Siófok  12.2  •  2.7 kn       

Keszthely  12.9  •  7 kn       

Balatonfüred  11.9  •  3.5 kn       

Balatonboglár  12  •  3.7 kn       

Orfű  11  •  4 kn       

Velencei-tó  11.8  •  7.3 kn       

Tiszafüred  11.7  •  4.3 kn       

Mályi-tó  10.1  •  5.2 kn       

2024. április 19., péntek

Újból benépesül a Balaton - Eldőlt, mikor lesz a Kékszalag és a többi nagy vitorlásverseny

Újból benépesül a Balaton - Eldőlt, mikor lesz a Kékszalag és a többi nagy vitorlásverseny

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Még mindig bizonytalanságot okoz a pandémia, de már 2021-ben is történt előrelépés, talán az idei év még jobban alakul, azaz lassacskán vissza lehet térni a járvány előtti megszokott menetrendhez.

Ahogy az mindenhol, így a Balatonon és a vitorlázásban is rendkívüli helyzetet okozott a lassan már két éve tartó koronavírus-járvány. Még mindig bizonytalanságot okoz a pandémia, de már 2021-ben is történt előrelépés, talán az idei év még jobban alakul, azaz lassacskán vissza lehet térni a járvány előtti megszokott menetrendhez.

A Magyar Vitorlás Szövetség ennek jegyében már megkezdte a felkészülést az idei szezonra: a Szövetség rendezésében és a támogatók segítségével a következő versenyekre kerül sor 2022-ben:

  • Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj - május 14.
  • Fehér Szalag - 25. Izsák Szabolcs Emlékverseny - GeneralCom Nagydíj - július 9.
  • 15. Kékpántlika - július 10.
  • 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj - július 14-16.
  • MVSZ Nagyhajós Országos Bajnokság - augusztus 4-7.
  • Félszigetkerülő - Széchenyi István Emlékverseny - BDO Nagydíj - szeptember 17.

(A versenyekről bővebb információkat ITT fogtok találni.)

Az MVSZ bízik benne, hogy valamennyi versenyén - köztük a Balaton ünnepeként is ismert - Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyén Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon is - sok, akár rekordszámú csapat vesz részt.

Ahogy a naptárból is látszik, módosult a korábbi években megszokott menetrend a Kékszalag idején.

„A rendező Magyar Vitorlás Szövetség az idén lényegében egy egyhetes vízi és parti fesztivált tart, amelynek záróakkordja lesz az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Július 9-én szombaton lesz ugyanis a Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny GeneralCom Nagydíj, amelynek keretében a Balaton keleti medencéjét kerülik meg a versenyzők. Majd július 10-én, vasárnap lesz a gyerekek Kékszalagja, a Kékpántlika, amely korábban más időpontban volt. A két nagy verseny - Fehér Szalag és Kékszalag - közötti időpont miatt várhatóan nagyobb figyelmet kap a gyerekek versenye.”

Július 14-én pedig a Kékszalag rajtja lesz. Utóbbinál a szintidő 48 óra, vagyis szombat reggel 9-ig lehet érvényes eredmény elérni. Az egyhetes fesztivál végén Balatonfüreden lesz az ünnepélyes díjátadó.

A Magyar Vitorlás Szövetség azt javasolja a versenyekre készülő vitorlázóknak, hogy aki csak teheti, szerezze meg a sportorvosi igazolást, igaz, a koronavírus-járvány miatt elrendelt - 2022 január közepén érvényes - jogszabályok alapján a lejárt engedélyek július 31-ig érvényesek. A Szövetség minden érdeklődőt, vitorlázót és látogatót egyaránt szeretettel vár az említett versenyekre a vízen és a parton egyaránt.

Fotók:

Szántó Áron

Mi történt a hajóosztályokkal? - Melges 24 még a Covid árnyékában Előző

Mi történt a hajóosztályokkal? - Melges 24 még a Covid árnyékában

Mi történt a hajóosztályokkal? - Mozgalmas évet zárt a Sudár Regatta flotta Következő

Mi történt a hajóosztályokkal? - Mozgalmas évet zárt a Sudár Regatta flotta