Siófok  17.8  •  3 kn       

Keszthely  13.9  •  4 kn       

Balatonfüred  17.5  •  3.4 kn       

Balatonboglár  14.1  •  2.4 kn       

Orfű  18  •  5 kn       

Velencei-tó  17.6  •  4.9 kn       

Tiszafüred  15  •  6.2 kn       

Mályi-tó  17.2  •  3.5 kn       

2023. szeptember 28., csütörtök

Ez történt a hajóosztályokkal: RS Feva visszatekintés 2021 - re

Ez történt a hajóosztályokkal: RS Feva visszatekintés 2021 - re

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az RS Feva hajók legnagyobb erősségei az olcsó fenntartás, a többcélú használat (versenyzés és táboroztatás) lehetősége, a könnyű kezelhetőség, és a jól szervezett osztályszövetség.

Az osztály életében az előző év – a pandémiával terhelt időszak ellenére – kimagaslóan sikerült a hazai flotta aktivitása alapján.

Az RS Feva hajók legnagyobb erősségei az olcsó fenntartás, a többcélú használat (versenyzés és táboroztatás) lehetősége, a könnyű kezelhetőség, és a jól szervezett osztályszövetség. A versenyeztetés alacsony költsége lehetőséget jelent mindenki számára a hazai utánpótláséletbe történő csatlakozáshoz. A hajótípus világ- és Európa-bajnokságai 200-210 hajó részvételével zajlanak, míg az Európa Kupa sorozat egy-egy állomásán 30-60 hajó jelenik meg.

Az RS Feva hajók legnagyobb erősségei az olcsó fenntartás, a többcélú használat (versenyzés és táboroztatás) lehetősége, a könnyű kezelhetőség, és a jól szervezett osztályszövetség. A versenyeztetés alacsony költsége lehetőséget jelent mindenki számára a hazai utánpótláséletbe történő csatlakozáshoz. A hajótípus világ- és Európa-bajnokságai 200-210 hajó részvételével zajlanak, míg az Európa Kupa sorozat egy-egy állomásán 30-60 hajó jelenik meg.

„2021 az RS Feva osztály legsikeresebb éve volt, annak ellenére, hogy az osztály nem tartozik a támogatott ifjúsági hajóosztályok közé” – mondta Náray Richárd osztálykapitány az elmúlt egy évet értékelve.

Az osztály 2018 óta teljesíti az ifjúsági osztályokra vonatkozó összes MVSZ követelményt. A ranglistaversenyeiken indulók létszáma 2018 óta évről-évre érvényes osztálystátuszt és ranglista-eredményt tesz lehetővé az RS Fevá-ban versenyzőknek.

2021-re az RS Feva osztály küzdelmeibe olyan nagy klubok is becsatlakoztak, mint a TVSK, a BYC1912, vagy az OB-n versenyzőt indító THE.

„Külön öröm számunkra, hogy a TVSK, mint a legnagyobb hazai vitorlás klub, az RS Feva osztályt választotta utánpótlás hajóosztályának, és csatlakozásának első évében rögtön két ranglistaverseny szervezésével járult hozzá az osztály színvonalas versenyszezonjához.”- fűzte tovább a gondolatot az osztálykapitány.

Az RS Feva osztály egyik erőssége, hogy nem csak a „hagyományos” utánpótlás-egyesületek rendelkeznek versenycsapattal, a Balaton keleti medencéjének északi partján, hanem az osztály erős flottával rendelkezik a Balaton nyugati medencéjében is, megteremtve ezzel a széles utánpótlás-versenyzés bázisát. A hazánkban lévő hajók átlagéletkora 3-4 év, ami versenyképessé teszi a hajótípust a hazai utánpótlásosztályok között, hiszen kijelenthetjük, hogy az itthon található egységek bármelyike alkalmas a versenyzésre.

Az RS Feva osztály 2021. évi aktivitására jellemző, hogy immár a legnagyobb hazai kétszemélyes utánpótlásflottává vált. Sőt 72 ranglistaversenyzőjével a létszámot tekintve az OP után a második legnagyobb UP-osztály hazánkban, ráadásul nem létező osztályokból vont el gyerekeket, hanem új belépőkkel gazdagította az ifjúsági versenyvitorlázók táborát.

