Siófok  3.9  •  8.1 kn       

Keszthely  1.9  •  3 kn       

Balatonfüred  3.5  •  8.7 kn       

Balatonboglár  3.6  •  7.2 kn       

Orfű  •  10 kn       

Velencei-tó  2.9  •  8.1 kn       

Tiszafüred  5.1  •  6.1 kn       

Mályi-tó  5.7  •  4.8 kn       

2024. április 19., péntek

420 - asok előkarácsonya Palamosban

420 - asok előkarácsonya Palamosban

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Gyapjas Balázs edző vezetésével a Siklósi Mór-Szaplonczay Balázs, a Csőregh András-Érdi Ferenc Vince és az Érdi Félix Vazul-Simó András páros utazott a katalóniai vitorlásközpontba.

Az alsóörsi BYC1912 fiatal 420-as vitorlázói belekóstoltak a nagy hagyományú palamosi Christmas Race hangulatába. Gyapjas Balázs edző vezetésével a Siklósi Mór-Szaplonczay Balázs, a Csőregh András-Érdi Ferenc Vince és az Érdi Félix Vazul-Simó András páros utazott a katalóniai vitorlásközpontba. A december 19-én kezdődő verseny előtt már három nappal a helyszínen voltak, és kifejezetten jó szelekben tudtak készülni. A Christmas Race idén 45. alkalommal került megrendezésre, a Földközi tenger egyik legnagyobb hagyományú kishajós versenye. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén – nagy elővigyázatosság mellett – bevállalták az eseményt.

Az első nap 4-7 csomós délies szélben tartottak két válogatófutamot. Másnap csak a sárga csoportnak tudtak versenyt rendezni, ugyanis a szél legyengült, ráadásul az áramlás megerősödött, irreálissá váltak a körülmények. December 21-én északias, part felől fújó, forgolódó, 10 csomó körüli szélben sikerült bepótolni a válogató futamokat, így öt futam után eldőlt, mindhárom magyar ifi egység az ezüst csoportban folytatja. Egy rövid nap maradt a döntő futamokra, december 22-én ugyanis 16 órára már díjkiosztót hirdettek – mindenki siet haza a családhoz, a karácsonyfa alá.

Gyapjas Balázs edző telefonon elmondta: elsősorban tanulni mentek ki a fiatalok. „Csőregh Andrisék tavaly már indultak a világbajnokságon, nekik az volt az első nemzetközi versenyük. A másik két páros azonban először vitorlázott ilyen nagy mezőnyben. Sőt, még az együtt vitorlázott óráik száma is kevés, ugyanis sikeres optimistes évek után csak most ősszel, a magyar bajnokságra ültek össze kétszemélyes hajóba. Ezeket a nagy nemzetközi versenyeket egyszerűen nem szabad kihagyni a felkészülésből, egész más 95 hajó közt rajtolni, mint otthon 15-20 párossal küzdeni a jó rajthelyekért. Aztán az sem mindegy, hogy raumban, egy kicsit elrontott spihúzásnál húsz hajó rohan el fölötted, vagy mondjuk egy… És először találkoztak srácok olyan számottevő áramlással, ami például rajtot, a cirkálótaktikát vagy a bójavételeket alapvetően meghatározza. Úgyhogy minden a tervek szerint halad, azt látom, a fiúk mindent megtesznek az előrelépésért. Ez a mostani verseny egy nagyobb terv része. Januárban edzőtáborba megyünk Barcelonába, aztán tavasszal elkezdődnek a felkészülési versenyek, a cél a minél jobb szereplés a 2022-es világbajnokságon.”

Palamosban, a kikötőben van-e, a verseny nevéhez méltó módon, karácsonyi hangulat? „A városban minden szépen ki van világítva, hasonlóképpen mint odahaza. A verseny rendezésére egy rossz szavunk nem lehet, sőt még süteményt, banánt és narancsot is kapunk minden partra érkezés után. De az igazi Karácsony otthon vár majd minket, sietünk haza!”

Eredmények (22-én délután a döntő futamokkal frissül): https://www.christmasrace.org/en/default/races/race-resultsall

Fotó: Alfred Farre

visyla

Közeledik a Budapest Boat Show Előző

Közeledik a Budapest Boat Show

Ez történt a hajóosztályokkal: Remek év a J24 osztályban Kékszalagos meglepetéssel Következő

Ez történt a hajóosztályokkal: Remek év a J24 osztályban Kékszalagos meglepetéssel