt az idei Szüreti Regatta