Siófok  6.1  •  7.7 kn       

Keszthely  5.9  •  2 kn       

Balatonfüred  5.8  •  3.5 kn       

Balatonboglár  5.6  •  7 kn       

Orfű  •  11 kn       

Velencei-tó  7.1  •  10.1 kn       

Tiszafüred  7.6  •  14.1 kn       

Mályi-tó  8.7  •  10.9 kn       

2024. április 16., kedd

Az MVSZ elnökének közleménye a sajtóban tévesen MVSZ - közleményként megjelent állításokra

Az MVSZ elnökének közleménye a sajtóban tévesen MVSZ - közleményként  megjelent állításokra

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A hazai sajtóban, 2022. október 7-én, az MVSZ vezetésének közleményeként, vagy annak érzeteként megjelentetett állításokra az alábbiakat kívánja reagálni a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke Gerendy Zoltán.

A hazai sajtóban, 2022. október 7-én, az MVSZ vezetésének közleményeként, vagy annak érzeteként megjelentetett állításokra az alábbiakat kívánja reagálni a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke Gerendy Zoltán.

A Magyar Vitorlás Szövetség nem készül 2022. október 11-én elnökét megbuktatni, mert az elnökség személyi összetételéről a tagegyesületek hívatottak dönteni tisztújító közgyűlés keretén belül. Ennek összehívása az események alapján várhatóan szükséges lesz.

Az eddig a sajtóban megjelent hat elnökségi tag közleménye, tehát nem az MVSZ tagegyesületeinek határozata, de még csak nem is az MVSZ elnökségének határozata, hanem az elnökség hat tagjának saját, egyéni véleménye, amely a közlemény állításaival ellentétben nem elnökségi döntés és nem tény, hanem az általuk a teljes magyar sajtónak megküldött napirendi kérelmük tartalma, amit az MVSZ elnöksége felé terjesztettek be a következő elnökségi ülésre.

A Magyar Vitorlás Szövetség a jelenlegi elnökség vezetése alatt, mandátumának félidejében, - az elnökség hat tagjának közleményében is röviden, de elismert -, sikeres 2 évén van túl. Talán ott hibáztam, hogy az általam vezetett szövetség által elért eredményeket kevesen kötik személyemhez, amely bár logikus következtetésként adja magát, de mindig is jobban érdekelt az elvégzendő munka maga, a szövetségünk számára elérhető eredmények realizálása, mint az, hogy ezt kinek tulajdonítják. Túl vagyunk tehát egy mindenki számára nehéz, 2 éves covid járványidőszakkal terhelt két éven, de az elért sikereink vitathatlanok. Nem csak a Kékszalag Port (BVSZK kikötő) átadása, amely a Magyar Vitorlás Szövetség közös sikere Balatonfüred városával és Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, hanem a tokiói olimpián történő szereplése és több hazai és nemzetközi sikere is az, a versenysportban. Nagyon hosszan sorolhatnánk kisebb és nagyobb sikereinket, eredményeinket, melyek egyáltalán nem jelentik azt, hogy hátradőlhetünk és nincsenek már feladataink vagy még megoldásra váró problémák, mint mindenki másnak napjainkban. Azt viszont igen, hogy az általam vezetett szervezet iránya jó, és a munkánk eredményes. Erről részletesen nyilatkoztunk a főtitkár úrral a közösen készült „Félidőben” címmel, a hunsail.hu oldalon megjelent közös interjúban.

A sikerek ellenére hat elnökségi tagunk az elmúlt hónapban úgy döntött, hogy személyes okoknál fogva nem kívánnak a Magyar Vitorlás Szövetség elnökével tovább dolgozni. Ez a jelenleg hat fő eredetileg három főről indult, majd vélhetően egyéni érdekek mentén felépített taktikai okokból további elnökségi tagokat vont be. Az elnök távozását először több körön keresztül elnökségi tagságukról lemondással történő fenyegetéssel kívánták elérni, amelyet a mai napig nem tartottak meg, nem vállalták azt fel. Ezt követően változtatták meg álláspontjukat és fordultak a széles nyilvánosság felé, ezúton próbálva kikényszeríteni a tisztújítást immár lemondásuk nélkül.

