Siófok  12.2  •  4.7 kn       

Keszthely  13.9  •  9 kn       

Balatonfüred  11.9  •  9.6 kn       

Balatonboglár  12.2  •  2.5 kn       

Orfű  13  •  5 kn       

Velencei-tó  12.3  •  9 kn       

Tiszafüred  15.6  •  5.2 kn       

Mályi-tó  11.2  •  8 kn       

2024. április 19., péntek

Óvatosan a tavainkon a viharjelzési szezon után - legyen velünk a Balaton Help!

Óvatosan a tavainkon a viharjelzési szezon után -  legyen velünk a Balaton Help!

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Mind a vitorlázóknak, mind az evezősöknek, és persze a horgászoknak is nagyon kedvező volt az idei őszi időjárás, éppen ezért az eddiginél jóval hosszabb a vízi szezon is a Balatonon. Ugyanakkor hiába a szép idő, sokkal óvatosabbnak kell lenniük azoknak, akik ilyenkor bontanak vitorlát, vagy szállnak csónakba, fognak kézbe kajaklapátot.

Készüljünk fel, és tájékozódjunk!

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is őszi időszakra váltott, ugyanakkor egész évben számíthatnak segítségükre a bajba kerültek. Az ő munkájukat a vízre szállók is nagyban segíthetik több fontos szabály betartásával. Elsősorban elengedhetetlen tájékozódni a várható meteorológiai eseményekről. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hajó, vagy csónak állapotának ellenőrzésére. Nagyon fontos működjenek a hajón a pozíciófények és alkonyatkor be is kell kapcsolni azokat! Elengedhetetlenül fontos – és nem csak az őszi-téli időszakban – hogy legyen elég és megfelelő méretű mentőmellény a hajón!

A szakemberek mindemellett hangsúlyozzák, amennyiben tehetjük, egyedül semmiféleképpen se rúgjuk el a partot. Ugyanakkor léteznek olyan eszközök, vagy sokkal inkább praktikák, amelyeket érdemes nem elfelejteni. Sokan nem gondolnak bele, hogy jönnek a hajnali fagyok, a fedélzetet pedig csúszás-mentesíteni kell, ehhez a legpraktikusabb, ha van nálunk néhány kiló só a vitorláshajón. Talán mondani sem kell, hogy a kihűlés veszélye miatt feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő ruházatról.

Egy gombnyomás csak a riasztás

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, az okostelefonra pedig ne felejtsük letölteni – ha eddig még nem tettük meg – az ingyenes  Balaton HELP alkalmazást. Ennek segítségével ugyanis pontosan látják a szakemberek, hova kell menni a bajba jutottért – ez ködben különösen nagy segítség.

Így telt a 2021-es szezon (az Országos Meteorológiai Szolgálat összegzése)

A 2021. évi viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és nyugati medencében gyengébben szeles volt. A 2021. évi viharjelzési szezonban nyolc erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is. A szezon legerősebb vihara június, 23-án érte el a tavat. Ekkor Balatonmáriánál 112 km/h volt a legerősebb szélsebesség egy szupercellás zivatar környezetében.

A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, majd júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23.4, Keszthelyen 21.8 fok volt és minden hónapban fordult elő a Balatonnál és a Velencei-tónál is 35 °C körüli léghőmérséklet.

A csapadék a félév folyamán egyenetlen elosztásban hullott. A legszárazabb hónapok a június és a szeptember voltak. A júniusi csapadékmennyiség a keleti medence térségben alig 5-10 mm körül , míg a nyugatiban átlagosan 13 mm  körül alakult. Országosan is 1901 óta ez volt a legszárazabb június. Szeptemberben ugyancsak az elvárt mennyiség 35-40%-a, áprilisban a fele-háromnegyede hullott.

A 2021. évi szezonban az elsőfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az előző évinél több mint 100 órával magasabban alakult. A másodfokú viharjelzések fenntartása csökkent, átlagosan 150 órával. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. Az összesített (I.+II. fok) fenntartási idők a Balatonnál nem érték el az 1900 órát. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az összes időszak kevesebb mint 10%-át tette ki, a Velencei-tónál ez az érték 4.3% (222 óra).

31. TRAFIK KUPA november 7 - én vasárnap! Előző

31. TRAFIK KUPA november 7 - én vasárnap!

Megválasztották az év vitorlázóit Következő

Megválasztották az év vitorlázóit