Siófok  15  •  2.9 kn       

Keszthely  14.9  •  5 kn       

Balatonfüred  14.6  •  2.6 kn       

Balatonboglár  15  •  0.1 kn       

Orfű  12  •  2 kn       

Velencei-tó  12.6  •  3.6 kn       

Tiszafüred  11.7  •  4.3 kn       

Mályi-tó  11.7  •  1.1 kn       

2022. szeptember 26., hétfő

A Fabatka nyerte a 25-ös Jollék Országos Bajnokságát

A Fabatka nyerte a 25-ös Jollék Országos Bajnokságát

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Különdíjat kapott az Orion, amely a – Yardstick nélkül számolt – abszolút értékelésben volt a legjobb.

A Fabatka nyerte a 25ös Jolle országos bajnokságát, miután mind a tíz kiírt futamot sikerült megtartani a TVSK rendezte ábrahámhegyi versenyen. Különdíjat kapott az Orion, amely a – Yardstick nélkül számolt – abszolút értékelésben volt a legjobb.

Ábrahámhegy és a TVSK kiváló házigazdának bizonyult, a résztvevőket minden egyes versenynapon közös reggeli és vacsora várta. „Valamikor a TVSK fonyódi kikötője, a Port Lacaj rendezte évente meg a jollebajnokságokat, szerettük volna visszahozni ezt a hagyományos eseményt a nyugati medencébe” – mondta Laukó Péter osztálykapitány, az esemény főszervezője.

Vasárnap a megnyitó után halasztással kezdődött az esemény, mert a nyár utolsó forró napján nem akart megindulni a meteorológia által ígért délnyugati áramlás. Végül 16 óra körül Náray Vilmos főrendező és csapata vízre vezényelte a hajókat, mert Boglár közelében reményteljes bríz kezdett kialakulni. Ebben a 4,5 csomós szélben rajtolt el az első futam, amelyet végül is a pálya „összehúzásával” és egy rövidítéssel sikerült megmenteni, amikor a szél elkezdett fogyni. Az este egy kiváló pincepörkölt és néhány korsó sör mellett már a pályán történtek megbeszélésével telt.

Hétfőn reggelre megérkezett a beharangozott hidegfront, és az ebből fújó északi szél délelőtt folyamatosan meghaladta azt a határértéket, amelyet az osztály a kormányosértekezleten mint még vitorlázható szelet határozott meg. Végül délután egy órára csökkent mintegy 17-20 csomóra a szél, amelyben elindulhatott a második futam, amelyet – a folyamatosan gyengülő légmozgásban – további kettő követett. „Folyamatosan követtük a szélfordulókat és a gyengüléseket, így a pályamódosításokkal sikerült tartani az 50 percben meghatározott célidőket minden futamon. Noha időnként extrém kilengéseket is tapasztaltunk, mindent összevetve úgy vélem, hogy négy reális futamot sikerült rendeznünk” – mondta Náray Vilmos.

Kedden, a verseny legintenztívebb napján  17 csomós szélben indultak a futamok. A nap folyamán a szél nem csökkent sohasem 12 csomó alá, és a hajók legénységét a megtartott négy futam ugyancsak igénybe vette. Ám a legtöbben boldog mosollyal érkeztek a partra, mert régen tudtak ilyen jót vitorlázni. Vasárnapra már csak két futam maradt hátra, amelyet hasonlóan északnyugati irányú szélben sikerült befejezni.

A bajnokságot Kalfsbeek-Dobóczi Anna és csapata (Bartalos Attila, Bögyös Dóra, Rajnai István) nyerték, akiknek öt futamban sikerült elsőként befutniuk a Fabatkával. Második az Orion (Kató Bálint, Beck Gergő, Czompó Zsolt, Gyapjas Zsombor), harmadik a Nádirigó (Soponyai Géza, Szinesi András, Lacsny Gergely, Pécsváradi Ákos, Tunyogi Bernadett) lett.

A végeredmények:

25ösJolleOB-eredmeny.pdf

Két nap után az Orion vezet a 25-ös Jollék Bajnokságán Előző

Két nap után az Orion vezet a 25-ös Jollék Bajnokságán

Ranglista Díjkiosztó - csütörtök esti ünnep Következő

Ranglista Díjkiosztó - csütörtök esti ünnep