Az október 7-én megjelent sajtónyilatkozatban közzétett magánvéleményükről sem az őket jelölő tagszervezetek tagjaival nem egyeztettek, sem a Magyar Vitorlás Szövetséget adó tagegyesületek véleményét nem kérték ki. Sajnos mindvégig tudatában voltak és vannak annak, hogy tevékenységük káros szeretett sportágunk külső megítélésre és számos folyamatban lévő feladatunk sikeres elvégzését kockáztatja a külső megítélésünk kockáztatása okán.

Ezzel szemben a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként a közelmúltban kialakult váratlan elnökségi helyzet megoldására párbeszéd útján történő rendezését szorgalmaztam, többszöri próbálkozással az érintettek vélt vagy valós sérelmeik megismerésére. Tettem ezt nem a saját „túlélésemért”, hanem a megkezdett eredményes munka vitáktól és a vitorlás társadalmunkon túlmutató teljes nyilvános hazai sajtó bevonásától mentes folytatásának lehetőségért a négyéves felhatalmazásunk alatt. Miután ez a törekvésem elutasításra került, ezért legutóbb már írásban azt jeleztem a hat érintett elnökségi tag felé, hogy elfogadom a folyamatosan lebegtetett lemondásukat, az az által adott lehetőséget a gyors, teljes tisztújításra. Ez sportágunk megítélése szempontjából nagyon előnytelen, ezért is igyekeztem elkerülni, de az egyoldalúan lemerevedett helyzetben a legmegfelelőbb, legátláthatóbb megoldás, mert ismét az arra jogosult tagszervezeteink mondhatják el véleményüket munkánkról. Ezzel személyem nem ragaszkodik a pozícióhoz, hanem sportszerű megmérettetést vállalva kívánom azt vagy újraválasztással megtartani, vagy visszaadni azoknak, akiktől a mandátumomat kaptam. Ez a véleményem azóta sem változott, az elnökről és az elnökségi tagokról döntsön azok véleménye, akik jogosultak dönteni erről és ne hat elnökségi tag szerezzen jogot az elnökség összetételének kialakítására.

A hat elnökségi tag sajtóközleményükben megfogalmazott magánvéleményét, állításait, velük ellenben a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként nem kívánom a teljes magyar sajtón keresztül üzengetve megtárgyalni. Azzal ugyanis annak ártanánk, aminek védelmére és hatékony vezetésére kaptuk a mandátumunkat a Magyar Vitorlás Szövetség tagságától.

Kétségtelen tény, hogy egy gyorsan változó világban és helyzetekben szükséges változások során mindig lesz, akinek ezek esetleg a személyes érdekeit sérti. Olyan, ami mindenkinek jó nem létezik, de a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként arra kell törekednem és mindig is arra törekedtem, hogy az általam vezetett szervezet a lehető legtöbb sportolónk, tagunk számára érjen el a vitorlázásnak jó, annak hatékony működését és fejlődést segítő eredményeket. Ebbe beleértve nem csak a hat elnökségi tag által képviselt szervezeteket, hanem a MVSZ összes tagszervezetét mérettől és egyéb érdekektől függetlenül.

Mindezt szerettem volna az elnökségen belül elérni, hogy ne ártsunk annak, amit képviselünk; a vitorlázásnak, az MVSZ jó közmegítélésének és eredményességének, azaz a magyar vitorlás társadalomnak. Ez az, amit egyéni érdekek sosem írhatnának felül.

2022. október 8.

Gerendy Zoltán

elnök

Magyar Vitorlás Szövetség

Három kikötő és shuttle busz várja a Szüreti Regattázókat Előző

Három kikötő és shuttle busz várja a Szüreti Regattázókat

Örömvitorlázás a Szüreti Regatta első napján Következő

Örömvitorlázás a Szüreti Regatta első napján