Siófok  17.7  •  3.3 kn       

Keszthely  16.9  •  5 kn       

Balatonfüred  17.4  •  3.5 kn       

Balatonboglár  17.8  •  4.8 kn       

Orfű  17  •  6 kn       

Velencei-tó  16  •  4.2 kn       

Tiszafüred  20.6  •  8.6 kn       

Mályi-tó  17.7  •  8.7 kn       

2022. augusztus 09., kedd

Fókuszban a 30-asok Földváron: Mindjárt kezdődik a Bajnokság

Fókuszban a 30-asok Földváron: Mindjárt kezdődik a Bajnokság

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve augusztus 4-7. között rendezi meg a balatoni klasszikus hajók közé tartozó 30-as cirkálók és Európa 30-asok bajnokságát.

A nevezési díj felnőtt versenyzőknek 15 ezer forint, az ijfúsági korúaknak pedig 8 ezer forint (a serdülő korú versenyzőknek nem kell fizetniük). A nevezési díjak előzetesen banki átutalással egyenlíthetők ki. A rendezők naponta 3-3, összesen tehát 12 futamot terveznek, persze a menetrend nagyban függ az időjárástól. 

A 30-asok bajnokságának hivatalos dokumentációja itt található, az onlline hirdetőbátlája pedig itt érhető el

Majthényi Szabolcs, az SVE vezetőedzője hunsail.hu-nak küldött beharangozójában azt írja: 

"Idén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont a 30-asok bajnokságának. Az Európa és a Cirkáló osztály egyaránt 10-10 hajóval tervezi a részvételt, de optimális esetben ennél többen is összejöhetnek. Az augusztus 4-én kezdődő verseny előtt 2 héttel már kipróbálhatták a vízterületet, akik részt vettek a MET kupa klasszikus regattán és biztosan sok friss információt gyűjtöttek az 5 futam alatt. A bajnokság viszont komolyabb erőpróba lesz, hiszen 12 futamra tervezi a rendezőség a 4 napos eseményt. Az biztos, hogy ez a 2 osztály a legaktívabbak közé tartozik a klasszikus hajók közül és szoros küzdelem várható a bajnoki címért. Az általában szélszegény augusztus eleji időjárásban reményt adhat a földvári helyi szélrendszer, ami általában egyedül itt fúj a kánikulai délelőttökön a tihanyi csőnek köszönhetően. Erdélyi Béla főrendező garancia a szelek maximális kihasználására, ami kulcskérdés lesz ebben az időszakban."

A Majthényi Szabolcs által említett - július 23-án és 24-én megrendezett - MET Klasszikus kupa - Ripka László emlékversenyen az Európa 30-asok mezőnyében a Takácsy Géza kormányozta Nagymágus lett az első, a második helyen a Zarándok (kormányos:Krajner Gyula), a harmadikon pedig az Ábránd (kormányos: Ujvári Gábor) végzett. A 30-as cirkálóknál a Kékmadár (kormányos: Wossala György) szerezte meg az első helyet, a dobogó második és harmadik helyére a Mágia (kormányos: Dr. Dulin György) és a Glückauf  (kormányos: Ujhelyi-Gáspár Miklós) legénysége állhatott fel. A MET Klasszikus kupa - Ripka László emlékversenyről szóló - hunsail.hu-n - megjelent szöveges beszámolót itt lehet elolvasni, a részletes eredmények pedig itt érhetőek el.)  

Fotók: Kézai Zsolt

A Proligy, Gyapjas Balázs és csapata az Asso99 Magyar Bajnok Előző

A Proligy, Gyapjas Balázs és csapata az Asso99 Magyar Bajnok