Siófok  12.7  •  2.9 kn       

Keszthely  13.9  •  7 kn       

Balatonfüred  12.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.6  •  1.6 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  12.6  •  7.9 kn       

Tiszafüred  14.4  •  4.8 kn       

Mályi-tó  11.8  •  7 kn       

2024. április 19., péntek

Fókuszban a 30-asok Földváron: Mindjárt kezdődik a Bajnokság

Fókuszban a 30-asok Földváron: Mindjárt kezdődik a Bajnokság

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve augusztus 4-7. között rendezi meg a balatoni klasszikus hajók közé tartozó 30-as cirkálók és Európa 30-asok bajnokságát.

A nevezési díj felnőtt versenyzőknek 15 ezer forint, az ijfúsági korúaknak pedig 8 ezer forint (a serdülő korú versenyzőknek nem kell fizetniük). A nevezési díjak előzetesen banki átutalással egyenlíthetők ki. A rendezők naponta 3-3, összesen tehát 12 futamot terveznek, persze a menetrend nagyban függ az időjárástól. 

A 30-asok bajnokságának hivatalos dokumentációja itt található, az onlline hirdetőbátlája pedig itt érhető el

Majthényi Szabolcs, az SVE vezetőedzője hunsail.hu-nak küldött beharangozójában azt írja: 

"Idén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont a 30-asok bajnokságának. Az Európa és a Cirkáló osztály egyaránt 10-10 hajóval tervezi a részvételt, de optimális esetben ennél többen is összejöhetnek. Az augusztus 4-én kezdődő verseny előtt 2 héttel már kipróbálhatták a vízterületet, akik részt vettek a MET kupa klasszikus regattán és biztosan sok friss információt gyűjtöttek az 5 futam alatt. A bajnokság viszont komolyabb erőpróba lesz, hiszen 12 futamra tervezi a rendezőség a 4 napos eseményt. Az biztos, hogy ez a 2 osztály a legaktívabbak közé tartozik a klasszikus hajók közül és szoros küzdelem várható a bajnoki címért. Az általában szélszegény augusztus eleji időjárásban reményt adhat a földvári helyi szélrendszer, ami általában egyedül itt fúj a kánikulai délelőttökön a tihanyi csőnek köszönhetően. Erdélyi Béla főrendező garancia a szelek maximális kihasználására, ami kulcskérdés lesz ebben az időszakban."

A Majthényi Szabolcs által említett - július 23-án és 24-én megrendezett - MET Klasszikus kupa - Ripka László emlékversenyen az Európa 30-asok mezőnyében a Takácsy Géza kormányozta Nagymágus lett az első, a második helyen a Zarándok (kormányos:Krajner Gyula), a harmadikon pedig az Ábránd (kormányos: Ujvári Gábor) végzett. A 30-as cirkálóknál a Kékmadár (kormányos: Wossala György) szerezte meg az első helyet, a dobogó második és harmadik helyére a Mágia (kormányos: Dr. Dulin György) és a Glückauf  (kormányos: Ujhelyi-Gáspár Miklós) legénysége állhatott fel. A MET Klasszikus kupa - Ripka László emlékversenyről szóló - hunsail.hu-n - megjelent szöveges beszámolót itt lehet elolvasni, a részletes eredmények pedig itt érhetőek el.)  

Fotók: Kézai Zsolt

A Proligy, Gyapjas Balázs és csapata az Asso99 Magyar Bajnok Előző

A Proligy, Gyapjas Balázs és csapata az Asso99 Magyar Bajnok

Befejeződött a Nagyhajós Országos Bajnokság Következő

Befejeződött a Nagyhajós Országos Bajnokság