Siófok  4.4  •  9.8 kn       

Keszthely  4.9  •  5 kn       

Balatonfüred  4.1  •  5.2 kn       

Balatonboglár  4.6  •  9.8 kn       

Orfű   •  3 kn       

Velencei-tó  4.7  •  9.8 kn       

Tiszafüred  6.1  •  10 kn       

Mályi-tó  4.6  •  7.5 kn       

2021. december 03., péntek

Ifjúsági csapat nyerte az Asso99 Bajnokságot és Európa Kupa fordulót

Ifjúsági csapat nyerte az Asso99 Bajnokságot és Európa Kupa fordulót

Az osztály néhány éve fiatalítási kampányt indított, szorgalmazták, támogatták a parton lévő hajók újra versenybe állítását, a fiatal csapatok számára különdíjakat alapítottak

Augusztus elsején, a legnagyobb olimpiai láz közepette, véget ért a Tihanyi Hajós Egylet által rendezett Asso 99 Országos Bajnokság és Európa kupa. Az osztály néhány éve fiatalítási kampányt indított, szorgalmazták, támogatták a parton lévő hajók újra versenybe állítását, a fiatal csapatok számára különdíjakat alapítottak. Az első siker sem váratott sokáig magára: az idei bajnokságot a Gyapjas Balázs irányította csapat nyerte, a fedélzeten testvérével, Zsomborral (ez a hajóosztály az ő egyik útjuk az immár csak vegyes csapatok számára elérhető 470-es után…), Erőss Lóránddal, Tenke Áronnal, Sárközy András Mauglival, és a Gyapjas testvérekhez hasonlóan ugyancsak olimpiai kampányt végigvitorlázó Molnár Dáviddal.

Tenke Áron beszámolója a versenyről:

A versenyen 21 hajó indult, 6 német egységgel. A mezőny egy új sparis hajóval gazdagodott, a Gyapjas Balázs kormányozta Proligyval. A felkészülést már tavasszal megkezdte a csapat, két és fél hónapig újították a hajót és annak felszerelését, továbbá az OB-ra új Doyle vitorlákkal lett felruházva a verda. A négy napos esemény helyszíne a Zamárdi és a THE előtti vízterület volt. Az első napon (csütörtök) gyenge 4-6 csomós keleti-délkeleti szél fújt. A pályára ezen a napon a hosszú balcsapásos szakasz volt a jellemző, hol balról, hol jobbról frissült a szél. Az első futamot a sparis Proligy (Gyapiék) nyerte, a másodikat pedig a Detre fivérek (Infla Deus), ebben a futamban a második és a harmadik helyet szintén hazai egységek hozták el, a Tomasso (Vadnai Tamásék) és a Picabo (Kovács János Balázsék).

Második nap egy majdnem egész napos halasztást követően késő délután leterjedt egy 5-6 csomós északnyugati szél, mely jobbról, Füred felől kezdett felszívódni. Az első futam második hátszelében éles csata alakult ki az első három hajó, Fantomasso (Majthényiék), a Peecasso (Nyáriék), és a Proligy között, melyből az utóbbi kerekedett ki a topon, A futam végére a szél szinte teljesen elállt, ezért a második napot egy futammal zártuk.

A harmadik nap a futamhiány hatására már jobban erőltette a vízen létet a rendezőség, kimentünk délelőtt is, bár kevés sikerrel. Péntekhez hasonlóan szintén késő délután lett elég szél a versenyzéshez, egy folyamatosan frissülő északnyugati szélben vitorláztunk ki a pályára. Az első futamban 14-17 csomós szél fújt, első három: Peecasso, Proligy, Fantomasso. A második futamra már újra génuásra gyengült a szél, 5-10 csomó erősségűre. A futamot a Proligy nyerte. Elérkeztünk az utolsó naphoz, eddig 5 futam volt a hátunk mögött.

Vasárnap jelentős izgalommal és motivációval ment ki a mezőny a vízre, hiszen nem csak a bajnoki cím, hanem a dobogó dőlhetett el a hátralévő futamokban. Friss 7-9 csomós keletiben általános visszahívóval, majd fekete lobogós rajttal nyitotta a rendezőség a napot. A második általánost követően három hajó kapott BFD-t: Peecasso, Infla Deus és a Fantomasso. A futamon a Proligy végzett első helyen. Ezután elrajtolt egy második futam is, amit a második cirkálószakaszban érvénytelenítettek. Negyedóra vízen várakozás után a rendezőség úgy döntött, hogy nem lesz több futam, mert elállt a szél és erős zivatarokat vártak délutánra. Hat futam után alakult ki tehát a végeredmény: nyert a Proligy (Gyapjas Balázsék), második a Peecasso (Nyári Zoltán Zsoltékkal), harmadik a Picabo lett (Kovács János Balázs és csapata).


Részletes eredmények

Detre Szabolcs: Szívből Gratulálunk Zsombinak! Előző

Detre Szabolcs: Szívből Gratulálunk Zsombinak!

Sok futam, szeles napok - Véget ért a Nagyhajós Bajnokság Következő

Sok futam, szeles napok - Véget ért a Nagyhajós Bajnokság