Siófok  12.7  •  2.9 kn       

Keszthely  13.9  •  7 kn       

Balatonfüred  12.4  •  5.2 kn       

Balatonboglár  12.6  •  1.6 kn       

Orfű  13  •  4 kn       

Velencei-tó  12.6  •  7.9 kn       

Tiszafüred  14.4  •  4.8 kn       

Mályi-tó  11.8  •  7 kn       

2024. április 19., péntek

Javában készülnek a lány csapatok a Nemzetközi Női Vitorláshétre

Javában készülnek a lány csapatok a Nemzetközi Női Vitorláshétre

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az egyesületekhez tartozó hölgyekből álló egységek a World Sailing és a Magyar Vitorlás Szövetség közös szervezésében megvalósuló Steering The Course Nemzetközi Női Vitorláshéthez kapcsolódóan számos pálya és túraversenyen indulnak

Mozgalmas lesz május utolsó hete a 4Ladies CUP Hungary, valamint a Penge Vitorlás Sportegyesület csapatának. Az egyesületekhez tartozó hölgyekből álló egységek a World Sailing és a Magyar Vitorlás Szövetség közös szervezésében megvalósuló Steering The Course Nemzetközi Női Vitorláshéthez kapcsolódóan számos pálya és túraversenyen indulnak, nyílt napot szerveznek és persze mindeközben edzéseket tartanak – mondta el a Vitorlázz Itthon-nak Sabján Annamária.  A 4Ladies CUP Hungary alapítója mesélt arról is, miként vált életében főszereplővé a nagyhajós versenyvitorlázás.

Mi a tengeren kezdtünk el vitorlázni, az első nagyhajós bajnokság 2005-ben volt – ott álltunk össze, mint női csapat, ezt követően érkeztünk vissza a Balatonra – idézte fel a kezdeteket a Vitorlázz Ithonnak Sabján Annamária. A 4Ladies alapítója kifejtette: szerencsére hazánkban is egyre több a női csapat.

Sabján Annamária szerint tudatos volt, hogy a Balatonra érve női csapatot szervezzen.

„Szeretek együtt vitorlázni a lányokkal, mindenki maximális mértékben a feladatra koncentrált, nem voltak hisztik, ami nagyon fontos.”

-fogalmazott hozzátéve: sokszor a nők sokkal inkább eredmény-orientáltak  a versenyeken, mint a férfiak. Fontos momentumnak nevezte, hogy a versenyek után összeültek, megbeszélték kinek volt, vagy mi volt a problémája.

A versenyző szerint a vitorlázás valóban több, mint egy sportág, vagy szabadidő, ugyanis közösség, baráti társaságok alakulnak ki, így volt ez annak idején az ő esetükben is a tengeri csapatokkal.

Sabján Annamária beszélt arról is, hogy a Steering The Course Nemzetközi Vitorláshéthez mind a 4Ladies CUP Hungary-vel, mind pedig a Penge Vitorlás Sportegyesülettel csatlakoztak és számos aktivitást terveztek. Május 25-én nyílt napot szerveznek Balatonalmádiban, ahol különböző hajótípusokat mutatnak meg a lányoknak. Emellett hasonló tudású lányokat terveznek egy hajóba beosztani, így tartanak egy edzés jellegű napot is egyben.

Ezt megelőző napon részt vesznek három hajóval a Magyar Vitorlás Szövetség által Balatonfüredre szervezett női pályaversenyen. A hét további részén indulnak majd a Kenese ODT-n J24-es Elliot hajóosztályban, Majoros Beával közösen pedig ő maga a 4Kezesen is rajthoz áll. Sabján Annamária hozzátette: mindemellett meglepetésekkel is készülnek a tematikus hétre.

A versenyző szerint a Steering The Course nagyon jó alkalom lesz arra, hogy a hölgyek, lányok belekóstoljanak a vitorlázásba.

„Nem csak napozni kell a hajón, hanem kötelet is húzni. Kipróbálhatják a kormányzást is akár” -tette hozzá.

Sabján Annamária végül elárulta: a nyár folyamán indul csapatuk a One Design kupasorozaton J24-es hajóosztályban, illetve a csapat másik fele Elliot-ta. Július 31-augusztus 2. között rendezik a 4Ladies CUP Hungary-t, amit három napos bajnokságnak terveznek, rövid pályaversenyekkel, ahol a csapatok váltják egymást. Ide akár 25-30 csapatot is tudnak fogadni.

Mindemellett Sabján Annamária felkerült Melges 32-ben egy profi csapatba, velük vitorlázik majd. Jövő héten már edzés is lesz, majd Olaszországban állnak rajthoz júniusban.

Forrás: Vitorlázz itthon

Lányos korszakát éli a Tihanyi Hajós Egylet – A THE is csatlakozott a női vitorlás héthez Előző

Lányos korszakát éli a Tihanyi Hajós Egylet – A THE is csatlakozott a női vitorlás héthez

Csillag Katalin, a Női kalóz osztály örökös bajnoka Következő

Csillag Katalin, a Női kalóz osztály örökös bajnoka