Siófok  7.7  •  13.5 kn       

Keszthely  6.9  •  10 kn       

Balatonfüred  7.4  •  13 kn       

Balatonboglár  7.3  •  16 kn       

Orfű  11  •  12 kn       

Velencei-tó  8.1  •  13 kn       

Tiszafüred  10.3  •  14.1 kn       

Mályi-tó  10.1  •  10.1 kn       

2024. április 23., kedd

Három nap katamaránozás után nyerték a BYC szezonnyitó versenyét

Három nap katamaránozás után nyerték a BYC szezonnyitó versenyét

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

33 hajó állt a rajtvonalhoz, amelyből 4 katamarán versenyzett, a többiek Yardstick kategóriákban kerültek értékelésre.

2022. május 7-én a hagyományos Tolnay Kálmán Emlékversennyel indította az idei versenyszezont a Balatonfüredi Yacht Club. 33 hajó állt a rajtvonalhoz, amelyből 4 katamarán versenyzett, a többiek Yardstick kategóriákban kerültek értékelésre.

Az időjárás tökéletes volt: észak-keleties szélben 10-12 csomós átlaggal kezdtünk, a mezőny 32 hajója célba ért. Egy hajó sajnos elvétette a pálya teljesítését, ezt felismerve kiállt a versenyből. A versenyrendező csapat nagyon jól működött, örülök, hogy ilyen jól sikerült a három év után újra megrendezésre került Tolnay Kálmán Emlékverseny – mondta Igali Csilla, a verseny vezetője.

Virág Flóra, a győztes Team Kaáli kormányosa harmadik napját töltötte a hajón. Az elmúlt két nap edzésén a cirkáló és a hátszél szakaszokat gyakorolták. A versenyen kétharmada félszél szakaszból állt, így dilemmát okozott, hogy milyen típusú vitorlát használjanak. Flóra elmondta, hogy a rajtnál bár jó pozícióban helyezkedtek el, versenytársuk vakmerő manővere miatt mégis kissé beszorultak. A lassú indítás ellenére annyi lendületet tudtak szerezni, hogy az RSM fölé-elé élesedve, a versenyt végig vezetve nyerték meg az idei év első regattáját.

Abszolút és Nyílt többtestű 1-3. helyezett

1. Team Kaáli – Virág Flóra, Belle Örs, Tisóczky Ferenc, Sallai Gábor, Kugler Nándor, Bödör Gergely, Nathalie Brugger

2. RSM – Vándor Róbert, Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Fekete András, Margitics Botond, Bali István

3. RIB Story – Behek István, Hergert Lajos, Behek Dávid, Horváth Viktor, Tinusz Miklós, Barta Dávid

Yardstick I. értékelési csoportban második helyen Varga Lajos, a szervező klub elnöke végzett rögtönzött módon, a BYC fiataljaival (Kertész Ágostonnal és Csomai Bálinttal) kiegészült csapatával.

Yardstick I. 1-3. helyezett

1. Csimborasszó – ifj. Fazekas György Győző, Somogyi Lóránt, Meggyes Balázs, Fazekas György, M. Nagy Gergő, Havasi Gergő

2. Nelson Flottalízing – Varga Lajos, Dancs Tóni, Csomai Bálint, Kertész Ágoston

3. Sindbad – Horváth László, Horváth Zoltán, Bősze Botond, Berkes Péter, Máté Tamás, Horváth Levente

Yardstick II. értékelési csoportban első helyen a Veretéés! csapata ért célba. Fehér Ádám, a hajó kormányosa nagyon élvezte a versenyt, csapatával nem is számítottak arra, hogy megnyerik a szezon első túraversenyét.

