Siófok  23.9  •  3.7 kn       

Keszthely  22.1  •  2 kn       

Balatonfüred  23.4  •  7 kn       

Balatonboglár  23.3  •  2.3 kn       

Orfű  20.2  •  3.1 kn       

Velencei-tó  22.2  •  2.6 kn       

Tiszafüred  22.1  •  6 kn       

Mályi-tó  20.7  •  5 kn       

2021. július 29., csütörtök

Ma kezdődik az RS Feva osztály bajnoksága

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Ma kezdődik az RS Feva osztály bajnoksága

Ma kezdődik az RS Feva osztály bajnoksága

Csütörtöktől a tihanyi RS Sailing Center ad otthont az egyre népszerűbb utánpótlásnevelő RS Feva osztály 2020. évi magyar bajnokságának, amely egyben Európa Kupa viadal is. A szervezők 25-30 egységre számítanak, köztük hat hajó a Cseh Köztársaságból, egy pedig Szlovákiából érkezik. A versenyen bemutató jelleggel rendeznek futamokat az Európában igen népszerű, számos országban elterjedt RS 500 egytrapézos kétszemélyes hajóknak is, amely nagyságát tekintve a 470-esekkel vethető össze.

Az RS Fevák az elmúlt években egyre népszerűbbekké váltak, és az egyszerűen kezelhető, könnyű, gennakeres siklóhajó immár a legtöbb utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubban megtalálható. Az idei országos bajnokságra kilenc klubból várnak résztvevőket. A versenyt a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület szervezi, amely idén a Balatonnál az „öreg-tihanyi” kikötő és a THE között félúton található, jollekikötőként üzemelő RS Sailing Centerben lelt otthonra.

Aki már járt a versenyeinken, tudja, hogy a vitorlázás mellett a parti programok és a közösség építése is mindig nagy szerepet kap nálunk. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy rendezvényeinken évről évre több versenyzőt és egyesületet, köztük számos visszatérőt látunk” – mondja Náray Richárd, a VGYE elnöke, RS Feva osztálykapitány. „Versenyünk egyben Európa Kupa viadal is, és szorosan illeszkedik az RS Feva osztály nemzetközi programjába. Sajnos a koronavírus-járvány miatt idén sok nemzetközi résztvevő otthon maradt, így végül cseh barátaink teszik nemzetközivé a versenyt. Az idei verseny a 2022-ben a Balatonra tervezett RS Feva Európa-bajnokság előkészületeinek kiemelkedő állomása."

A regattát főrendezőként Sipos Péter jegyzi, az irodáért Fluck Réka felel, az óvási bizottság elnöke Náray Vilmos. A négynapos versenyt, amelyet csütörtökön Tósoki Imre tihanyi polgármester nyit meg, tíz futamra tervezik. Az időjárás-előrejelzések az első két napra inkább gyenge szeleket, szombatra egy érkező fronttal viszont egy erősszeles napot is jósolnak. 

2019-ben az RS Feva bajnoka szoros versenyben Nagy Bendegúz és Madár Péter lett a BYC-ből. Az ezüstérmet Tósoky Zsófia és Fülöp Noel (BMF VSE) szerezték meg. Idén ismét a Laser 4.7 bajnok Nagy Bendegúz lehet a legnagyobb esélyes. Kihívója az időközben Keszthelyre igazolt Tósoky Zsófi és a tavalyi negedik helyezett VGYE-páros időközben kormányossá avanzsált fiatalabb tagja, Náray Ágoston lehet.

A verseny hivatalos hirdetőtáblája itt található: https://www.racingrulesofsailing.org/events/1131

Szöveg: Náray Vilmos
Fotók: © Mag Andrea

Női kormányos egy csúcskatamarán fedélzetén Előző

Női kormányos egy csúcskatamarán fedélzetén

XI. Csoki Kupa 2020 nemzetközi Optimist ranglistaverseny, Balatonföldvár Következő

XI. Csoki Kupa 2020 nemzetközi Optimist ranglistaverseny, Balatonföldvár