Siófok  16.6  •  11.7 kn       

Keszthely  17.9  •  2 kn       

Balatonfüred  16.3  •  4.4 kn       

Balatonboglár  16.6  •  9.5 kn       

Orfű  19  •  3 kn       

Velencei-tó  17.6  •  15.5 kn       

Tiszafüred  18  •  16.4 kn       

Mályi-tó  18.4  •  12.4 kn       

2022. október 02., vasárnap

Kihívásokban és izgalmakban gazdag volt az idei Helly Hansen Pünkösdi Regatta

Kihívásokban és izgalmakban gazdag volt az idei Helly Hansen Pünkösdi Regatta

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az időjárás varázslatos sokszínűsége, a csapatok kiváló szakmai tudása és kitartása, valamint a rendezőcsapat helytállása tették feledhetetlenné a 2021. évi Helly Hansen Pünkösdi Regattát.

Az időjárás varázslatos sokszínűsége, a csapatok kiváló szakmai tudása és kitartása, valamint a rendezőcsapat helytállása tették feledhetetlenné a 2021. évi Helly Hansen Pünkösdi Regattát. A Pünkösdi Regatta Nagydíját a leggyorsabbnak bizonyuló Fifty-Fifty katamarán nyerte, a legjobb egytestű hajónak járó Helly Hansen Díjat a Principessa kapja, míg a leggyorsabb hagyományos egytestűnek kiosztandó TVSK Kupát a Pannónia 70-es cirkáló veheti majd át.

A 203 nevezett hajó Balatonföldvárról rajtolt, majd az Ábrahámhegy, valamint Fonyód elé helyezett pályajelet érintve futott be Balatonföldvárra. A kilenc órás rajt időszakában  nagyon gyenge, 1-2 csomós szél fújdogált, és a mezőny elég nehezen tudta elhagyni a rajtvonalat. Ezután azonban hamar helyükre kerültek a bőszeles vitorlák: megérkezett a 6-8 csomós keleties szél, amely egész délelőtt kitartva elrepítette a mezőny nagy részét Ábrahámhegyig.

A versenyrendezőség már a rajtnál is figyelmeztette a mezőnyt, hogy kora délután egy átvonuló hidegfront erős északi szelet hozhat. A Balaton-felvidék felett meg is érkezett a „gerenda”, amelyből hideg, eső, és 20-22 csomós erős északi szél érte el a hajókat, amelyek zöme ekkor már Fonyódról visszafelé éles menetben vitorlázott. A szél a pálya bizonyos részein időszakokra elérte a 30-35 csomós sebességet is.

A túravitorlás tapasztalatokkal rendelkező hajósok sportszakmai tudását dicséri, hogy a nehéz viszonyok ellenére sem történt komoly havária: egy hajót kormánytöréssel a rendezők bevontattak Balatonlellére, egy másik hajónak pedig az árbóca tört el. A 199 indulóból végül valamivel hat óra után 176 hajó ért célba.

A versenyt először a katamaránok teljesítették, élükön a magyar tervezésű kétárbocos Fifty-Fiftyvel, amelynek kevesebb, mint két és fél órára volt szüksége ahhoz hogy teljesítse az idei Pünkösdi Regatta távját.  Józsa Márton 12.21-kor kormányozta be  hajóját  a balatonföldvári célba, utánuk 12:33-kor érkezett az RSM csapata Vándor Róbert kormányzásával majd Kaiser Kristóf az MKB-Prospex Decision 35-ös katamaránnal, így megszerezve a harmadik helyet.

Az egytestű hajók közül elsőként az Oroszlán Péter kormányozta Principessa Libera teljesítette a távot, így az idei esztendőben ők szerezték meg a Helly Hansen Nagydíjat.

A hagyományos egytestű hajók kategóriában a Pannónia 70-es cirkáló (kormányos: Jordán Balázs) bizonyult Pünkösd vasárnapján a leggyorsabbnak, megnyerve ezáltal a TVSK Kupát.

A verseny hivatalos eredményei a www.punkosdiregatta.eu oldalon találhatók.

Fotó: Mag Andrea

Érdi Mária: Néha a lányoknak nagyobb biztatás kell ahhoz, hogy kipróbáljanak egy sportágat Előző

Érdi Mária: Néha a lányoknak nagyobb biztatás kell ahhoz, hogy kipróbáljanak egy sportágat

Nagy sikerrel zárult a Steering The Course női vitorlás verseny Balatonfüreden Következő

Nagy sikerrel zárult a Steering The Course női vitorlás verseny Balatonfüreden