Yardstick II. 1-3. helyezett

1. Veretéés! – Fehér Ádám, Farkas Attila, Horváth Norbert

2. Ujjéé! – Németh Gábor, Németh Boldizsár, Némethné Dr. Dékány Krisztina, Nith László, Kardos Attila

3. First Aquarius – Molnár Imre László, Potoczky Tamás, Horváth Norbert, Dr. Zsabokorszky Ferenc, Szabó Marczel, Kucza Gergely

Yardstick III. értékelési csoportban a Solaris végzett a harmadik helyen. Célba érést követően elmondták, hogy bár a csapat kicsit berozsdásodott a tél folyamán, ennek ellenére nagyon jól kezdték a szezont. Kicsit tartottak az időjárástól, mert a különböző előrejelzések eltérő időt jósoltak, mégis remek vitorlázóidő kerekedett túraversenyre, amely szuper felkészülési lehetőségnek bizonyult a soron következő évadnyitóra.

Yardstick III. 1-3. helyezett

1. Celeste – Fehérgyarmati-Tóth Károly, Eöttevényi Zsófia, Kővári Ágnes, Lábady Balázs, Csizi Péter, Milassin Ákos

2. Onix – Almási Zsolt, Summan Ádám, Ferencz Attila, Scháb Viktor

3. Solaris – Gergely László, Gergely Norbert, Zsitró Tamás, Mózes Gábor

A BYC köszöni támogatóiknak a felajánlásokat!

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek és versenyeztetek! Gratulálunk mindenkinek! Találkozzunk a Horváth Boldizsár Emlékversenyen, a Kékszalag előtti utolsó vasárnapon!

Lázár Pince: nevezési ajándékok és a verseny utáni borkóstoló

Tigris Bisztró és Reggeliző: ajándékutalványok

Fehérvári Optika: napszemüvegek

SCI Network Kft.: egész éves együttműködés

EREDMÉNYEK

Tolnay Kálmán kishajótervező, kétszeres olimpikon, Kékszalag verseny győztese és többszörös magyar bajnok vitorlázó Balatonfüreden, az 1921-ben megépült Balatoni Yachtépítő Rt. szolgálati lakásában született 1924. november 28.-án. Azon a helyen, ahol most a Balatonfüredi Yacht Club klubháza található.

A tősgyökeres balatonfüredi szüleinek – Tolnay Kálmánnak és Kéri Lídiának – házasságából négy gyermeke született, köztük Kálmán, akit később a családot követve mások is már csak Lászlónak (Lacinak) szólítottak. Gyakran még a hivatalos megnevezésekben is előfordult. Nős volt, egy fia és egy unokája született.

Tolnay Kálmán (Laci) 1975 után már nem versenyzett többet, csak a munkaköréből adódóan foglalkozott a vitorlásokkal. 1984-ben nyugdíjba vonult. Ezt követően is – haláláig – gyakran lejárt kedves klubjába, de csak horgászni. 2010. szeptember 14.-én Zalaegerszegen a kórházban hunyt el. Nyughelye a Balatonfüredi Köztemetőben van.

A 2022. évi Vitorlabontó ünnepség alkalmával egy újabb kiváló vitorlázó társunknak, Tolnay Kálmán Lászlónak állítunk méltó emléket Balatonfüreden a Rózsakertben, a Halász-Révész szoborhoz vezető út melletti vitorlázás táblasoron. A tábla elhelyezése közadakozásból valósul meg a Balatonfüred Város Közalapítvány lebonyolításában. Kérjük, támogasd a tábla elhelyezését!

Balatonfüred Városért Közalapítvány

8230 Balatonfüred, Szent István tér 1.

számlaszám: 73200110-11285438-00000000

közlemény: Tolnay Kálmán emléktábla

Fotó: BYC/Edelényi-Szabó Viktor

Szöveg: Böröcz Berta

Kiemelkedő díjazás a Balaton egyik legtradicionálisabb versenyén a Mihálkovics Kupa – Opel Nagydíjon Előző

Kiemelkedő díjazás a Balaton egyik legtradicionálisabb versenyén a Mihálkovics Kupa – Opel Nagydíjon

Rajzold meg Te is a fenntartható Balatonodat Következő

Rajzold meg Te is a fenntartható Balatonodat