Az osztály aktivitását és fejlődését a következő 2021 évi adatok is jól mutatják:

RS Feva ranglista verseny  és OB 2021

hajó

Klub

Versenyző

BYC Kupa

26

7

52

Vagabund Fonyód

21

5

42

TVSK Alsóörs

16

4

32

RS Feva EK

29

8

58

TVSK Ábrahámhegy

22

5

44

OB VGYE Káptalan

29

8

58

Az elmúlt években a (hagyományos) nagy és a kisebb klubok aktivitását, új utánpótlás bázisok felépülését biztosította az osztály. Ennek köszönhetően a ranglista- és a nemzetközi versenyek, az országos bajnokság a Balaton keleti és nyugati medencéjében egyaránt jelen volt. A versenyek szervezésekor nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a rendezői és versenybírói gárda tagjai a legmagasabb képesítéssel rendelkezzenek.

2021-ben az RS Feva osztály a következő helyeken és egységekkel rendezte ranglista versenyeit:

Verseny neve

Verseny időpontja

Résztvevő hajók száma

1.

Rooster-Monautix BYC Kupa - V4 Olimpiai Reménységek Versenye, Balatonfüred

2021.06.25-27.

26

2.

VIII. VAGABUND Kupa - O'pen Skiff / RS Feva Utánpótlás Ranglistaverseny - I. Pelso Sailing Vitorlás Kupa, Fonyód

2021.07.3-4.

21

3.

TVSK Telepi Pöffös, Alsóörs

2021.07.10-11

16

4.

RS Feva Európa Kupa - RS Sailing Center, Káptalanfüred

2021.07.15-18.

29

5.

TVSK Ifjúsági Kupa, Ábrahámhegy

2021.09.04-05.

22

6.

RS Feva Országos Bajnokság RS Sailing Center, Káptalanfüred

2021.07.8-12

29

Az adatokból jól látszik, hogy átlagosan 24 egység vesz részt versenyeinken, de a legkevesebb hajóval rendezett ranglistaversenyünkön is 16 hajó állt a rajtvonalhoz az idei évben. Az országos bajnokságon és a nemzetközi versenyünkön egyaránt 29 egység vett részt.

Az elmúlt három-négy év fejlődése is nyomonkövethető:

Az idei év bővelkedett nemzetközi sikerekben is. A magyar csapatot képviselő VGYE legénysége a csehországi EK 8 futamából 3-et megnyert, és a hazai EK trófeát is elhozta. 2021-ben az osztály versenyzői női és vegyes párosban is kiemelkedőt alkottak. A hajóosztály aktivitása a hölgyek körében a nemzetközi trendeket követve is előremutató itthon.

Az RS Feva osztály Magyar Bajnoksága 2021-ben a következő eredményeket hozta:

U18 RS Feva Magyar Bajnok 2021

  1. Náray Ágoston – Kutassy Áron László (VGYE)
  2. Göblyös Sztrókay Bátor – Fekete Hanna (VGYE
  3. Vándor Olivér Szilárd – Bősze Marcell (BYC1912-THE)

U14 RS Feva Magyar Bajnok 2021

  1. Török Zsigmond – Kántor Dávid (FVLA)
  2. Szabó Mirkó Péter – Török Blanka (VGYE-FVLA)
  3. Pais-Hank Patrik – Pelsőczi Rudolf (BYC)

Legjobb női páros

Prágai Réka – Náray Borbála (VGYE) (OB abszolút 5.)

Legjobb vegyes páros különdíj

Göblyös-Sztrókay Bátor Ákos – Fekete Hanna (VGYE) OB abszolút 2.

2022-re is jók a kilátások…

2022 az osztályban ismét kiemelkedő év lehet. A hajókat forgalmazó RS Sailing Hungary adatai alapján 2022-ben 9-11 új hajó érkezik az országba, amelyek közül reményeink szerint 3-4 hajó a versenypályákon is szerepet vállal majd. Az osztály 2022. évi versenynaptára is kialakult, amelynek örvendetes eredménye, hogy a magyar bajnokság a Balaton nyugati medencéjében lesz, és egy Európa Kupa rendezésére is sor kerül majd a VGYE szervezésében Káptalanfüreden. Az osztály 2023-ra megpályázta az RS Feva Európa-bajnokság rendezésének jogát, míg 2022-ben a hazai flotta egy része számára jól ismert csehországi Lipnóban rendezik a kontinensviadalt. Ez a helyszín közelsége miatt akár 6-8 magyar egységet is vonz majd.

HOLCZHAUSER ANDRÁS A DIGI SPORT ADÁSÁBAN Előző

HOLCZHAUSER ANDRÁS A DIGI SPORT ADÁSÁBAN

Márciusban újra Budapest Boat Show! Következő

Márciusban újra Budapest Boat Show!